Τα νέα των μελών μας

Όμιλος Goldair SA: Έργο Ανάπλασης – Αναστήλωσης παραδοσιακού οικισμού ”Πρασσές” Δήμου Ρεθύμνου

Η GOLDAIR υπήρξε ένας από τους σημαντικούς χορηγούς στο έργο ανάπλασης – αναστήλωσης του παραδοσιακού οικισμού “ ΠΡΑΣΣΕΣ“ του Δήμου Ρεθύμνου. Η προσπάθεια και η χρηματοδότηση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε φέτος.

Η εταιρεία μας με την χορηγία αυτή συνέβαλε στην αποκατάσταση των παραδοσιακών κτιρίων τα οποία και θα φέρουν το όνομά της ως χορηγός με προφανή οφέλη για τον τουρισμό της Κρήτης.

Το 2010 εκπονήθηκαν  οι μελέτες και στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες  αποκατάστασης των δύο αξιόλογων λιθόκτιστων κτηρίων εντός του οικισμού καθώς και της ανάπλασης των όψεων τεσσάρων νεώτερων κτηρίων επί της επαρχιακής οδού που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2012 με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Goldair.

Σκοπός των επεμβάσεων ήταν η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής αξίας των κτηρίων και η βελτίωση της αναγνωσιμότητας της οικοδομικής των ιστορίας, ως έχουν, χωρίς την παραμικρή λειτουργική προσθήκη. Βασική αρχή ήταν η διατήρηση και ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων με την  χρήση παραδοσιακών τεχνικών βελτιωμένων, όπου αυτό επιβάλλεται, από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οι εργασίες αφορούσαν μόνο στις εξωτερικές τους όψεις, δηλαδή στην δομική αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους με παράλληλη ενίσχυση της τοιχοποιΐας. Οι κυριότερες εργασίες που έγιναν στα παραδοσιακά κτήρια είναι η καθαίρεση των επιχρισμάτων, το αρμολόγημα των όψεων, η ανάδειξη των αξιόλογων μορφολογικών στοιχείων.

Το αποτέλεσμα της επεμβάσεως είναι μια νέα “φάση” του μνημείου στην οποία θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται με άρτιο οικοδομικά και αποδεκτό αισθητικά και μορφολογικά τρόπο η ιστορία του.   

  

 

   

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο