Τα νέα των μελών μας

Grecotel Hotels & Resorts: AgrecoFarms | Μια μοναδική εμπειρία ζωής για τα μέλη του Advisory Board του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία

undefined

 

 

ΟNCE IN A LIFETIME EXPERIENCE!” Ως μοναδική εμπειρία ζωής χαρακτήρισε ο Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvardτην επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Board) του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία στην παραδοσιακή βιολογική φάρμα AgrecoFarms της Grecotel την Κυριακή 8 Μαΐου. 

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίου φήμης και της Grecotel, του ηγετικού ομίλου στον Τουρισμό στη χώρα μας. Έδρα του Κέντρου αποτελεί το Ρέθυμνο στην καρδιά της Κρήτης και πατρίδα της Grecotel. Με ένα μοναδικό διαδραστικό ταξίδι στην γνήσια παραδοσιακή κρητική διατροφή και στον τρόπο ζωής των Κρητών στην AgrecoFarms ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της επίσκεψής τους στη χώρα μας κατά την πενθήμερη διαμονή τους στην Κρήτη. 

undefined

Άφιξη στην AgrecoFarms

Οι εκλεκτοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά στην παραδοσιακή φάρμα της Grecotel, AgrecoFarms, μια μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλη τη διαδρομή της κρητικής διατροφής και παράδοσης, όπως αυτή ξεκινά από τη μάνα γη και καταλήγει στο πιάτο μας. Το ζύμωμα του ψωμιού, η παραγωγή τσικουδιάς, το άρμεγμα, η συλλογή προϊόντων από το μποστάνι, η παραγωγή μελιού, ήταν μερικές από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες προτού καταλήξουν στο μπαλκόνι της φάρμας και απολαύσουν τις μοναδικές εξαιρετικές γεύσεις μαγειρεμένες με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. 

undefined

Οι ριζίτες της Κρήτης 

Οι ριζίτες της Κρήτης, οι χορευτές και οι οργανοπαίκτες του συλλόγου Βρακοφόρων έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση, δείχνοντας πως γλεντούσαν οι κρητικοί την κάθε τους στιγμή.  

Μεταφέροντας την εμπειρία τους δήλωσαν τα εξής: 

Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard

“Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής! Η εμπειρία μου από την Κρήτη είναι απίστευτη. Το φαγητό είναι εξαιρετικό, έχουμε επισκεφθεί πολλά μέρη, ιστορικά μνημεία, αλλά και την AgrecoFarms και όλα είναι εκπληκτικά.

Το Κέντρο Αριστείας είναι μία ευκαιρία να προωθήσουμε την κρητική διατροφή, την κουλτούρα και το περιβάλλον. Έχουμε κάνει πολλές μελέτες για την επίδραση που είχε η κρητική και η μεσογειακή διατροφή στην υγεία αλλά υπάρχει μικρή πληροφόρηση για την βιωσιμότητα και το περιβάλλον της Κρήτης. Επομένως, η επίσκεψη στην φάρμα και βλέποντας πώς παράγονται τα κρητικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προωθήσουμε την κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διαχείριση σε ξενοδοχεία και φάρμες αλλά και στην εκπαίδευση μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο να στείλουμε το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.” 

undefined

Ο Frank Hu, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard 

Στέφανος Κάλης, καθηγητής στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας

Έλληνας τρίτης γενιάς της Αμερικής για τον οποίο το Κέντρο είναι «έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα».

«Ζω στη Βοστώνη, εκεί είναι το ένα μου πόδι, αλλά το άλλο μου πόδι είναι στον υπόλοιπο κόσμο. Ζω βέβαια στη Βοστώνη, αλλά η ψυχή μου και η καρδιά μου είναι στην Ελλάδα. Έχω μία ιδιαίτερη λατρεία στην πατρίδα μου. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της υγείας και της ευεξίας και πολλά χρόνια τώρα θέλουμε να προωθήσουμε την ελληνική παράδοση διατροφής. Η παράδοση της Κρήτης από τη μελέτη επτά χωρών είναι πολύ πλούσια και μεταξύ αυτών των χωρών, η Κρήτη ήταν το αστέρι. Είχε το λιγότερο ποσοστό καρδιοαγγειακών παθήσεων και καρκίνου και την υψηλότερη μακροζωΐα. 

Ήταν πρόκληση για μας να γίνει ένα κέντρο στην Ελλάδα και που θα μπορούσε να γίνει, αν όχι στην Κρήτη. Μετά από δύο χρόνια, μέσω φίλων, βρήκα τον κ. Καλαϊτζιδάκη, Grecotel Operations Director και σε λίγο χρόνο, καταλαβαίνοντας από τον Δημήτρη το όραμα του κ. Νίκου και της κας Μάρις Δασκαλαντωνάκη, για το περιβάλλον και για την κρητική παράδοση, έκρινα ότι η Grecotel ήταν ο ιδανικός συνεργάτης για αυτήν την προσπάθεια.

Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο, ανακοινώσαμε το γεγονός του κέντρου με πολύ μεγάλη χαρά και τώρα έχουμε φέρει τους κορυφαίους καθηγητές του κόσμου στην Κρήτη.» 

undefined

Ο Στέφανος Κάλης, Καθηγητής στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, με το Χορευτικό Σύλλογο Βρακοφόρων

Walter Willet, τ. Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard

«Είναι μία καταπληκτική εμπειρία να βρίσκομαι εδώ. Η κρητική διατροφή έχει καθοδηγήσει τις έρευνες που κάνω 60 χρόνια, οπότε είναι μια πραγματική πηγή έμπνευσης η επίσκεψη μου. Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ δημοφιλής πλέον στις ΗΠΑ, καθώς τώρα οι άνθρωποι έχουν τη γνώση για το πόσο σημαντική είναι στην υγεία, ενώ ταυτόχρονα είναι νόστιμη και βιώσιμη. Οι έρευνες των τελευταίων πέντε χρόνων κατατάσσουν την μεσογειακή διατροφή στην κορυφή. Αυτό που βίωσα στην  AgrecoFarms είναι η θετική εμπειρία με μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα, από το εξαιρετικό ελαιόλαδο μέχρι τους καρπούς και όλα τα προϊόντα που γεύτηκα και αυτός ο συνδυασμός είναι και η δύναμη της μεσογειακής διατροφής.» 

Greg Drescher, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής Culinary Institute of America CIA

«Γνωρίζουμε ότι το μοντέλο της κρητικής διατροφής είναι το κυρίως «πιάτο» της μεσογειακής διατροφής, αλλά πάντα υπάρχουν περισσότερα να μάθει κανείς. Επομένως το να βρισκόμαστε στην Κρήτη και να ερχόμαστε σε επαφή με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα είναι πολύ σημαντικό. 

Αν ζεις στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής ή στην βόρεια Ευρώπη και σε ενδιαφέρει η μεσογειακή διατροφή, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείς να ακούσεις τα πάντα σχετικά με την μεσογειακή διατροφή. Και αυτό αφορά και τους επαγγελματίες, όπως τους καθηγητές της διατροφής, τους σεφ αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. 

Έχω δει και άλλες προσπάθειες σε άλλες χώρες αλλά τίποτα σαν και αυτό που συναντάει κάνεις στην AgrecoFarms και την Grecotel. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και ξεκάθαρα δεν είναι μόνο μία εκδήλωση, είναι μία δυναμική φάρμα και είναι ένα μέρος που μπορείς να έχεις την αυθεντική εμπειρία.» 

undefined

Ο Greg Drescher, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής (Culinary Institute of America CIA)

Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός τομέας της επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας

«Είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και φυσικά για την Κρήτη ειδικότερα, γιατί η Κρήτη είναι το λίκνο της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Είναι το πρότυπο και αυτό οφείλεται όχι μόνο σε ιστορικούς λόγους, αλλά και στο γεγονός ότι η Κρήτη έχει θαυμάσια προϊόντα. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που είμαι σε αυτό το περιβάλλον και γνώρισα τόσους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν στην παράδοση, προσπαθούν να διατηρήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει, γιατί πάρα πολλά πράγματα χάνονται. 

Το Κέντρο θα πρέπει κατ’ αρχάς να το αγκαλιάσουν οι κάτοικοι της Κρήτης. Πρωτοβουλίες υπάρχουν πολλές, όμως αν δεν αγκαλιαστεί από τους κρητικούς, θα είναι μια μεμονωμένη δράση, η οποία βέβαια θα έχει μια πολύ μεγάλη σημασία, κυρίως για την καταγραφή. Αλλά εμείς δεν θέλουμε την καταγραφή. Δεν θέλουμε να το αποδείξουμε επιστημονικά, θέλουμε την καθημερινότητα. Γιατί, λυπάμαι που θα το πω, από πρόσφατες έρευνες για το τι τρώνε οι Έλληνες, βλέπουμε ότι ο κρητικός είναι ο πιο παχύσαρκος Έλληνας, είναι ο άνθρωπος που έχει την υψηλότερη πιθανότητα να γίνει διαβητικός, είναι ο άνθρωπος ο οποίος περπατάει λιγότερο. 

Ο Στέφανος Κάλης, καθηγητής Ιατρικής στο Harvard και ο Greg Drescher από το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής Culinary Institute of America CIA υλοποιούν την ιδέα του Κέντρου.

Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν κι άλλοι καθηγητές από τη Βοστώνη, υπάρχουν άνθρωποι και από την Ισπανία και υπάρχει και η διάθεση από το πανεπιστήμιο του Yale να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται με πολλή αγάπη και πολλή γνώση – τονίζω ότι είναι μία μη κερδοσκοπική προσέγγιση – και θα συντονίσει ο κ. Κάλης, που είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Χάρβαρντ και της Ελλάδας και υπάρχουν πολλές ιδέες. Εγώ θέλω να τονίσω ότι πρέπει να μας αγκαλιάσουν οι παραγωγοί, να καταλάβουν την τεράστια σημασία του κέντρου, να το αγαπήσουν και να μπει στην καθημερινότητα της ζωής μας. 

Πρέπει να κινηθούν όλες οι δυνάμεις, οι σύλλογοι, τα σχολεία, οι αθλητικοί σύλλογοι, αλλά και η εκκλησία για να γίνει σαφές το νόημα της μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας, αλλά και για την οικονομία. 

Η μεσογειακή διατροφή είναι «παράγω τοπικά και καταναλώνω τοπικά». Δηλαδή το γεγονός ότι το ξενοδοχείο στο οποίο μένω χρησιμοποιεί προϊόντα που παράγονται εδώ είναι πάρα πολύ σημαντικό.» 

undefined

Η Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός, Τομέας της Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας

Miguel Angel Martinez Πανεπιστήμιο Navarra καθηγητής – έδρα προληπτικής ιατρικής 

«Η εμπειρία μου στην ΑgrecoFarms είναι καταπληκτική γιατί η Mεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο η διατροφή, είναι και o Τρόπος Ζωής, οι πολιτισμικές και πολιτιστικές εμπειρίες.

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και να μάθουμε και το θρησκευτικό υπόβαθρο της Mεσογειακής Διατροφής. 

Η Κρήτη είναι το μέρος που γεννήθηκε η Mεσογειακή Διατροφή, επομένως μία φάρμα σαν αυτήν που βρισκόμαστε, έχει μία ξεχωριστή αξία για εκπαιδευτικούς σκοπούς και είναι πολύ σημαντικό ότι πολλοί άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να έρθουν εδώ και να έχουν μία τέτοια ξεχωριστή εμπειρία.» 

undefined

Ο Miguel Angel Martinez, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Navarra – έδρα προληπτικής ιατρικής 

Ken Toong Εκτελεστικός Διευθυντής Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης –UMass Dining

«Μόνο όταν μπορείς να το δεις μπορείς και να το πιστέψεις! Είναι μια εκπληκτική εμπειρία, το φαγητό, το τυρί, το ελαιόλαδο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι θέλω να υιοθετήσω πολλά από όσα έχω δει εδώ. Ιδιαίτερα να προμηθευτούμε τα τοπικά προϊόντα και υιοθετώντας τον παραδοσιακό τρόπο που τα μαγειρεύετε, να τα διαθέσουμε και να τα προσφέρουμε στα εστιατόριά μας στις Η.Π.Α. Όλα πλέον περιστρέφονται γύρω από το γρήγορο φαγητό, δηλαδή τα snacks, και οι ελληνικές πίτες είναι ιδανική επιλογή σε όλο τον κόσμο». 

undefined 

undefined

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείτε στα γραφεία της Grecotel: Ε. Γιακουμάκη, Ε. Χουρίδου: 2103743600

grecotel.com#myGrecotel @grecotel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο