Τα νέα των μελών μας

ΤΕΜΕΣ Α.Ε.: Έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες» Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα

         undefined        undefined        undefined

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού οργανώνοντας μια έκθεση καθώς και παράλληλες δράσεις, σε διάλογο με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Με τίτλο «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες», η έκθεση παρουσιάζει το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενός εκ των πιο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα. 

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα έρθουν σε επαφή με το πλούσιο έργο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην Costa Navarino και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αφορμή για τη θεματική της φετινής έκθεσης αποτελεί η εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». 

Αν και περισσότερο γνωστός ως ζωγράφος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων ήδη από τη δεκαετία του 1930. Φιλοτέχνησε εξώφυλλα και προμετωπίδες, σχέδια και χαρακτικά για ποιητικά έργα, βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά. Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικές από τις πιο γνωστές εικονογραφήσεις του: τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη, η Ινδία -ένα λεύκωμα με κείμενα που έγραψε ο ίδιος για το ταξίδι που έκανε στη χώρα το 1958. Επίσης, η εικονογράφηση που έκανε για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, το λεύκωμα Λυρικά, καθώς και τα σχέδια για το βουκολικό μυθιστόρημα του Λόγγου Δάφνης και Χλόη. 

undefined

 

Έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες» 

Η κα. Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη σημείωσε: «Πρωτοπόρο στην εξωστρέφεια και στις καινοτόμες συνέργειες, το Μουσείο Μπενάκη ένωσε πριν τρία χρόνια τις δυνάμεις του με δύο ισχυρούς φορείς τουρισμού, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Costa Navarino, με στόχο να πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπο του πολιτιστικού του έργου και παράλληλα να προβάλει μέσα από τις δράσεις του την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι και αξίζει να είναι κοινό αγαθό. Στη φετινή έκθεση, αφιερωμένη στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, με τίτλο Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες, παρουσιάζει για πρώτη φορά πρωτότυπο υλικό από τις συλλογές της Πινακοθήκης Γκίκα και στους δύο εκθεσιακούς χώρους. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει σε διεθνή και πολυσύχναστα περιβάλλοντα τον πλούτο της ελληνικής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας του 20ού αιώνα, τιμά την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 και αποδεικνύει ότι τα ξεχωριστά έργα πραγματοποιούνται μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινών στόχων». 

Η κα. Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σημαντικής διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί αλλά και αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, την ιδιαίτερη ταυτότητα του αεροδρομίου της Αθήνας, που είναι, όχι μόνο μια λειτουργική υποδομή, αλλά και ένας χώρος διακίνησης ιδεών, πολιτισμικής και πολιτιστικής σύνδεσης και αλληλεπίδρασης, που αναδεικνύει αλλά και διαχέει την κληρονομιά του Ελληνικού Πολιτισμού σε εκατομμύρια επιβατών και επισκεπτών κάθε χρόνο».

undefined

Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα
από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Eκ μέρους της Costa Navarino, η κα. Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου σημείωσε: «H συνεργασία μας με το Μουσείο Μπενάκη και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στην Costa Navarino, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Μέσα από μια δημιουργική διεργασία,  συνδέουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες με τον τουρισμό, που αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον τόπο μας. Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε τα έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στόχος μας είναι κάθε επισκέπτης της Costa Navarinoνα έρθει σε επαφή με το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη». 

Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή της Costa Navarino, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με μια μεγάλη συλλογή πρωτότυπων έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα , που έρχονται σε διάλογο με τα ήδη υπάρχοντα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Ξεναγήσεις, διαδραστικές δραστηριότητες και εργαστήρια, αποτελούν την ιδανική αφορμή για μια ‘ζωντανή’ περιήγηση στην τέχνη και στον ελληνικό πολιτισμό. 

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Ιωάννα Μωραΐτη (Επιμελήτρια του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα) και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (Επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα). 

Πληροφορίες για συντάκτες: 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές: 

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη (benaki.gr) είναι ένα από τους πιο μεγάλους και καινοτόμους μουσειακούς οργανισμούς στην Ευρώπη. Πολιτισμοί από όλες τις γωνιές του κόσμου διαλέγονται με τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη τέχνη σε ένα δίκτυο κτηρίων στην Αθήνα αλλά και πέρα από αυτήν. Ιδρύθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη και δωρίθηκε στο ελληνικό κράτος το 1930. Σήμερα χαρακτηρίζεται από τη δορυφορική του δομή, με έξι μουσειακά και πέντε αρχειακά παραρτήματα, μία σημαντική βιβλιοθήκη και πάνω από 500.000 αντικείμενα που καλύπτουν όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού (από την προϊστορική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή) και περιλαμβάνουν έργα ευρωπαϊκής, ισλαμικής, προκολομβιανής, αφρικανικής, και κινεζικής τέχνης.  Οργανώνοντας τουλάχιστον 20 περιοδικές εκθέσεις και πάνω από 600 εκδηλώσεις κάθε χρόνο, το Μουσείο υποδέχεται περισσότερους από 300.000 επισκέπτες τον χρόνο και τους προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών και δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τη δημιουργία πολιτιστικών εμπειριών. Αναγνωρισμένο διεθνώς, το Μουσείο έχει αναπτύξει συνεργασίες με τα σημαντικότερα μουσεία και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, το Μουσείο Powerhouse του Σύδνεϋ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Princeton. Οι συλλογές του παρουσιάζονται στο διαδικτυακό του τόπο και σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Europeana και το Google Art Project, μεταξύ άλλων.

Περισσότερες πληροφορίες στοwww.benaki.grκαι στις σελίδες του @TheBenakiMuseum στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest. 

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 

O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ είναι η αεροπορική πύλη της πρωτεύουσας της Ελλάδας από το Μάρτιο του 2001, με έμφαση στην άριστη λειτουργία και εξυπηρέτηση, στην ασφάλεια και τη φιλικότητα προς τους επιβάτες και τους επισκέπτες. Έχοντας εξυπηρετήσει στα 17 χρόνια λειτουργίας του, περισσότερους από 265 εκ. επιβάτες και 3 εκ. πτήσεις, το αεροδρόμιο της Αθήνας δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό, την εθνική οικονομία και για την Αθήνα.  

Όμως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, η πρώτη και τελευταία εντύπωση της Ελλάδας και του πολιτισμού της για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις που βρίσκει πάντοτε ο επισκέπτης στο αεροδρόμιο  -«Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μουσείο της Ακρόπολης»- ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει παρουσιάσει στους χώρους του περισσότερες από 80 εκθέσεις και πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες. Μέσα από το πλήθος των πολιτιστικών συνεργασιών και εικαστικών ενεργειών, αναδεικνύεται ο ρόλος του αεροδρομίου ως βασικού κυττάρου τη πόλης μας και ως αναπόσπαστου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. 

Costa Navarino

H Costa Navarino είναι ο διεθνής, τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα The Dunes Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course.

www.costanavarino.com 

Στοιχεία επικοινωνίας: 

Μουσείο Μπενάκη

Αθηνά Ησαΐα 
Γραφείο Τύπου 

τηλ.: 212 6875272

e-mail:aisaia@xana.gr

aisaia@benaki.gr

http://www.benaki.gr/

 

Moυσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1

10674, Αθήνα,

210 3671000

http://www.benaki.gr/

 

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μαρίνα Παπαγεωργίου, Γραφείο Τύπου ΔΑΑ

τηλ.: 210 3537227

fax: 210 3537838

e-mail: press_info@aia.gr

www.aia.gr 

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

190 19 Σπάτα

https://www.aia.gr

 

TEMES S.A. – Costa Navarino

Μαρίνα Παπατσώνη, Marketing & Business Development Director
τηλ.: +30 210 949 0013
e-mail: mpapatsoni@temes.gr

 

Βάλια Βανέζη, Senior Communications Manager

τηλ.: +30 210 949 0152

e-mail: vvanezi@temes.gr

 

TEMES S.A.

Πεντέλης 5,

17564, Αθήνα, Ελλάδα

Developers of Costa Navarino

www.costanavarino.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από τον ΣΕΤΕ
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο