Τα νέα των μελών μας

EFG: Global – Macroeconomic Review 2nd Quarter of 2019

Global – Macroeconomic Review 2nd Quarter of 2019

Ανασκόπηση:                  

Διεθνή «ταρακουνήματα» εμπορικών σχέσεων μεταξύ κρατών, αλλαγή συνολικών εμπορικών ισορροπιών μεταξύ ηπείρων. Έναρξη booming της Αφρικανικής οικονομίας.. Η Μ. Βρετανία θα μπαινοβγαίνει στην Ο.Ν.Ε. έως ότου παραμείνει κατά το ήμισυ…

Βασικές Τάσεις:

Αναθεώρηση των σημείων αναφοράς αξίας νομισμάτων και οικονομιών. Σε ασθμαίνουσα τροχιά ανάπτυξης οι παγκόσμιες αγορές. Έναρξη εμφάνισης πληθωριστικών τάσεων σε Ευρώπη, καθυστερώντας την αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ. Aύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων. Επαναφορά του WorldCoinEquilibrium (1€ = 1$ = 1Y). Ενδυνάμωση ηλεκτρονικών τραπεζών και επιτοκιακών αρχών κεφαλαίου, διεθνώς.

 

GlobalEconomy

ΑΕΠ

Ασθμαίνουσα Αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8%. Αναμένεται μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών σε Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία και Σκανδιναβία αλλά όχι σε λοιπή Ευρώπη και Ασία.

R (Επιτόκια)

Έναρξη της αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων. Σταδιακή αύξηση επιτοκίων από Fed  και δευτερογενώς από ΕΚΤ. Η αύξηση τους εντός του 3Q ενδέχεται να είναι μεταξύ 0,25 – 0,50 μονάδες βάσης. Θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη του «πολέμου» των εμπορικών δασμών.

Πληθωρισμός

Σε Αμερική και Ευρώπη ο πληθωρισμός εντός του 2Q και του 3Qτου 2019 θα ξεπεράσει το 2,2% και 1,6% αντίστοιχα. Η Ευρώπη ενδέχεται τελικά να μην αποφύγει το στασιμοπληθωρισμό, πλην Γερμανίας.

 

C (Κατανάλωση)

Μετά τη σταθερή αύξηση μισθών και παράλληλα τη μικρότερη αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες έχει ήδη αρχίσει η αποθήκευση πλούτου σε χρυσό, μέταλλα και κυρίως ακίνητα σε αναδυόμενες οικονομίες.

Πολύτιμα Μέταλλα & Εμπορεύματα

Σταθεροποίηση της τιμής του Πετρελαίου μεταξύ των τιμών $57 – $67. Έναρξη αποδυνάμωσης των αποφάσεων του Ο.Π.Ε.Κ. Ξεφούσκωμα εμπιστοσύνης έναντι εναλλακτικών νομισμάτων και άλλων digital, virtualcrypto-currencies, συνεχώς. Η αξία μετάλλων όπως λίθιο και κοβάλτιο θα συνεχίσει να αυξάνεται εσαεί…

                                                                                                            GreekEconomy

ΑΕΠ

Το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται. Η αφαίμαξη της αγοράς από το κράτος δείχνει τα σημάδια της. Η έλλειψη κεφαλαίων επανεπένδυσης θα συνεχίσει να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη τουλάχιστον για 2-3 χρόνια..

 

Δημόσιο Χρέος

Αυξητικό. Αποτυχία του κράτους να μειώσει το χρέος στα χαμηλά επιτόκια καθότι δεν στόχευσε στην ανάπτυξη γι’ αυτό. Το συνολικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται με μεγαλύτερους του ΑΕΠ ρυθμούς. Ούτε η σταθεροποίηση των επιτοκίων δεν αξιοποιήθηκε. Περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού μέσω προεκλογικών προσλήψεων και αύξησης κρατικών δαπανών.

Κατανάλωση

Μειώνεται λόγω των επερχόμενων εκλογών.. Θα διατηρηθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Δυστυχώς συρρίκνωση του συνολικού εμπορικού τζίρου > από 25% σε λίγα, μεγάλα mallcenters.

Απασχόληση

Μικρή αύξηση λόγω έναρξης της τουριστικής σεζόν. Η αύξηση στο κόστος ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, αναβάλει κατά 50%τηνόποια αύξηση προσωπικού. Δυστυχώς, άλλη μία φορά 40.000-60.000 άνθρωποι θα προσληφθούν στο δημόσιο ή/ και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Επαναφορά της πραγματικής ανεργίας πάνω από 21%. Σε αυτήν δεν συμπεριλαμβάνονται 600.000 brain – drain.

Επενδύσεις

Αναμένονται λίγες μεγάλες επενδύσεις κυρίως από Ξένα σχήματα σε Αττική, Κρήτη και Αιγαίο. Έναρξη διαπραγματεύσεων και στον τουρισμό υγείας στη χώρα μας. Επίσπευση συγκέντρωσης ακινήτων στην Αττική από Διεθνείς Ομίλους. Δύο νέες εμπορικές τράπεζες αναμένεται να εκκινήσουν την λειτουργία τους σύντομα..

Φορολογία & Δάνεια

Τελικώς ίσως οι φορολογικές ελαφρύνσεις του 2021 έρθουν νωρίτερα… Μείωση του Φ.Π.Α. ή/ και των φορολογικών συντελεστών κατά 1% – 3% αντίστοιχα, είναι θέμα χρόνου..

Απομείωση αξίας δανείων έως 15% της λογιστικής τους αξίας. Ο έλεγχος της αγοράς του realestate, σταδιακά σε funds…

Οι πληροφορίες που παρέχονται στη παρούσα επιστολή αποτελούν την αντίληψη της Energy Financial Group για την επικαιρότητα, την ισχύουσα νομοθεσία & τη συνήθη πρακτική σε συνάρτηση πάντα με τη συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσίευσης. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, αλλαγές στην επικαιρότητα, μελλοντικές αλλαγές στη νομοθεσία καθώς & αλλαγές στις συνηθισμένες πρακτικές είναι δυνατόν να επιφέρουν ακόμη & ουσιώδεις μεταβολές & τροποποιήσεις στις ήδη παρασχεθείσες πληροφορίες. Κανενός είδους εγγύηση ρητή ή μη δεν παρέχεται για τις πληροφορίες, τις απόψεις & τις αντιλήψεις οι οποίες εν καιρώ εκφράζονται στο παρόν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο