Τα νέα των μελών μας

COSMOTE BLUE: Απομάκρυνση 34 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαίδευση 190 ψαράδων το 2023

 

 

Τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα φέρνει η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος, που ξεκίνησε η COSMOTE το 2023 σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», η οποία μαζί με την αλιευτική κοινότητα, συλλέγει θαλάσσιο πλαστικό από την Μεσόγειο. Από την έναρξη της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE επαγγελματίες αλιείς πραγματοποίησαν δράσεις καθαρισμού και συγκέντρωσαν 34 τόνους πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές και ακτές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου, με 40 αλιευτικά σκάφη. Επίσης, 190 επαγγελματίες ψαράδες εκπαιδεύτηκαν σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και σε καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών.

Η ποσότητα των 34 τόνων πλαστικού θα μπορούσε να καλύψει με πλαστικά μπουκάλια την αγωνιστική επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας 19,5 τόνοι, πάνω από το μισό της ποσότητας που συγκεντρώθηκε, οδηγήθηκαν σε ανακύκλωση και μετατροπή σε νέα προϊόντα προς χρήση, όπως κάλτσες, παπούτσια, έπιπλα κλπ. Επίσης, οι εργαζόμενοι της COSMOTE Technical Services συμμετείχαν σε καθαρισμό παραλίας στη Σαλαμίνα, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις τους στην πρωτοβουλία COSMOTE BLUE.

H κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Με ικανοποίηση βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, που αποτελεί τη δέσμευσή μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι θάλασσες μας αποτελούν πηγή ζωής και ευημερίας για τη χώρα και οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με την «Εναλεία» συμβάλλουμε στην προστασία των θαλασσών τόσο με τον καθαρισμό και τη συλλογή πλαστικού, όσο και με την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψαράδων, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους, βελτιώνουμε το θετικό μας αποτύπωμα μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Το 2024 θα συνεχιστούν οι δράσεις καθαρισμού ακτών – θαλασσών και εκπαίδευσης της αλιευτικής κοινότητας στις ίδιες περιοχές και θα επεκταθούν και στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο).

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναμένεται μέχρι το 2025:
• να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης,
• να εκπαιδευτούν περισσότεροι από 200 ψαράδες σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων,
• να ανακυκλωθούν περισσότεροι από 52 τόνοι πλαστικού και να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση, δράσεις καθαρισμού, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που θα εμπλουτίζεται με νέες δράσεις, είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντικτύπου στις περιοχές που επηρεάζει.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της COSMOTE στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ως ένα ακόμη βήμα για την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο