Τα νέα των μελών μας

HOTREC – TOPOSOPHY: Επεκτείνονται οι πρωτοβουλίες ανά την Ευρώπη για την εφαρμογή κανόνων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

 

undefined

Η εκπόνηση τακτικών εκθέσεων για τις πλέον σύγχρονες τάσεις και τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αποτελεί βασικό σκέλος της εξαετούς συνεργασίας της TOPOSOPHY με τη Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HOTREC).

Στα βασικά σημεία που περιλαμβάνει η έκθεση για το τρίτο τρίμηνο του 2021, χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς:

Η κυριαρχία των πλέον γνωστών προορισμών στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη πριν την πανδημία: Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η Eurostat τον Ιούνιο – κατόπιν συμφωνίας για τη διάθεση των στοιχείων από 4 πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Expedia Group and Tripadvisor) – προορισμοί όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Ρώμη και η Λισαβόνα κατέγραψαν το 2019 διψήφιο αριθμό σε εκατομμύρια διανυκτερεύσεων με βάση κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4 εκ. διανυκτερεύσεις) και η Περιφέρεια Αττικής (2,2 εκ. διανυκτερεύσεις).

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στην Airbnb και την Booking.com: H Booking.com ξεπέρασε τις Airbnb, Expedia και VRBO σε αναζητήσεις στην Google τον Ιούνιο. Ωστόσο, η Airbnb έχει ξεδιπλώσει μια πολύπλευρη στρατηγική τους τελευταίους μήνες με το βλέμμα στην αγορά ακινήτων. Διαθέτει πλέον περισσότερα από 300 ξενοδοχεία στις καταχωρήσεις της στην Ευρώπη και έχει εδραιώσει μερίδιο άνω του 20% στο σύνολο των διανυκτερεύσεών της, με βάση κρατήσεις που αφορούν μέσο-μακροχρόνιες μισθώσεις (τουλάχιστον για 28 ημέρες) και προσδίδουν ευελιξία για τη στόχευση εξειδικευμένων αγορών (π.χ. digital nomads).

undefined

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Airbnb σε κορυφαίους προορισμούς: Στις αρχές Ιουλίου, μετά από χρόνια διένεξη με τον Δήμο του Παρισιού, τοπικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο €8,08 εκατ. στην Airbnb, γιατί η πλατφόρμα δεν συμμορφώθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν προχώρησε στην αφαίρεση ιδιοκτησιών, οι οποίες δεν διέθεταν τον επίσημο αριθμό εγγραφής στο μητρώο του Δήμου. Επίσης, τον Αύγουστο αποφασίστηκε από τον Δήμο της Βαρκελώνης να παραταθεί το μορατόριουμ των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να διευκολυνθεί η εκπόνηση και ολοκλήρωση του Ειδικού Σχεδίου για τα τουριστικά καταλύματα στην πόλη.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα σε χώρες και προορισμούς με στόχο τόσο τον κατάλληλο σχεδιασμό όσο και την ορθή εφαρμογή των κανόνων: Το νέο σύστημα αδειοδότησης που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Στέγασης της Ιρλανδίας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δανείζεται στοιχεία από το αντίστοιχο σύστημα της Λισαβόνας. Σύμφωνα με αυτό, δεν επιτρέπεται η καταχώρηση μιας ιδιοκτησίας σε online πλατφόρμα εφόσον δεν έχει πρώτα ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η επόμενη και τελευταία έκθεση για το 2021, θα δημοσιευθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο