Τα νέα των μελών μας

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Μείωση 15% των εκπομπών άνθρακα στις εγκαταστάσεις του ΔΑΑ

          

Επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση 15% – άνω των 10.000 τόνων CO2 – των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του την περίοδο 2005-2009, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης. Στο στάδιο της Μείωσης (Reduction), μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας, πρόσφατα πέρασαν και τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και του Παρισιού (Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί).

Ο ΔΑΑ, με καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του προγράμματος, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν πάνω από 30 αεροδρόμια από 14 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 37% της ευρωπαϊκής επιβατικής κίνησης, συνεχίζει την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, έχοντας μάλιστα ήδη προσεγγίσει σημαντικά τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο, της μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.

Αναλυτικά, οι κυριότερες πρωτοβουλίες, ενεργειακά αποτελέσματα και δράσεις του ΔΑΑ για την κλιματική αλλαγή:

•  Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6 εκατομμύρια κιλοβατώρες στην τετραετία 2005 – 2009, εφαρμόζοντας ενεργειακή στρατηγική και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων
•   Συνολική μείωση των εκπομπών άνθρακα που υπερβαίνει τους 10 χιλιάδες τόνους, ισοδύναμη με τη φύτευση 1,5 εκατομμυρίων δένδρων
•   Στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων του ΔΑΑ, εγκατάσταση μετρητικής υποδομής για την καταγραφή των ενεργοβόρων καταναλώσεων και ανάπτυξη λογισμικού εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία των συστημάτων αερισμού, ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου.  Παράλληλα, η λειτουργία από το 2009 ειδικής εγκατάστασης ανάκτησης θερμότητας στον αεροσταθμό οδήγησε σε ετήσια μείωση κατά 600.000 κμ στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
•  Η μέριμνα του ΔΑΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, αντανακλάται στην επιβράβευση από τα προγράμματα της ευρωπαϊκής επιτροπής GreenLight (2004), για την εφαρμογή σειράς ενεργειακά αποδοτικών μέτρων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας 196.000 μ2 και Green Building (2008) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων (μείωση καταναλώσεων κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού).
• Σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων από τον εταιρικό στόλο οχημάτων μετατρέποντας 41 οχήματα σε υγραεριοκίνηση (LPG) και αντικαθιστώντας οχήματα παλιάς τεχνολογίας με υβριδικά μοντέλα
•  Προγράμματα φυτεύσεων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα ανάδειξης του υγροτόπου της Βραυρώνας (περιοχή Natura 2000) με το καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια, δημιουργία μονοπατιών, και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Για την επίτευξη περαιτέρω μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα, ο ΔΑΑ σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων, όπως ο εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και η βελτιστοποίηση λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο