Τα νέα των μελών μας

Costa Nostrum: Όταν τα Φύκια στις παραλίες είναι σημαντικότερα από τις μεταξωτές κορδέλες! Παρά θίν’ αλός καλοκαιρινές ιστορίες 2021 (και όχι μόνο)

 

undefined

 

Του Βασίλη Ζησιμόπουλου*, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλου της Startup Costa Nostrum 

“Το καλοκαίρι μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να το προϋπαντήσουμε παιδιά στις παραλίες…”

Παραφράζοντας το γνωστό παιδικό παραμύθι – τραγουδάκι, το καλοκαίρι σιγά σιγά έρχεται και μαζί με αυτό οι προετοιμασίες να το υποδεχτούμε. Προετοιμασίες που ξεκινούν σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και κορυφώνονται λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και περιλαμβάνουν από άνοιγμα ξενοδοχειακών μονάδων, προετοιμασία επιχειρήσεων ως και φυσικά τον “καλλωπισμό” των παραλιών μας.

Καλλωπισμός από τα σημάδια που άφησε πίσω του ο χειμώνας και που θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να υποδεχτούν τους χιλιάδες λουόμενους που θα θελήσουν να περάσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης στα καταγάλανα νερά των θαλασσών μας.

Λανθασμένες πρακτικές λόγω άγνοιας

Αν και η φετινή τουριστική περίοδος κρίνεται ως εξίσου ιδιαίτερη όπως την περυσινή, αφού το φάντασμα του κορωναϊού πλανάται ακόμα πάνω από τον πλανήτη μας, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι με σύμμαχο φέτος τα εμβόλια τα πράγματα ίσως να είναι καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή η ζωή συνεχίζεται – όπως κάναμε από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελλάδα, όταν περιμέναμε τους καλεσμένους μας – επιθυμούμε όλα να είναι πεντακάθαρα. Έτσι και οι παραλίες μας! Πεντακάθαρες από τυχόν φερτά υλικά που άφησε ο χειμώνας, πεντακάθαρες από απορρίμματα που άφησαν οι ασυνείδητοι επισκέπτες και φυσικά από τα τυχόν “φύκια” που ξέβρασε η θάλασσα κατά την περίοδο του χειμώνα.

Έτσι λοιπόν, διακατεχόμενοι από το πνεύμα της φιλοξενίας και του ευ-καλλωπισμού ξεκινάνε και οι δήμοι και οι ξενοδοχειακές μονάδες να καθαρίζουν τις παραλίες τους και μάλιστα με ιδιαίτερη χαρά οι υπεύθυνοι, δημοσιεύουν τις σχετικές δράσεις τους.

Μέχρι εδώ θα έλεγε κάποιος ότι όλα είναι καλά!

Δυστυχώς δεν είναι καλά, ακριβώς γιατί η έλλειψη ενημέρωσης και τεχνογνωσίας έχει καταστροφικές συνέπειες για το παράκτιο περιβάλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο καθαρισμός των παραλιών από τα φύκια, τα οποία ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν είναι φύκια με την έννοια των θαλάσσιων «αποβλήτων». Είναι “Θημώνες Ποσειδωνίας”! Η σύγχυση ανάμεσα σε αυτά τα δύο έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, οδηγώντας πολλούς δημάρχους και δήμους αλλά και διαχειριστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τελικά να λειτουργούν καταστροφικά ως προς την παραλία και το ευαίσθητο οικοσύστημά της.

Ακόμα χειρότερα η απομάκρυνση αυτών των “φυκιών” γίνεται με άκρως καταστροφικό τρόπο για την ίδια την παραλία και το ευαίσθητο οικοσύστημά της.

Γιατί τελικά τα “φύκια” είναι σπουδαιότερα σημαντικότερα από τις μεταξωτές κορδέλες

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή**. Ποσειδωνία, επιστημονικά Posidonia Οceanica, είναι ένα προστατευόμενο ενδημικό θαλάσσιο φυτό – γρασίδι που συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση υγιών και ανθεκτικών θαλασσών και ακτών. Η δε παρουσία τους πάνω στις ακτές, σε στρώματα πάχους από μερικά εκατοστά έως μερικά μέτρα, είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο που απαντάται μόνο στις Μεσογειακές Ακτές.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν τα ξεβρασμένα φύλλα Ποσειδωνίας ως κάτι το “βρώμικο”, τελικά θα έπρεπε να επιλέγουμε για μπάνιο τις παραλίες στις οποίες έχουν ξεβραστεί αυτά τα φύλλα, αφού έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε ότι η θάλασσα είναι καθαρή και υγιής.

Ταυτόχρονα, οι θημώνες Ποσειδωνίας, είναι και πυλώνες υγείας και σταθερότητας των ακτών αφού προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωσή τους, βοηθούν στον σχηματισμό και στη σταθεροποίηση των παραλιών, θρέφουν τις ακτές και φυσικά φιλοξενούν μια πλούσια πανίδα μοναδική σε όλο τον κόσμο.

Το “έγκλημα” κατά της παραλίας ολοκληρώνεται από τον τρόπο που επιλέγει η δημοτική αρχή και το ξενοδοχείο να καθαρίσει τις παραλίες της, σε μεγαλύτερο ποσοστό, με τη χρήση βαρέος τύπου μηχανημάτων, αφού είναι οικονομικότερη λύση από το να την καθαρίσει χειρωνακτικά με την χρήση ατομικού εξοπλισμού. Έτσι, μαζί με τα απορρίμματα, απομακρύνονται από τις παραλίες και χρήσιμα στοιχεία για τη διατήρηση του οικοσυστήματος και πολλές φορές ξεριζώνονται και ρίζες ενδημικών ειδών χλωρίδας που προστατεύουν την ίδια την παραλία, αλλά και την ομορφαίνουν.

Η ευθύνη μας… Για τη συνέχεια του άρθρου στον σύνδεσμο https://cnsl.eu/blste.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο