Τα νέα των μελών μας

EKA Hellas: Η EKA Hellas συμβάλει με τη χορηγία δαπέδων Interface στη Έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

undefined

 

Η έκθεση “Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή” λαμβάνει χώρα στο μουσείο Μπενάκη από 19/12/2019 έως 08/03/2020.

Είναι μεγάλη μας τιμή να συμβάλουμε με τη χορηγία μας σε αυτή την τόσο σημαντική για την ιστορία μας έκθεση.

O Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός έγινε από τους Αρχιτέκτονες Νίκος Βρατσάνος & Νάντια Κούλα και ο Γραφιστικός Σχεδιασμός από την Peak Design. Στο κείμενο που συνέταξαν, μας παρουσιάζουν τους λόγους που επέλεξαν να συνδυάσουν βινυλικό δάπεδο και πλακίδια μοκέτας της Interface. Διαβάστε τη φιλοσοφία πίσω από την επιλογή των υλικών, παρακάτω:

«Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατά τη διάνοιξη ενός επαρχιακού δρόμου στην περιοχή της Αγίας Θέκλας στη Βόρεια Τήνο, ο εκσκαφέας έπεσε επάνω σε ένα θολωτό Μυκηναϊκό τάφο, από τους ελάχιστους που έχουν βρεθεί στις Κυκλάδες. Μεγάλο τμήμα της Θόλου κατέρρευσε, αλλά τα ταφικά αφιερώματα μέσα διασώθηκαν και αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής ανασκαφικής έρευνας. Με αφορμή την παρουσίαση των ευρημάτων αυτών, συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Μπενάκη η Έκθεση, όπου συσχετίζονται χρονολογικά και ιστορικά τα νέα ευρήματα με αντίστοιχα από όλες τις Κυκλάδες, αναδεικνύοντας τη -σχετικά- άγνωστη Μυκηναϊκή παρουσία στην περιοχή αυτή.

undefined

Η εικόνα του δρόμου που τέμνει το ταφικό μνημείο, την κυκλική Θόλο, απετέλεσε ένα βασικό στοιχείο σχεδιασμού. Προκειμένου να αποδοθεί η εικόνα αυτού του δρόμου μέσα στο χώρο της Έκθεσης, χρησιμοποιήθηκαν δύο υλικά δαπέδου:

Για την πορεία, πλακίδια γκρι μοκέτας με διαβαθμίσεις σκούρων τόνων και «φαγώματα» που να αποδίδουν τη φθορά και την υφή ενός επαρχιακού οδοστρώματος. Το υπόλοιπο πάτωμα διαστρώθηκε με βινυλικό δάπεδο με πιο αφαιρετική χροιά που να προσομοιάζει στο τοπίο με τις γυμνές κυκλαδίτικες πλαγιές που διασχίζει ο δρόμος. Η διαφορά υφής μεταξύ των δύο υλικών βοηθάει τον επισκέπτη στο αισθάνεται στο βάδισμα τα όρια μεταξύ πορείας και χώρων στάσης.

undefined

Τα χρώματα του δαπέδου επιλέχτηκαν έτσι ώστε να ταιριάζουν αρμονικά και με το επίχρισμα από κεραμάλευρο με το οποίο επενδύθηκαν οι προθήκες και οι ιδιαίτεροι τοίχοι, έτσι ώστε το όλο σύνολο να αποπνέει μία “γήινη” αίσθηση σαν περιπλάνηση σε χώρο ανασκαφών.»

Η ΕΚΑ Hellas ευχαριστεί θερμά τους Αρχιτέκτονες Νίκος Βρατσάνος & Νάντια Κούλα και την Peak Design για την επιλογή και την ανάδειξη των δαπέδων της εταιρείας Interface. 

undefined

Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή

ΑΠΟ 19/12/2019 – ΕΩΣ 08/03/2020

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο Γεώργιος Δεσπίνης το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες. Τα πολύτιμα ευρήματά του αντικατοπτρίζουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής και αναδεικνύουν πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί από τους λαμπρότερους στην ιστορία της Ευρώπης.

Επίσης, περιλαμβάνονται αρχαιότητες και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Την αφήγηση συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, ο πόλεμος, τα ταφικά έθιμα. Επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αναδεικνύουν όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο