Δείτε παρακάτω την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στο Αction24 (στην εκπομπή Briefing με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο και σχολιαστές τους δημοσιογράφους Γιάννη Πολίτη και Δημήτρη Τάκη).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Λοιπόν εδώ είμαστε, σε ετοιμότητα και πάμε στην πρώτη μας σύνδεση, εδώ με τον Γιάννη Πολίτη, έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι με τον κ. Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ. Καλησπέρα σας, τι κάνετε, είστε καλά;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα κ. Πιέρρο, καλησπέρα κ. Πολίτη, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Καλησπέρα, δεν θέλω το άγχος που τραβάτε αυτό το τρίμηνο, δεν θα ήθελα ούτε να το φανταστώ, έτσι;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε πρώτα από όλα για την ανταπόκρισή σας, γιατί ξέρω ότι τρέχετε πολύ και έχετε βρεθεί και πολλές φορές να λέτε ακριβώς τι πρέπει να γίνει και σε ένα μέτωπο αντιπαράθεσης, το οποίο δεν έχει να κάνει βέβαια με εσάς. Θέλω όμως να ξεκινήσουμε έτσι όμως με μία εισαγωγή, γιατί αφορά πάρα πολύ κόσμο και η θέση σας είναι κομβική. Με τα πρώτα στοιχεία έχετε πει ας πούμε ότι ελπίζουμε και μπορεί να πιάσουμε ένα 20% του τουρισμού σε σχέση με αυτό που πιάναμε τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά σε σχέση με πέρυσι. Αλλά υπάρχουν και κάποια καμπανάκια που λένε ότι ενδεχομένως μπορεί να χάσουμε ακόμα και 500.000 θέσεις εργασίας που αφορούν τον τουρισμό. Ποια είναι η εικόνα σήμερα που έχετε και σε τι μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Να ξεκινήσω κατ’ αρχήν λέγοντας ότι η γενιά μας, εμείς σήμερα, ζούμε τον μαύρο κύκλο της πεντηκονταετίας. Τον όρο τον έχουν εισαγάγει οικονομολόγοι στην οικονομία. Οπότε λοιπόν όπως καταλαβαίνετε είναι μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία δεν μας αφήνει να κάνουμε και ασφαλείς προβλέψεις. Σίγουρα, το ποια είναι η εικόνα σήμερα σε σχέση με το ποια ήταν πριν από ένα μήνα, μας αφήνει έτσι μια ελαφρά αισιοδοξία. Διότι πριν από ένα μήνα γνωρίζαμε ότι μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου τα σύνορα φέτος και να μην υπάρχει καμία μετακίνηση. Τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε την παρακαταθήκη της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και μία περίοδο η οποία θα είναι μισή. Θα είναι προφανώς με πολύ λιγότερο κόσμο από ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Όταν λέτε 20% , να έχουμε 6-7 εκατ. τουρίστες όλους κι όλους κ. πρόεδρε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Πολίτη, δεν θα σας πω για αριθμό τουριστών. Θα σας πω ότι όλη η στόχευση φέτος είναι να δούμε τι μπορεί να ανακτήσουμε από τα έσοδα. Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι πέρυσι είχαμε περίπου 20 δισ. απευθείας έσοδα από τον τουρισμό, η προσπάθεια είναι να ανακτήσουμε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται. Αν με ρωτάτε ρεαλιστικά ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Όποιος σας πει πάνω από 20%-25% νομίζω ότι δεν έχει στοιχεία να το εδράσει. Όμως θα ήθελα να περιμένουμε λίγο, από σήμερα ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις για το Ελευθέριος Βενιζέλος και το Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και από 1η Ιουλίου θα έχουμε και τα άλλα αεροδρόμια. Νομίζω τις επόμενες τρεις εβδομάδες δηλαδή μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου που θα έχουμε και μία εικόνα του αν υπάρχει υγειονομικός αντίκτυπος από αυτές τις πρώτες πτήσεις και τον κόσμο που θα έρθει στη χώρα, νομίζω εκεί θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να προσεγγίσουμε καλύτερα το τι μπορούμε να περιμένουμε οικονομικά φέτος από τον τουρισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Ταυτόχρονα υπάρχουν δύο θέματα τα οποία τα αντιμετωπίζετε νομίζω καθημερινά. Στις τοπικές κοινωνίες, έχει ανοίξει ένα debate, για να μην το πω καβγά, είναι από τη μια μεριά αυτοί που πληρώνονται από το δημόσιο, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοτικοί και συνταξιούχοι, δεν θέλουν ούτε έναν τουρίστα και είναι και οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες, που θέλουν τουρίστες. Αυτοί πλακώνονται όλη μέρα στις πλατείες. Συγγνώμη για την έκφραση αλλά είναι η αλήθεια. Δεν ξέρω δηλαδή πόσο φιλικοί θα είμαστε ως κοινωνία, λέμε ότι είμαστε φιλόξενοι και λοιπά αλλά εντάξει τώρα, μην βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Δεν ξέρω οι τοπικές κοινωνίες, πόσο είναι έτοιμες στο σύνολό τους να υποδεχτούν τους τουρίστες και να μην έχουν κυνήγι μαγισσών στον πρώτο άνθρωπο που θα αρρωστήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ξέρετε, είναι ένα φυσικό επακόλουθο του ότι έχει προηγηθεί και όταν έχεις βιώσει σχεδόν δυόμιση μήνες lockdown, προφανώς ο φόβος υπάρχει και προφανώς το αίσθημα της ασφάλειας είναι το κυρίαρχο. Γι’ αυτό και είπαμε και από την αρχή το έχουμε πει και επιμένουμε από τη μία λέμε ότι ο τουρισμός είναι πλέον σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της χώρας, άρα λοιπόν είναι πολύ κρίσιμο να μη χαθεί όλο αυτό το νούμερο, από την άλλη και εμείς οι επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος, από την αρχή έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την τήρηση των κανόνων. Γιατί οι κανόνες, τα πρωτόκολλα, αυτά που κατά καιρούς έχουμε ακούσει να κρίνονται και να κατακρίνονται, είναι εκείνα που ουσιαστικά θα καθορίσουν το πόσο ασφαλής θα αισθανθεί και ο εργαζόμενος στην επιχείρηση που θα έρθει να ξαναδουλέψει μετά από δύο-τρεις μήνες, αλλά βέβαια και ο τουρίστας που θα έρθει στη χώρα και κατ΄επέκταση και οι κάτοικοι της χώρας μας. Άρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση. Θα υπάρχει αυτό το debate που είπατε σε όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Θέλει ψυχραιμία, όπως από την πρώτη στιγμή το έλεγα αυτό ότι χρειάζεται ψυχραιμία και να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επιτυχία ή αποτυχία θα είναι επιτυχία ή αποτυχία όλων μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Κ. Ρέτσο ένα δεύτερο θέμα γιατί τα παρακολουθώ τα θέματά σας όπως γνωρίζετε και έχω σε μεγάλη εκτίμηση το μυαλό σας και τον τρόπο με τον οποίο κινείστε, δεν κάνω κομπλιμέντο, ένα δεύτερο θέμα που απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες να λυθεί, ξέρω ότι παλεύετε αλλά δεν έχει λυθεί, ποιο είναι; Ακόμη δεν έχουμε δει το θέμα των εργαζομένων. Επειδή θα μείνουν πάρα πολλοί άνεργοι από αυτούς τους 700.000, από την άλλη μεριά, πάρα πολλοί θα πάνε με ημιαπασχόληση. Δεν γίνεται όμως αυτός που θα πάει με ημιαπασχόληση, χωρίς δική του επιλογή, να μην μπορεί του χρόνου να πάρει ταμείο ανεργίας. Όπως επίσης ο μικρός ξενοδόχος, αν δεν του επιδοτήσεις τα ένσημα, πώς θα τον προσλάβει; Είναι πολλά θέματα ακόμα ανοιχτά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι ανοιχτά, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση γιατί προφανώς οι απαντήσεις είναι απαντήσεις που δίνονται και πρέπει να δοθούν από τα αρμόδια υπουργεία, εγώ που έχω παρακολουθήσει από κοντά όλες αυτές τις διεργασίες από την αρχή, σας λέω τα θέματα προκύπτουν στην πορεία και βλέπω ότι αρκετά από αυτά αντιμετωπίζονται και λύνονται. Άρα εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς ως ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος που παρακολουθούμε από κοντά τα προβλήματα έτσι όπως προκύπτουν, θα είμαστε συνεχώς εκεί, να προτείνουμε λύσεις και να δούμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αλλά ακόμα και να θεωρούσαμε ότι σήμερα μπορεί να βρεθεί απάντηση για όλα τα θέματα που σήμερα νομίζουμε ότι υπάρχουν, σας διαβεβαιώνω ότι σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα είχαν δημιουργηθεί καινούρια. Άρα χρειάζεται να είμαστε κοντά και χρειάζεται να θέτουμε συνεχώς τα ζητήματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Αυτό που μας λέτε κ. Ρέτσο, είναι λογικό. Πήραμε πάντως μια απάντηση, ότι θα έχετε σαφέστερη εικόνα τον Ιούλιο. Όμως, υπάρχει περίπτωση για να το σώσουμε, να το πω εγώ έτσι απλά, αυτό που ακούμε για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, να γίνει πράξη; Και αν ναι, μέχρι πότε μπορούμε να το τραβήξουμε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ξέρετε, είναι κάτι το οποίο προσπαθείς να κάνεις χρόνια. Προφανώς δεν μπορείς να το κάνεις μία χρονιά και μέσα σε τέτοιο πρόβλημα. Απλά εκείνο που μπορεί να γίνει σίγουρα, είναι με την καλή εξέλιξη των πραγμάτων, αν δηλαδή υγειονομικά δεν παρουσιαστούν προβλήματα και βελτιωθεί η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική, μπορεί να δούμε κόσμο να αρχίσει να θέλει να ταξιδέψει πιο βαθιά μέσα στη σεζόν ή προς τα τέλη. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Το προϊόν μας υπάρχει. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι ιδιαίτερο. Σε αυτό ευελπιστούμε και προφανώς ευελπιστούμε να μην έχουμε το πισωγύρισμα που οι υγειονομικοί φοβούνται το φθινόπωρο και μετά, δηλαδή το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πάλι θα μας γυρίσει πίσω. Άρα εμείς εδώ είμαστε, το προϊόν μας υπάρχει, είναι πάρα πολύ καλό, αν υπάρξει κόσμος που θέλει να ταξιδέψει τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, η Ελλάδα είναι έτοιμη να τον υποδεχτεί και αυτό έδειξε και η καμπάνια μας, που λανσάραμε πριν από περίπου δέκα ημέρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Εξαιρετική αισθητικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Μιας και αναφερθήκατε στην καμπάνια, κ. Ρέτσο, εσείς εύλογα είπατε ότι ποτέ ο τουρισμός δεν αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, παρακολούθησα όλη την τοποθέτησή σας και στο forum των Δελφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Και ισχύει αυτό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Ακριβώς. Όμως ακούστηκαν πάρα πολλά πράγματα, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, έφτασε βέβαια το θέμα και από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στο Ευρωκοινοβούλιο και ήθελα να μας δώσετε έτσι κάποιες απαντήσεις και για τον κόσμο γιατί ακούστηκε περί απευθείας ανάθεση, ότι αυτή η καμπάνια είναι πολύ ακριβή, να μας επαναλάβετε έτσι το σχόλιό σας, το λέω έτσι γιατί υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος ακούει ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, βλέπει βέβαια και την πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης με στενοχωρεί πολύ γιατί είμαι 21 χρόνια ήδη στα κοινά του τουρισμού. Διανύω τα τελευταία μου χρόνια και δεν το έχω δει στο παρελθόν για τον τουρισμό και ειδικά τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, καμία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση [ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ] από την αρχή είπα ότι αυτό με ξενίζει. Τώρα οι απαντήσεις αναφορικά με την καμπάνια είναι πολυπαραμετρικές γιατί τέθηκαν διάφορα θέματα και ερωτήματα βασισμένα σε fake news. Εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω, τα δύο απλά πράγματα που μπορώ να σας πω είναι κατ’ αρχήν ότι δεν υπήρξε καμία ανάθεση καμπάνιας. Το σποτ που είδατε ήταν δημιουργία της Marketing Greece η οποία δεν είναι μια ιδιωτική εταιρεία, είναι θυγατρική εταιρεία του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ, δηλαδή του κοινωνικού εταίρου και του ΝΠΔΔ. Είναι ένα σποτ το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα στελέχη του ΕΟΤ και τον Steve Βρανάκη, τον CCO της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πληρώθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη Marketing Greece και δωρίστηκε στο κράτος, στην κυβέρνηση, στο υπουργείο τουρισμού, στον ΕΟΤ, ελεύθερο δικαιωμάτων. Αυτό λοιπόν είναι το ένα κομμάτι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Άρα δεν υπάρχει απευθείας ανάθεση, γιατί δεν υπάρχει ανάθεση ουσιαστικά. Ωραία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Τώρα από εκεί και πέρα, τα νούμερα που ακούστηκαν, αυτά είναι θέματα του αρμόδιου υπουργού να τα απαντήσει, αν υπάρχουν 32 εκατ., τι είναι αυτά τα 32 εκατ., τι αφορούν και τα λοιπά, δεν είναι δικό μας θέμα. Εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω είναι αυτό, δημιουργήθηκε αυτό, τώρα επί της ουσίας, στο αν είναι καλό ή κακό, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Προφανώς υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, τις οποίες πολύ ευχαρίστως τις ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι θα κριθεί από την αποδοχή και την ανταπόκριση που θα έχει στο διεθνές κοινό, διότι αυτό δεν είναι ένα σποτ που βγήκε για το εσωτερικό κοινό, για την Ελλάδα…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: …σαφώς, σαφώς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: …είναι για το διεθνές κοινό και έχει να κάνει με το rebranding της χώρας μας, σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που έχει ακολουθήσει ένα τρίμηνο lockdown.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, υπήρχε και μία τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο από τη Σαντορίνη και μία συνέντευξή του στο CNN και θέλω να σας ρωτήσω με την εμπειρία σας και την επαγγελματική κυρίως εμπειρία, να μου πείτε πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι αυτά τα πολιτικά μηνύματα τα οποία έχουν και μια σκηνοθεσία στη Σαντορίνη και τα λοιπά για το εξωτερικό; Kαι πόσο θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τουρίστες στο να μας δουν διαφορετικά, γιατί έρχεται και ένα μήνυμα, το είδα που το είπε και σήμερα στο ΣΕΒ, ότι η μικρή Ελλάδα αντιμετώπισε με έναν πραγματικά εξαιρετικό τρόπο την πανδημία, αν θεωρείτε με την εμπειρία που έχετε και από τους τουρίστες, αλλά και από τις χώρες τους, ότι αυτό το μήνυμά μας θα φτάσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κατ’ αρχήν το ότι ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του το θέμα τουρισμός, δείχνει από μόνο του το πόσο συνείδηση είναι πλέον ο ρόλος του τουρισμού και πόσο σημαντικός, είναι αυτό που σας είπα στην αρχή για το ΑΕΠ της χώρας. Άρα αυτό μόνο θετικά θα μπορούσα να το κρίνω. Προφανώς η εικόνα από τη Σαντορίνη ήταν μια εξαιρετική εικόνα. Eίναι μια εικόνα που ονειρεύονται πολλά εκατ. ξένοι δυνητικοί μας επισκέπτες και νομίζω ότι περάσανε τα μηνύματα. Eίναι πάρα πολύ δύσκολη ξέρετε αυτή η επικοινωνία, να μην, δεν μπορείς να πεις ότι είμαι ασφαλής και έλα εδώ, έλα και σε περιμένω, από την άλλη όμως δεν μπορείς και να μην κεφαλαιοποιήσεις αυτή την πολύ καλή διαχείριση του υγειονομικού ζητήματος και να μην πεις ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός που ακόμα και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, μπορεί υπό προϋποθέσεις να υποδεχτεί κόσμο και να εξασφαλίσει την πάρα πολύ καλή παραμονή τους. Άρα λοιπόν νομίζω ότι ο σκοπός επετεύχθη. Mένει τώρα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Τώρα κ. Ρέτσο, υπάρχει ένας δισταγμός από αρκετούς ξενοδόχους που μαθαίνουμε ότι εντάξει, ή δεν έχουν ανοίξει ή δεν σκόπευαν να ανοίξουν. Υπάρχει βέβαια και η διαδικασία των τεστ και οι λίστες. Θέλω να σας ρωτήσω πόσο ασφαλείς μαθαίνετε ότι νιώθουν τώρα οι συνάδελφοί σας ή όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, αυτοί που έχουν ξενοδοχεία, έχει αλλάξει καθόλου το κλίμα; Θα ανοίξουν;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ξέρετε κ. Πιέρρο η αγωνία είναι μεγάλη. Mπορώ να σας πω και για την δική μου εταιρεία που έχει έξι ξενοδοχεία. Aνοίγουμε σταδιακά και ξέρετε πάντα υπάρχει ο φόβος και η αγωνία, τι θα γίνει αν εγώ αντιμετωπίσω το πρώτο κρούσμα, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το έχουμε όλη τη χρονιά φέτος. Όμως σαν πρόεδρος του ΣΕΤΕ, οφείλω να πω ότι από ένα σημείο και μετά, υπάρχει και η υποχρέωση του επιχειρηματία, του επιχειρηματία του τουρισμού ο οποίος έχει βιώσει καλές χρονιές τα τελευταία χρόνια, πρέπει λοιπόν να γίνει συνολικά η προσπάθεια, προφανώς η επιχείρηση δουλεύει για το κέρδος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Καλά λογικό είναι, δεν το συζητάμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι όμως μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία όλοι πρέπει να σηκώσουμε το μερίδιο της ευθύνης και του κόστους που μας αναλογεί. Άρα πιστεύω ότι στο τέλος, αφού περάσουν και αυτές οι δύο κρίσιμες εβδομάδες του Ιουνίου που θα γίνει το πρώτο crash test, το τι σημαίνει έρχεται κόσμος…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: …σωστά…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ:… το πόσο αλλάζει το υγειονομικό δεδομένο, νομίζω τελικά και με τα μέτρα τα οποία σιγά- σιγά εξειδικεύονται και αυτά που θα δούμε και το επόμενο διάστημα, θα είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν. Τώρα, πόσες σίγουρα θα παραμείνουν επιχειρήσεις κλειστές, δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι αυτό το νούμερο ή το ποσοστό, αλλά θεωρώ ότι ο μέσος επιχειρηματίας του τουρισμού θα προσπαθήσει και θα κάνει στο τέλος το χρέος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Αυτό που αντιλαμβάνομαι πάντως, είναι με το 20%-25% είναι ίσα να βγουν τα έξοδα των ξενοδοχείων και να πληρωθεί το προσωπικό. Για κέρδη δεν μιλάμε φέτος, αυτή τη χρονιά την αφήνουμε πίσω μας. Αυτό είναι δεδομένο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Αλλά και οι εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι, επιμένω σε αυτό, είναι 700.000 άνθρωποι. Άντε να δουλέψουν οι 200.000. Τους υπόλοιπους 500.000 τι τους κάνουμε; Και στους 200.000 θα επιμείνετε να δώσει η κυβέρνηση τουλάχιστον τα ασφάλιστρα; Για να παρακινηθεί ο εργοδότης να πάρει και λίγους παραπάνω; Είναι μείζονα θέματα της κοινωνίας αυτά, τα ξέρετε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: K. Πολίτη, το έχω τονίσει όταν ακόμα ήμασταν σε lockdown και εκείνο που έλεγα και δημόσια, και στις συζητήσεις και με το υπουργείο Εργασίας και τους άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ότι δεν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος και μια οικογένεια, παραμένοντας στο ταμείο ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2021. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα, οι επιχειρήσεις οι εποχικές να λειτουργήσουν στην πλειοψηφία τους, έστω και για τρεις μήνες. Αυτοί οι τρεις μήνες, πέρα ότι θα διασφαλίσουν ένα κανονικό εισόδημα, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, θα εξασφαλίσουν και τις προϋποθέσεις για να ξαναμπεί ο εργαζόμενος στο ταμείο ανεργίας. Τώρα να σας πω πόσοι από τους 700.000, οι 700.000 εργαζόμενοι του τουρισμού είναι στο Q3, στο τρίμηνο δηλαδή Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Δεν είμαι σε θέση να πω αυτή τη στιγμή πόσοι από τους ανθρώπους αυτούς θα απασχοληθούν τελικά και πόσοι όχι. Η στόχευση είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ: Κ. πρόεδρε διαβάσαμε προχθές, φαντάζομαι το είδατε κι εσείς ότι ο κ. Τραμπ στις συγκεντρώσεις που θα κάνει στην Αμερική, βάζει αυτούς που θα συμμετέχουν να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση από την πλευρά του επιτελείου του, αν κολλήσουν κορωνοϊό. Διερωτώμαι εάν θα υπάρξει θέμα νομικής διασφάλισης στα ξενοδοχεία, σε περίπτωση που κάποιοι τουρίστες ζητήσουν ευθύνες ή οτιδήποτε άλλο σε νομικό επίπεδο, εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στο ξενοδοχείο που μείνουν ή ενδεχομένως σε κάποιο εστιατόριο και λοιπά. Το έχετε δει αυτό; Και υπάρχει φόβος μιας τέτοιας εξέλιξης;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο σκέλος. Προφανώς, γιατί και κατά το παρελθόν έχουμε ζήσει σαν τουριστικοί επιχειρηματίες διαφόρων μορφών αγωγές από το εξωτερικό, οργανωμένες, για δηλητηριάσεις και τα λοιπά, με σκοπό δωρεάν διακοπές ή οτιδήποτε άλλο. Οπότε προφανώς ο κορωνοϊός θα μπορούσε να είναι μια καλή τέτοια πρόφαση, είτε πραγματική είτε όχι. Εκείνο που έχει γίνει, έχει περάσει ήδη η διάταξη η οποία λέει ουσιαστικά ότι σε περίπτωση κατηγορίας πελάτη προς το κατάλυμα ή προς την επιχείρηση ότι νόσησε, η ευθύνη απόδειξης είναι σε αυτόν που το επικαλείται, εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άρα λοιπόν για αυτό σας είπα και στην αρχή, είναι πάρα πολύ σημαντικό φέτος το καλοκαίρι οι επιχειρηματίες όσο και αν τα πρωτόκολλα αυτά ανεβάσουν το κόστος ή φαίνονται πολύ διαφορετικά από αυτό που έχουμε στο νου μας σαν διακοπές και ελευθερία, πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα. Διότι θα καθορίσουν, θα παίξουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και στην επιτυχία του φετινού εγχειρήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Στο ένα λεπτό που έχουμε ακόμη, θα ήθελα ένα κεντρικό ερώτημα επίσης. Έχει ανοίξει ένας διάλογος τις τελευταίες μέρες, άκουσα και τον προκάτοχό σας τον κ. Ανδρεάδη να τοποθετείται εξαιρετικά σε αυτό, εάν στο νέο αναπτυξιακό πακέτο, πρέπει να μπει ο τουρισμός μέσα ή να αναπτύξουμε άλλες μορφές δράσης. Θέλουμε και άλλες μορφές, αλλά χωρίς τον τουρισμό, αν τον πετάξουμε απ’ έξω, μπορεί να ζήσει η χώρα; Μπορεί να μην είναι στο αναπτυξιακό πλάνο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ξέρετε, με κάνετε και απαντάω, ενώ την άλλη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ θα έκανα εκτενή τοποθέτηση, μέρος της ομιλίας μου δηλαδή είναι αυτό το πακέτο των 32 δισ., είναι σαφές ότι ο τουρισμός σαν αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας, πρέπει προφανώς να συμμετέχει στη νέα του όμως μορφή και στη νέα του στρατηγική διάσταση. Ο τουρισμός πρέπει και αυτός να αλλάξει ρώτα. Το λέμε χρόνια στον ΣΕΤΕ, μιλάγαμε για ποιότητα, τα τελευταία χρόνια μιλάμε για sustainability, μιλάμε για digitalization, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο τρόπος που θα χειριστεί η κυβέρνηση αυτό το πακέτο των 32 δισ. για όλη την οικονομία, αλλά και στο κομμάτι του τουρισμού, είναι πρόκριμα για τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Οπότε προφανώς και έχουμε προσδοκίες και προφανώς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε και προτάσεις διαφορετικές από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας στο παρελθόν. Σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε πορεία, πρέπει να εμπλουτιστεί το προϊόν, πρέπει να προσανατολιστούμε στην ποιότητα, αλλά οριζόντια, σε όλες τις μορφές των προϊόντων μας. Η ποιότητα δεν αφορά μόνο τα πεντάστερα ξενοδοχεία, αφορά και ενός αστέρος ξενοδοχεία, αφορά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αφορά τα πάντα. Λοιπόν, αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει, πρέπει να είναι επί της ουσίας και έχουμε και πολύ μεγάλες προσδοκίες επ’ αυτού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Κ. Ρέτσο, θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω πολύ. Κατ’ αρχάς μπορώ να σας πω ότι νιώθουμε αισιόδοξοι γιατί ακούμε ότι έχετε κι ένα πλάνο για την επόμενη μέρα και είναι πολύ σημαντικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Και μας άρεσε η καμπάνια σας, σε εμάς τους τρεις τουλάχιστον, εντάξει;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Ακριβώς, και δεν ήταν και από την Κροατία από όσο μάθαμε, ήταν μάλλον κάπου από την Εύβοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Και επειδή έχει συνέχειες που θα παιχτούν και ανάλογα και με την εξέλιξη των πραγμάτων, επιφυλασσόμεθα για πλάνα από αλλού στις επόμενες συνέχειες. Λες και στερούμαστε ως χώρα φανταστικών εικόνων και παραλιών, αυτό είναι το αστείο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ: Τουλάχιστον τα λύσαμε αυτά, πάμε στα ουσιαστικά, να είστε καλά κ. Ρέτσο. Ευχαριστούμε πολύ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Να είστε καλά, κι εγώ σας ευχαριστώ για την κουβέντα.