Τα νέα των μελών μας

Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde: Hotel & Tourism Professionals’ Lectures – Διάλεξη από τον κ.Γεώργιο Δρακόπουλο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό παρακολούθησαν οι σπουδαστές των τμημάτων Hotel Management και Tourism Management την Τρίτη 13 Απριλίου στη σχολή μας. Στα πλαίσια της σειράς διαλέξεων Hotel & Tourism Professionals’ Lectures που διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον κ. Γεώργιο Δρακόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΣΕΤΕ και Πρόεδρο UNWTO Business Council, ο οποίος πραγματοποίησε μια τρίωρη διάλεξη με θέμα την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό.

Ο τουρισμός, αποτελεί για την Ελλάδα τη βασικότερη πηγή εσόδων και για αυτό το λόγο η μελέτη και ανάλυση του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει σε διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση της προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβάλλεται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανάπτυξης του τουρισμού με τη δέουσα σημασία. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πραγματοποιεί μελέτες που στόχο έχουν να επισημάνουν τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού και να προτείνουν κατευθύνσεις για την επίλυσή τους, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να
ακολουθήσει τις εξελίξεις. 

Όπως εξήγησε ο κ. Δρακόπουλος, η διαμόρφωση της τουριστικής εμπειρίας εξαρτάται από ένα σύνολο επιχειρήσεων και οργανισμών που αλληλεπιδρούν σε κάθε περιοχή (τα λεγόμενα clusters). Αυτοί οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις δεν είναι αμιγώς τουριστικοί αλλά προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς τομείς της οικονομίας που σχετίζονται έμμεσα με τον τουρισμό. Εάν θέλουμε να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές μας, πρέπει επομένως να αισθανόμαστε και να λειτουργούμε ως clusters.

Η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό, όπως εξήγησε ο κ. Δρακόπουλος, διαμορφώνεται μέσα από πλήθος διαφορετικών παραγόντων. Με δεδομένο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες προσφέρουν πλέον δυνατότητα για τουρισμό και σε ολοένα και πλέον ανταγωνιστικές τιμές, η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει τα πεδία στα οποία μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες και να προσπαθήσει να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες ώστε να μπορέσει  να σταθεί ζωντανή στο διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα, ο κ. Δρακόπουλος επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί κρατικοί φορείς και υπουργεία, τα οποία είναι δύσκολο να συντονιστούν προκειμένου να επιτευχθούν γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει επανατοποθέτηση της κυβέρνησης, εφόσον ο τουρισμός είναι η βασικότερη πηγή της ελληνικής οικονομίας. 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεώργιο Δρακόπουλο για την ενδιαφέρουσα διάλεξη που πραγματοποίησε για τους σπουδαστές μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο