Τα νέα των μελών μας

Artion Conferences & Events: Η Silicon Valley των οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη

Τις βάσεις για μια ευρύτατη και διαρκή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να γίνει η Θεσσαλονίκη το κέντρο συνάντησης, έρευνας και εφαρμογής όλων των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τα οργανικά ηλεκτρονικά έθεσαν σε συνάντησή τους την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών οργανώσεων και του τραπεζικού κλάδου της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  

«Η Νανοτεχνολογία είναι η ευκαιρία για να κινητοποιήσουμε άμεσα το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας να διεκδικήσει μερίδιο από το 1 τρις που μπορεί να προκύψει από το τζίρο της Νανοτεχνολογίας», είπε εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Θωμαΐδης, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ευκαιρίες που προκύπτουν από τα ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στη βιομηχανία. Δυστυχώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι τεχνολογικά προσανατολισμένες (technology oriented) και δεν υπάρχει η κατάλληλη σύνδεση εκπαίδευσης-βιομηχανίας».

Εκπαίδευση και Συνεργασία

Επιχειρηματίες, ερευνητές και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας συμφωνούν πλέον ότι «η νανοτεχνολογία και τα οργανικά ηλεκτρονικά είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη». Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησαν οι κκ. Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος, και ο Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου, Πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, απαιτείται συνεργασία και απόρρόφηση των επιστημόνων από τις επιχειρήσεις, συνεργασία και περαιτέρω εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Ηλιάδης ανέφερε ότι «τελικά πολλά από τα 55.000 μέλη που απασχολούνται στις υπηρεσίες εμπορίου ενδέχεται να έχουν πιο στενή σχέση με τη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά από όσοι οι ίδιο θεωρούν». 

Αξιοποίηση Κοινοτικών Πόρων

Ο κ. Χρυσόστομος Καλογήρου, σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης επί των Προγραμμάτων και Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση τριών αξόνων για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ένα σύγχρονο ερευνητικό και επιχειρηματικό κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών: την ενεργοποίηση όλων των αντιδημαρχιών ώστε να υποστηρίξουν τις δράσεις και τα διεθνή συνέδρια, την ενεργοποίηση συνεργασιών με φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων ώστε να μπει η Θεσσαλονίκη ενεργά σε μια αγορά τρισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Nanotexnology 2012: Από τη Θεσσαλονίκη σ’ όλο τον κόσμο

Το 2004 η πρώτη συνάντηση για τη Νανοτεχνολογία  πραγματοποιήθηκε ως ημερίδα μέσα στο ΑΠΘ. Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά, το Nanotexnology 2012 είναι ένα διεθνές πολυγεγονός.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, διοργανωτής του Nanotexnology 2012, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα όσα μεσολάβησαν την περίοδο αυτή: Από το 2001 δημιουργήθηκε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών νανοεπιστημών, το δίκτυο ανταλλαγής ερευνητικών αποτελεσμάτων Nanonet που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στελεχώνουν 160 εργαστήρια στην Ελλάδα και 140 σε όλο το κόσμο. Είκοσι εργαστήρια Νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ έχουν ως επικεφαλής έλληνες επιστήμονες! «Το μερίδιο αγοράς της νανοτεχνολογίας ανέρχεται στα 500-600 δις και για το 2015 αναμένεται να φτάσει το 1,5 τρις. Είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, αλλά και των άλλων σχολών της Ελλάδας. Έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία στα χέρια μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, για να βγούμε από την κρίση» κατέληξε ο καθ. Στέργιος Λογοθετίδης.

Στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Nanotexnology 2012 καθ. Στέργιος Λογοθετίδης συμμετείχαν: ο Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) καθ. Νικόλαος Μουσσιόπουλος, ο κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ καθ. Σπύρος Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου – Παραρτήματος Β. Ελλάδας κ. Χρήστος Καζαντζής, ο Διευθυντής Δικτύου Β. Ελλάδας της ATTICA BANK κ. Παρασκευάς Χατζόπουλος και ο Περιφερειακός της Διευθυντής Β. Ελλάδας κ. Μιχάλης Γαρουφαλιάς, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, o κ. Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου Πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και η κ. Χριστίνα Σκουμπρίδου εκπρόσωπος του γραφείου Βρυξελλών, ο κ. Βασίλης Θωμαΐδης, Πρόεδρος της Compucon που εκπροσωπούσε το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Γεώργιος Ηλιάδης Ά Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο σύμβουλος του Δημάρχου επί Προγραμμάτων και Συγχρηματοδοτούμενων Έργων κ. Χρυστόστομος Καλογήρου, από τα μέλη της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του Nanotexnology 2012 οι κκ. Εύη Καβατζικίδου και Άννα-Μαρία Παππά, καθώς και οι κκ. Βαλεντίνη Αμαραντίδου και Ζωή Παζαΐτη από την εταιρεία ARTION Conferences & Events που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο