Η hotellab.io παρουσιάζει μια φρέσκια, βασισμένη σε δεδομένα έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας για το 2025, αναλύοντας έναν συνδυασμό πραγματικών, OTB (On the books) και προβλεπόμενων δεδομένων από τα Συστήματα Διαχείρισης Εσόδων (RMS) της hotellab. Η έκθεση προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τις εθνικές και περιφερειακές τάσεις των ξενοδοχειακών επιδόσεων, καλύπτοντας τις κορυφαίες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα & Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Ιόνια Νησιά & Χαλκιδική, καθώς και μια συγκεντρωτική εθνική εικόνα.
Η ανάλυσή μας διερευνά την πληρότητα (OCC), τη μέση ημερήσια τιμή (ADR), τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), τη διάρκεια παραμονής (LOS) και το παράθυρο κράτησης (BW), παράλληλα με τις τάσεις αναζήτησης και εξόδου από πτήσεις μέσω των δεδομένων της Skyscanner. Αυτή η ολοκληρωμένη επισκόπηση εξοπλίζει τους ξενοδόχους και τους ενδιαφερόμενους φορείς με βασικούς δείκτες για να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους.
Συνολική εικόνα: Ισχύς σε όλη την αγορά με ανάπτυξη με γνώμονα τα έσοδα
Εθνικοί βασικοί δείκτες επιδόσεων – Πίνακας 1
Ο ξενοδοχειακός τομέας της Ελλάδας παρουσιάζει συνολική ισχύ το 2025, με τους δείκτες επιδόσεων να παρουσιάζουν θετικές τάσεις σε όλους τους τομείς.
- Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση (YoY), η μέση τιμή (ADR) αυξήθηκε κατά 3,17% και το RevPAR αυξήθηκε κατά 10,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι (STLY).
- Οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους προβλέπουν μια μικρή πτώση της πληρότητας (OCC) κατά 2,73%, αλλά ένα άλμα της τάξης του 20% στις μέσες τιμές (ADR), με αποτέλεσμα μια ισχυρή αύξηση του RevPAR κατά 17%.
- Το LOS παρουσιάζει οριακή αύξηση, ιδίως τον Ιανουάριο και μετά τον Ιούνιο, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη διάρκεια ταξιδιού κατά τους μήνες μη αιχμής.
Πίνακας 1 – Εθνικοί βασικοί δείκτες επιδόσεων
Όσον αφορά τη συμπεριφορά των κρατήσεων:
- Το 2025 παρατηρήθηκε αύξηση 33% στις κρατήσεις OTB, με τις ακυρώσεις να αυξάνονται μόνο κατά 25%, γεγονός που υποδηλώνει πιο σταθερή πρόθεση κρατήσεων.
- Οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται λιγότερο από 15 ημέρες πριν από την άφιξη έχουν μειωθεί, το ίδιο και οι ακυρώσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας την τάση προς έναν πιο έγκαιρο προγραμματισμό.
Πίνακας 2 – Περίοδοι προβολής ξενοδοχείων
Δεδομένα για τις περιοχές της Ελλάδας: Επιδόσεις σε όλες τις βασικές αγορές της Ελλάδας
Κυκλάδες — Ευκαιρία με αστάθεια
Τα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, ιδίως στη Νάξο και τη Μύκονο, παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις για την κύρια περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου. Ενώ η Σαντορίνη παρουσιάζει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τα καταλύματα που χρησιμοποιούν δυναμική τιμολόγηση επιδεικνύουν θετικό ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
- Τα δεδομένα OTB αποκαλύπτουν αυξήσεις 13% στην πληρότητα (OCC), 11% στη μέση τιμή (ADR) και 25% στο RevPAR σε σχέση με το STLY.
- Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση 3,12% στην πληρότητα (OCC), αύξηση έως 6,53% στο ADR και βελτίωση 10% στο RevPAR.
- Το LOS μειώνεται, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για διαμονές 3-4 διανυκτερεύσεων.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακυρώσεις έχουν αυξηθεί κατά 73%, κυρίως λόγω των διαταραχών στη Σαντορίνη. Ωστόσο, οι συνολικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 49%, γεγονός που υποδηλώνει δυνατότητες ανάκαμψης κατά τους μήνες αιχμής.
Γράφημα 1 – Τάση RevPar ανά μήνα
Οι αναζητήσεις πτήσεων και τα κλικ προς τα αεροδρόμια της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Νάξου παρουσιάζουν μείωση στην αρχή και στο τέλος της περιόδου (Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος), με μέτρια αύξηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Σημειώνεται η τάση μικρότερης διάρκειας ταξιδιών.
Πίνακας 3 – Αναζητήσεις και CTR
Αθήνα & Θεσσαλονίκη — Αστική ζήτηση με ανάπτυξη με βάση τις τιμές
Τα ξενοδοχεία πόλης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν σταθερή πορεία επιδόσεων:
- Σε σύγκριση με το STLY, η πληρότητα (OCC) έχει αυξηθεί κατά 8%, το ADR κατά 4,75% και το RevPAR κατά 13,18%.
- Οι προβλέψεις προβλέπουν πτώση 5% στην πληρότητα (OCC) αλλά αύξηση 20% στο ADR, αυξάνοντας το RevPAR κατά 14%.
- Το LOS αυξάνεται, ιδίως τον Δεκέμβριο, τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.
Η συμπεριφορά των κρατήσεων δείχνει πτώση των ακυρώσεων (33% το 2025 έναντι 40% το 2024) και μεγαλύτερη διανομή του παραθύρου κράτησης (BW), αν και οι κρατήσεις και οι ακυρώσεις βραχείας προθεσμίας παραμένουν ισχυρές στα στοιχεία των αρχών του έτους.
Ραβδόγραμμα 1 – Κατανομή κρατήσεων και ακυρώσεων ανά μήνα
Τα δεδομένα πτήσεων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν:
- 4% αύξηση των αναζητήσεων, 12% αύξηση των κλικ και συνολική αύξηση της μετατροπής σε κράτηση στο 13%.
- Η Γερμανία, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι κορυφαίες εισερχόμενες αγορές, με το Ισραήλ να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στα κλικ παρά την ελάχιστη αύξηση των αναζητήσεων.
Ιόνια Νησιά — Σταδιακή δυναμική
Στα Ιόνια Νησιά τα εποχικά ξενοδοχεία παρουσιάζουν μέτριες αλλά θετικές επιδόσεις:
Η πληρότητα (OCC) είναι αυξημένη κατά 3%, η μέση τιμή (ADR) κατά 1,23% και το RevPAR κατά 4,54% σε ετήσια βάση.
- Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της πληρότητας (OCC) κατά 2,03%, αύξηση της μέσης τιμής (ADR) κατά 20% και ισχυρή αύξηση του RevPAR κατά 22,6%, η οποία θα προέλθει κυρίως από τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Γράφημα 2 – Τάση RevPar ανά μήνα
Οι τάσεις για τη διάρκεια διαμονής (LOS) δείχνουν μείωση τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με μικρή αύξηση τον Αύγουστο. Λόγω του εποχικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων, οι αναλύσεις για τα παράθυρα κρατήσεων και ακυρώσεων (BW και CW) είναι περιορισμένες- ωστόσο, οι ακυρώσεις αυξήθηκαν κατά 10% και οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 33%, γεγονός που σηματοδοτεί αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς.
Οι κυριότερες χώρες προέλευσης είναι η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με αξιοσημείωτη αύξηση στις αναζητήσεις πτήσεων και στα κλικ από τη Γερμανία. Η διάρκεια διαμονής (LOS) μετατοπίζεται προς τις μικρότερες διαμονές, αντικατοπτρίζοντας τις γενικότερες τάσεις.
Πίνακας 4 – Μείγμα χωρών
Τάσεις Αναζήτησης Πτήσεων – Πίνακας 5
Η hotellab.io ενσωματώνει δεδομένα αναζήτησης πτήσεων μέσω της Skyscanner, προσφέροντας πολύτιμο πλαίσιο για την ταξιδιωτική ζήτηση.
- Οι αναζητήσεις πτήσεων αυξήθηκαν κατά 8%, τα κλικ κατά 13% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη πρόθεση για ταξίδια.
- Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα προέλευσης, ακολουθούμενη από την Αθήνα (εσωτερικό), την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Τα ποσοστά μετατροπής βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, ευθυγραμμισμένα με τις αιχμές των ξενοδοχειακών κρατήσεων.
Πίνακας 5 – Τάσεις Αναζήτησης Πτήσεων
- Τα ταξίδια των 5-7 διανυκτερεύσεων παραμένουν κυρίαρχα, αλλά τα μικρότερα ταξίδια των 3-4 διανυκτερεύσεων κερδίζουν έδαφος, επηρεάζοντας τις στρατηγικές LOS και κρατήσεων.
Πίνακας 6 – Τάσεις Μήκος Ταξιδιού
Βασικές τάσεις που παρατηρήθηκαν
- Αύξηση RevPAR λόγω ADR. Ακόμη και σε τμήματα με μικρή μείωση της πληρότητας (OCC), οι αυξήσεις των μέσων τιμών (ADR) αυξάνουν τα έσοδα.
- Στροφή σε μεγαλύτερα παράθυρα κρατήσεων. Οι κρατήσεις γίνονται όλο και περισσότερο 30+ ημέρες πριν, μειώνοντας τη μεταβλητότητα.
- Τα αστικά ξενοδοχεία παρουσιάζουν ισχυρή μετατροπή. Προορισμοί πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη διατηρούν υγιή ζήτηση και σταθερές μετρήσεις απόδοσης.
- Οι ακυρώσεις στις Κυκλάδες αποτελούν σημείο παρακολούθησης. Οι ασταθείς συνθήκες στη Σαντορίνη απαιτούν στενότερη παρακολούθηση, αν και το συνολικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό.
- Τα δεδομένα πτήσεων υποστηρίζουν τις τάσεις των ξενοδοχείων. Τα αυξημένα αεροπορικά κλικ αντιστοιχούν σε υψηλότερο όγκο κρατήσεων, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη ζήτηση.
Συμπέρασμα
Η έκθεση επιδόσεων της hotellab.io για το 2025 αναδεικνύει μια δυναμική και τμηματοποιημένη ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Οι αστικοί προορισμοί συνεχίζουν να ευδοκιμούν χάρη στις ισχυρές μετατροπές και τις αυξανόμενες μέσες τιμές (ADR), ενώ οι εποχιακές αγορές, όπως οι Κυκλάδες και τα Ιόνια νησιά, αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις και ευκαιρίες που συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα, τις ακυρώσεις και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών.
Καθώς οι ξενοδόχοι προσπαθούν να περιηγηθούν σε αυτό το πολύπλοκο τοπίο, οι πληροφορίες από τη hotellab.io, που τροφοδοτείται από ολοκληρωμένα δεδομένα PMS και πτήσεων, παρέχουν τη βάση για τη λήψη σωστών στρατηγικών αποφάσεων βάσει δεδομένων σε μια από τις πιο ζωτικές τουριστικές αγορές της Ευρώπης.
Σχετικά με το hotellab.io
Η hotellab.io είναι μια διεθνής εταιρεία που έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα διαχείρισης εσόδων ξενοδοχείων (RMS). Υποστηρίζει με επιτυχία πάνω από 370 ξενοδοχεία σε 14 χώρες, βοηθώντας τα να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους. Η HotelTechReport κατέταξε την hotellab ως ένα από τα 12 κορυφαία RMS μεταξύ 65 παγκοσμίως.