Τα νέα των μελών μας

HAPCO: “Τρισδιάστατη” η συμμετοχή του HAPCO στη 25η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia 2009

Δυναμικό «παρών» στη 25η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia 2009 (29/10 – 1/11) έδωσε για έκτη συνεχή χρονιά ο HAPCO – Hellenic Association of Professional Congress Organizers, συμμετέχοντας σε κοινό περίπτερο με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων – HATTA και την Πανελλήνια Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών – ΠΕΤΑΓΑ, στο πλαίσιο πιλοτικής συνεργασίας των φορέων HAPCO – HATTA για συμμετοχή τους στις Ελληνικές τουριστικές εκθέσεις το έτος 2009.

Παράλληλα, ο HAPCO, εκπροσωπούμενος από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτη Ποδηματά, τη Γενική Γραμματέα, κα Καλλιόπη Καρακατσάνη και την Ειδική Γραμματέα, κα Σίσσυ Λυγνού, έλαβε μέρος στην Κοινή Ανοικτή Συνεδρίαση Διοικητικών Συμβουλίων των HAPCO, HATTA, ΠΕΤΑΓΑ και ΕΤΓΜΘ (Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν θέματα, που είχαν προταθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των φορέων και είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική ενημέρωση και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων. Από πλευράς HAPCO, είχαν προταθεί και συζητήθηκαν τα δύο πάγια αιτήματα του Συνδέσμου, δηλαδή

 α) Η θεσμοθέτηση επαγγέλματος Οργανωτή Συνεδρίων (PCO) και
 β) Η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων.

Αναφορικά με τα παραπάνω αιτήματα του HAPCO υπήρξε μια προσπάθεια (ελπίζουμε όχι εσκεμμένη) διαστρέβλωσης ή παραποίησής τους από μερικούς επαγγελματίες του τουριστικού χώρου, όπως και κάποιον φορέα.

Για την αποκατάσταση της Αλήθειας, ο HAPCO θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

 Στην Ελλάδα όντως υπάρχουν πολλά και  ικανότατα Τουριστικά Γραφεία/ Οργανωτές Συνεδρίων, που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αυτά ακριβώς τα γραφεία ο HAPCO, μέσω της θεσμοθέτησης του επαγγέλματος του PCO, θέλει να προστατέψει από τους ερασιτέχνες και εκείνες τις επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.

 Όσον αφορά στην άποψη περί προσπάθειας του HAPCO να δημιουργήσει ένα κλειστό επάγγελμα, γεγονός αντίθετο προς την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, επισημαίνεται ό,τι ΠΟΤΕ κανείς από τον HAPCO δεν μίλησε περί κλειστού επαγγέλματος. Αντιθέτως, ο HAPCO πάντα θεωρούσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση μιας εταιρίας για την ανάληψη συνεδριακού έργου είναι η άδεια λειτουργίας τουριστικού γραφείου από τον ΕΟΤ, σύμφωνα άλλωστε με το Νόμο 393/1976.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του HAPCO στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού (30-31 Οκτωβρίου 2009) με θέμα «Ταξίδια & Τουρισμός: Επόμενη Μέρα – Από την Ύφεση στην Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από την Helexpo και την Europress Media Group στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του HAPCO, κ. Παναγιώτης Ποδηματάς, είχε την ευκαιρία, συμμετέχοντας στην 3η ενότητα του Συνεδρίου «City Breaks», να αναπτύξει τις θέσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού.

Στην ομιλία του, που είχε ως θέμα «Τα συνέδρια ως μοχλός ανάπτυξης του Τουρισμού Πόλεων», ο Αντιπρόεδρος του HAPCO, κάνοντας μια σύντομη περιγραφή της κατάστασης του ελληνικού τουρισμού σήμερα, επικεντρώθηκε στα οφέλη ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, αναφέροντας λεπτομερώς τα κριτήρια επιλογής ενός προορισμού για διοργάνωση συνεδρίου, αλλά και τις αιτίες που η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην προσέλκυση συνεδρίων. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ποδηματάς επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Συνεδριακής Κουλτούρας, τόσο στους επαγγελματίες του χώρου, όσο και στην τουριστική ηγεσία του τόπου, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε μεταξύ άλλων, «η διοργάνωση ενός συνεδρίου ή μιας εκδήλωσης είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ και για αυτό το λόγο πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες».

   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο