Τα νέα των μελών μας

Clio Muse Tours: Συνεργασία της Clio Muse Tours με την ΕΥΔΑΠ για τη νέα ξενάγηση στον οικισμό του Φράγματος Μαραθώνα

 undefined

 

Το Ιστορικό Αρχείο της  ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Clio Muse Tours δημιούργησε την ακουστική ξενάγηση «Φράγμα Μαραθώνα: η ζωή στον οικισμό». Η ξενάγηση διηγείται την άγνωστη ιστορία του οικισμού του Μαραθώνα όπου περισσότεροι από 1.000 εργάτες έζησαν με τις οικογένειες τους από την αρχή της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα το 1926 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70. 

undefined

Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ εμπεριέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με 2.530 φωτογραφίες και αρνητικά, χαρτώο υλικό όπως 2.600 μελέτες, χάρτες και σχέδια από την κατασκευή του σύγχρονου υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (1926-1931). Για τη δημιουργία της ακουστικής ξενάγησης χρησιμοποιήθηκε, αυτό το ανεκτίμητης αξίας υλικό, οι γραπτές επιστολές και τα ενημερωτικά σημειώματα του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ αλλά και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν στον οικισμό του Φράγματος του Μαραθώνα, των οικογενειών τους και των κατοίκων του διπλανού χωριού, όπως έχουν συγκεντρωθεί από την ομάδα Προφορικής Ιστορίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. 

Μέσα από μία διαδρομή 17 σημείων και 75 ιστοριών, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και μέσω της δυνατότητας της 360° εικονικής περιήγησης στα σπίτια της κοινότητας που πήρε τη μορφή μιας μικρής κοινωνίας, η οποία έμεινε γνωστή ως «το Μικρό Παρίσι». Θα μπορούν επίσης, περιπλανώμενοι στα θραύσματα μνήμης του οικισμού να εξερευνήσουν πως ήταν κατασκευασμένα τα σπίτια των κατοίκων του οικισμού, εάν υπήρχε ύδρευση και αποχέτευση στον οικισμό, γιατρός και νοσοκομείο για τους τραυματίες, σχολείο, τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά εκεί, πως ήταν η ζωή στον οικισμό την εποχή της κατοχής, τι ισχύει σήμερα για το Φράγμα και πολλά άλλα ακόμη ζητήματα.

undefined

Επιπλέον, η ξενάγηση παρουσιάζει πληροφορίες για τις τεχνικές συνθήκες αυτού του μεγάλου έργου και τη σχέση της εξέλιξης του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος με την ανάπτυξη της Αθηναϊκής κοινωνίας. 

Εξερευνώντας το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της επιμέλειας της ακουστικής ξενάγησης, ανακαλύψαμε εικονικά και γραπτά τεκμήρια που παρόλο που είναι τεράστιας ιστορικής και κοινωνικής σημασίας, δεν είναι ευρέως γνωστά στο κοινό. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που η Clio Muse Tours συμμετείχε στην υλοποίηση μιας ακουστικής ξενάγησης που συνδέει και παρουσιάζει όλους τους παράγοντες και τις προκλήσεις ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού για την Ελλάδα τεχνικά έργο. 

undefined

Κάθε σημείο και ιστορία της ξενάγησης «Φράγμα Μαραθώνα: η ζωή στον οικισμό» έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων και στόχος της είναι να προσφέρει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά οφέλη. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο