Τα νέα των μελών μας

ΣΕΤΕΥΔΑ: Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Εμψυχωτής Υπαίθριων Τουριστικών Δραστηριοτήτων Αναψυχής»

 undefined

 

 

Στο Ορειβατικό Καταφύγιο Μπάφι, στην Πάρνηθα, έγινε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του επιμορφωτικού προγράμματος  «Εμψυχωτής Υπαίθριων Τουριστικών Δραστηριοτήτων Αναψυχής» που διοργανώνει ο ΣΕΤΕΥΔΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες που ήδη εργάζονται στην αγορά των Τουριστικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΤΥΔΑ), ως στελέχη ή εμψυχωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, το ράφτινγκ, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το καγιάκ θαλάσσης, η ιππασία, το ποδήλατο βουνού, το paintball, περιβαλλοντικά προγράμματα και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

undefined

Αυτή η πρώτη συνάντηση, αν και απευθυνόταν στο πρώτο εκπαιδευτικό επίπεδο του προγράμματος (50 σπουδαστές από το σύνολο των 152), είχε συμμετοχή και από τα επόμενα επίπεδα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πάνω από 70 συμμετέχοντες, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει εντός του κλάδου.

Στην συνάντηση μίλησε ο κος. Herman Smulders, Προέδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (ECOE) αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και την κατάσταση του κλάδου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και ο κ. Paolo Rocha, εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Συνδέσμου επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (APEKATE) ο οποίος παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα Πορτογαλική εμπειρία και την σημερινή πραγματικότητα στον κλάδο μας. Να σημειώσουμε ότι η Πορτογαλία είναι από τις πιο πρωτοπόρες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δημιουργήσει ένα θετικό  θεσμικό πλαίσιο, σε συνεργασία με τον κλάδο, τόσο για την λειτουργία όσο και για την εκπαίδευση στις Υπαίθριες Δραστηριότητες.

undefined

Όπως είχε προγραμματιστεί στην συνάντηση, εκτός από τις προγραμματισμένες ομιλίες – διαλέξεις σχετικά με την Διαχείριση Ρίσκου και την Ασφαλή χρήση του Εξοπλισμού,  έγιναν πολυάριθμες παρουσιάσεις από παλαίμαχα και καταξιωμένα στελέχη του κλάδου σε θέματα σχετικά με την Ποιότητα σε πολυήμερα πεζοπορικά  ταξίδια, την παιδαγωγική σε απαιτητικές δραστηριότητες όπως το θαλάσσιο καγιάκ και το paintball, τις ιδιαιτερότητες των δραστηριοτήτων για παιδιά, την παιδαγωγική μεθοδολογία για την ενημέρωση, παρότρυνση και ανασκόπηση στις δραστηριότητες, τον σχεδιασμό και συντήρηση μονοπατιών σε συνδυασμό με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πάρνηθα, την ανάλυση του φαινομένου του υπερτουρισμού και τέλος έγινε παρουσίαση από δυο Έλληνες βετεράνους Ορειβάτες  – μέλη της πρώτης Εθνικής αποστολής που κατέκτησε το Έβερεστ –  του Παύλου Τσιαντού και Παναγιώτη Κοτρωνάρου για την αύξηση των ατυχημάτων στον Όλυμπο και τα αίτια  τους.

Ο κος Μιχάλης Τσουκιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου, έκανε την παρακάτω δήλωση στο τέλος της συνάντησης :

«Για πρώτη φορά στον κλάδο μας κάθισαν μαζί και για τόση πολύ ώρα τόσοι πολλοί και διαφορετικοί  επαγγελματίες και συζήτησαν μεθοδικά και οργανωμένα, θέματα ποιότητας και λειτουργίας του κλάδου μας.

Έτσι το επιμορφωτικό πρόγραμμα που δημιουργήσαμε  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι συνάδελφοι μας, με την μαζική παρουσία τους και το έντονο ενδιαφέρον τους έχουν βάλει ψηλά τον πήχη».

undefined

Η επόμενη (2η) δια ζώσης συνάντηση που θα γίνει στον Βόλο, στις 8-9 Φεβρουαρίου 2020 προβλέπεται να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών μιας και θα συμμετέχει και το επόμενο επίπεδο στελεχών και τα θέματα προς συζήτηση θα γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα και εξειδικευμένα.

Όραμα του ΣΕΤΕΥΔΑ  είναι η παρούσα επιμόρφωση να  θέσει τα θεμέλια μιας συνεχούς ποιοτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα εγγυάται ένα πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για τα στελέχη του κλάδου Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο