Τα νέα των μελών μας

ΕΤΟΑΑ: Convention 2020 – Τεχνολογία και Εξειδίκευση διαμορφώνουν το μέλλον των συναντήσεων

Οι νέες επιχειρηματικές πρακτικές πωλήσεων, οι ευέλικτες και ευρηματικές τιμολογιακές πολιτικές, η εξειδίκευση και η εξατομίκευση υπηρεσιών καθώς και η διεύρυνση των δυνατοτήτων σύναψης συμφωνιών, θα είναι οι κύριες παράμετροι της παγκόσμιας αγοράς συναντήσεων και συνεδρίων το 2020.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά προκαταρκτικά ευρήματα της πρώτης φάσης της έρευνας «Convention 2020- The Future of Meetings, Venues and Meeting Destinations» της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κορυφαίων φορέων της διεθνούς αγοράς συνεδρίων και συναντήσεων, όπως ο International Congress & Convention Association (ICCA) και η IMEX ( η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση της Συνεδριακής Αγοράς), με φορέα συντονισμού την εταιρεία «Fast Future Research».   

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την εδραίωση της Αθήνας μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών προορισμών στον κόσμο και τη δυναμική παρουσία της πόλης στα διεθνή δρώμενα, το Γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων (Athens Convention Bureau-ACB) έχει υπογράψει  στρατηγική συμφωνία υποστήριξης της «Convention 2020» και συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων αρωγών της, μαζί με κορυφαίους φορείς από όλο τον κόσμο, όπως το Visit London, το δίκτυο BestCities Global Alliance (συμμετέχουν οι Κοπεγχάγη, Κέηπ Τάουν, Ντουμπάι, Εδιμβούργο, Μελβούρνη, Σιγκαπούρη, Βανκούβερ κ.α.) ο Οργανισμός Τουρισμού της Σεούλ, το Qatar National Convention Center και οι πολυεθνικοί οργανωτές συνεδρίων Kenes International και Congrex.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, μεταξύ άλλων προκύπτει ότι:

Σήμερα:
o Ως κύρια αντικίνητρα στην αποτελεσματικότητα των συναντήσεων και των συνεδρίων αναφέρονται κόστος συμμετοχής (αν είναι υψηλό ή χωρίς την πρέπουσα ανταποδοτικότητα), μία κακή ή προβληματική διοργάνωση και ο ασαφής προσανατολισμός της διοργάνωσης. Στον αντίποδα, η ποιότητα του περιεχομένου, ο βαθμός διαδραστικότητας οι τεχνολογικές εφαρμογές και η καλή δυνατότητα δικτύωσης, επισημαίνονται ως οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας.
o Οι κύριοι παράγοντες που δείχνουν ότι θα διαμορφώσουν τις συνθήκες της αγοράς τα επόμενα χρόνια, είναι η έξαρση του ανταγωνισμού, η εξέλιξη των τεχνολογικών εφαρμογών και οι μεταβολές στην συμπεριφορά και στις προτιμήσεις των συνέδρων.

Για το 2020: 
o Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες καλής δικτύωσης και γνωριμιών αναφέρεται ως ο κύριος παράγοντας που θα ενθάρρυνε τη συμμετοχή σε συναντήσεις και συνέδρια από το 76% των ερωτηθέντων. Λιγότεροι από το 50% ανέφεραν ως κύριο παράγοντα το κόστος συμμετοχής και μόνον 1% δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθεί δια ζώσης συναντήσεις και συνέδρια το 2020.
o Το 74% εκτιμά ότι ο φορέας/ εταιρεία του θα εξακολουθήσει να επενδύει σε «πραγματικές» συναντήσεις έναντι του 59% που θεωρούν ότι οι δικοί τους φορείς θα επενδύσουν σε εναλλακτικές επιλογές (π.χ. τηλεδιασκέψεις).
o Το 79% προβλέπει αύξηση του αριθμού μικρότερων σε μέγεθος αλλά πιο εξειδικευμένων συναντήσεων και συνεδρίων, ενώ ένα 48% προβλέπει «έκρηξη» του αριθμού δωρεάν ή χαμηλού κόστους συναντήσεων και συνεδρίων, τύπου «ημερίδας» και σε αναλόγου χαμηλού κόστους χώρους (venues).
o Το 77% εκτιμά ότι θα πρέπει να προσφέρονται ιδιαίτερα ελκυστικά, από άποψη τιμών και κόστους, «πακέτα» και κίνητρα συμμετοχής προκειμένου να προσελκύονται οι επιθυμητοί συμμετέχοντες ενώ ένα ποσοστό 76% πιστεύει ότι θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες οι δυνατότητες πραγματοποίησης συναλλαγών και σύναψης συμφωνιών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και των συνεδρίων.  

Υπογραμμίζεται ότι το Athens Convention Bureau, ως βασικός υποστηρικτής της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις διενέργειας της μελέτης και συνεργάζεται στενά με τους συντελεστές της. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διοργάνωση workshop στην Αθήνα, αλλά και η συμμετοχή των στελεχών του ACB σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Καλλιόπη Ανδριοπούλου
Τ. 210 3253123
F. 210 3216653
kandriopoulou@atedco.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο