Τα νέα των μελών μας

Heliotopos:Συνέδριο Thalatta 2012 – Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις νησιωτικές περιοχές

Θαλάσσια οικονομία και τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές

Οι ζωές και οι πολιτισμοί των λαών που ζουν στα πολυάριθμα νησιά ήταν πάντα στενά συνδεδεμένοι και δέχονταν μεγάλη επιρροή από την κοινή, θαλάσσια κληρονομιά τους.

Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, τα νησιά παρά το ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον την οικονομική ραχοκοκαλιά τους, παραμένουν στο προσκήνιο μιας έντονης και ζωτικής σημασίας θαλάσσιας οικονομίας καθώς:

– Φιλοξενούν εκατοντάδες λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια.
– Παρέχουν διόδους για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και πετρελαίου.
– Είναι χώροι εντατικής αλιευτικής δραστηριότητας.

Οι διαγραφόμενες προοπτικές όμως δεν είναι ευνοϊκές καθώς:
– Η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία επιτάσσει την εξασφάλιση ασφαλέστερων και βιώσιμων θαλάσσιων διαδρομών.
– Η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και η υπεραλίευση απαιτούν άμεση λήψη πρωτοβουλιών πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
– Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες οι οποίες απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις.
 
Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού για το σύνολο των νησιών και της κρουαζιέρας για τα νησιά που δέχονται κρουαζιερόπλοια, είναι ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της επικαιρότητας και που υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα και με μακρόχρονη προοπτική.
 
Στο παραπάνω πλαίσιο διοργανώνεται στις 22 – 23 Σεπτεμβρίου 2012, στη Σαντορίνη διήμερο συνέδριο με τίτλο:

Thalatta 2012: Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις νησιωτικές περιοχές
 
Η θεματική του συνεδρίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
 
Α: Υποδομές & συγκοινωνία
Β: Θαλάσσιος τουρισμός
Γ: Θαλάσσιο / παράκτιο περιβάλλον – Κλιματική αλλαγή
Δ: Αλιεία
 
Το συνέδριο διοργανώνεται με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και μέχρι σήμερα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (Γαλάζιες Σημαίες).

Πολλοί και σημαντικοί ομιλητές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και ο σχετικός κατάλογος διαρκώς ενημερούμενος κατάλογος είναι διαθέσιμος στο website του συνεδρίου.
 
Το συνέδριο προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες επιστημονικές ανακοινώσεις δέχεται προτάσεις για παρουσίαση εργασιών σε μορφή poster, οι οποίες θα αναρτηθούν στους χώρους του συνεδριακού κέντρου ενώ το πλήρες κείμενο θα περιληφθεί στα πρακτικά που θα εκδοθούν μετά το συνέδριο.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο