ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Mιας και μιλάμε για εμβολιασμούς τώρα, αυτές τις ημέρες άνοιξε και μια συζήτηση για το πώς θα ταξιδεύουμε το επόμενο διάστημα, για το πώς θα πηγαίνουμε και εκτός χώρας και αν θα πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι, ή αν θα μας διευκολύνει να είμαστε εμβολιασμένοι για να ταξιδεύουμε, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ είναι μαζί μας. Γεια σας κ. Ρέτσο, καλημέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα κ. Ευγενίδη, καλημέρα κ. Καμπουράκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι κάνετε; Πως είστε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είμαι καλά. Και μια και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω για τον εμβολιασμό, θέλω να κάνω μία επισήμανση. Επειδή ακούμε πολύ τον τελευταίο καιρό για τον τουρισμό, ο οποίος είναι το στοίχημα του 2021 και ο οποίος θα ανοίξει το καλοκαίρι. Θέλω να πω, είναι κάτι που το λέω πάρα πολλά χρόνια και λυπάμαι που, το 2021 δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί πουθενά, ούτε στην κοινωνία, ούτε από τους πολιτικούς μας, ότι ο τουρισμός δεν κλείνει ποτέ. Ο τουρισμός είναι ανοιχτός αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν περίπου 3.000 με 3.500 ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν, 12μηνης λειτουργίας, και είναι ουσιαστικά κλειστά. Υπάρχουν τα αεροδρόμιά μας τα οποία δεν λειτουργούν, υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες οι οποίες δεν πετάνε, υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από την τουριστική δραστηριότητα, το οποίο δεν λειτουργεί. Άρα λοιπόν, μη λέμε για τον τουρισμό που θα ανοίξει. Να μιλήσουμε κατ’ αρχήν για τον τουρισμό που είναι κλειστός, όπως και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες αυτή τη στιγμή. Και βέβαια, μιας και το μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας, άνω του 60%, είναι τους μήνες που μιλάμε, προφανώς να συζητήσουμε και για αυτούς τους μήνες και για τον εμβολιασμό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Βεβαίως, έχετε δίκιο σε αυτό και αυτό πρέπει να το δει και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Μια σειρά ζητημάτων πρέπει να δει. Πρέπει να δει και τα σχολεία, πρέπει να δει και την εστίαση, πρέπει να δει πάρα πολλά πράγματα. Πάμε τώρα στο προκείμενο, διότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο Ευρωπαϊκό τραπέζι μία πρόταση, έτσι ώστε να διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί, να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα και χωρίς αρνητικό μοριακό τεστ. Αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τώρα την Πέμπτη, δεν θα ληφθεί απόφαση καταλαβαίνω εγώ την Πέμπτη, θα έρθει το επόμενο διάστημα. Εσείς θεωρείτε ότι είναι ένα βήμα, ειδικά για τη χώρα μας που είναι τουριστική χώρα, θα αναθερμάνει την κίνηση, θα βοηθήσει να είμαστε προορισμός;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κύριε Ευγενίδη, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε πει, ακόμα και όταν είμασταν πριν το δεύτερο κύμα, ότι το μεγάλο στοίχημα για να αποκατασταθεί η μεταφορά παγκοσμίως, είναι να υπάρξουν κοινοί κανόνες. Όσο υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από χώρες, και όσο υπάρχει η καραντίνα σαν το βασικό μέτρο προστασίας, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να ταξιδέψει για οποιονδήποτε λόγο, όχι μόνο για αναψυχή. Άρα λοιπόν είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα, το να αρχίσουν να συζητούν από κοινού οι Ευρωπαίοι για τα μέτρα τα οποία πρόκειται να λάβουν. Και προφανώς το μέτρο του εμβολιασμού θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σωστό. Διότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι περιοριστικό μέτρο. Δηλαδή η πρόταση δεν λέει να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει κάνει εμβόλιο, αλλά αυτός που έχει κάνει εμβόλιο, να μην υπόκειται σε περιορισμούς οι οποίοι μπορεί να μπουν ενδεχομένως αν χρειαστεί και υπό κάποιες προϋποθέσεις, για κάποιους άλλους. Άρα λοιπόν, προφανώς η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει και πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Δεν μπορεί τα μέτρα τα οποία είναι πάνω στο τραπέζι, να είναι αυτά που ξέρουμε σήμερα. Γιατί αν είναι αυτά που ξέρουμε σήμερα, και συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούμε, δεν πρόκειται να υπάρξει και μετακίνηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Να το ρωτήσω αλλιώς: Εάν αυτό το πράγμα υιοθετηθεί ως μέθοδος, μπορούμε να προσδοκούμε, δεν μπορώ να πω έκρηξη, αλλά σε πολύ αυξημένες αφίξεις συγκριτικά με πέρυσι το καλοκαίρι;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, κοιτάξτε, ο τουρισμός, να το ξεκαθαρίσω λίγο εδώ πέρα, δεν θα πατηθεί ένα κουμπί κάποια στιγμή και θα έχουμε έκρηξη. Διότι είναι μια δραστηριότητα, το ταξίδι μάλλον, έχει χρονοκαθυστέρηση και εξαρτάται για εμάς εδώ τουλάχιστον, από πάρα πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Δεν είναι όπως, παράδειγμα λέω, ανοίγει το μαγαζί, ανοίγει το εστιατόριο το οποίο βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση και ο Έλληνας πάει να φάει ή πάει να ψωνίσει. Εδώ μιλάμε τώρα για μια τεράστια δραστηριότητα που εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία, από τον tour operator, από διάφορους κρίκους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά τραυματισμένοι και πληγωμένοι και δεν ξέρουμε και πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μπει μια αρχή. Αυτό είναι δεδομένο. Άρα λοιπόν, όσο η αρχή αυτή και όσο η διαδικασία αυτή βασίζεται σε σωστούς, εφικτούς κανόνες, και όχι σε πράγματα τα οποία δεν γίνονται, μπορεί να έχουμε μια προσδοκία ότι μπορούμε να περιμένουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εμείς όπως έχουμε πει ξεκάθαρα ότι για φέτος πρέπει να είμαστε ρεαλιστικά προσγειωμένοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Τι περιμένουμε άρα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το δεύτερο εξάμηνο θα έχουμε την όποια δραστηριότητα, η οποία θα εξαρτηθεί βεβαίως από το πώς θα πάει το υγειονομικό, οι εμβολιασμοί και τα λοιπά, και σταδιακά θα αποκατασταθούμε. Από το 2022 και μετά θα μπορεί να υπάρξει αυτή η έκρηξη που λέτε, ή από το τέλος του 2021. Δεν υπάρχει περίπτωση μέσα στο 2021 να έχουμε έκρηξη. Όμως, η όποια αποκατάσταση, και προφανώς καλύτερες συνθήκες σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια τραγική χρονιά για την οικονομία και τον τουρισμό, μόνο θετική μπορεί να εκληφθεί. Άρα λοιπόν, να μπουν οι κανόνες, είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι και να καταλήξουν σε αποφάσεις, για να υπάρξει μια έγκαιρη προετοιμασία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, να έχουν ένα ενιαίο πιστοποιητικό. Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που καλό είναι αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Σας λέω, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διευκολύνει όλους τους συμμετέχοντες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, δεν είπαμε ότι αυτό θα φέρει τους τουρίστες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Έτσι ακριβώς. Μα φανταστείτε κ. Καμπουράκη να μη γίνει τίποτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αρχίσει η κάθε αεροπορική, η κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση και κάθε touroperatorνα βάζει τους δικούς του κανόνες, όπως έκανε ας πούμε η Quantas. H Quantas έχει πει εδώ και μήνες ότι δεν πρόκειται κανείς να μπαίνει σε πτήση εκτός Αυστραλίας αν δεν έχει εμβολιαστεί. Το έχει πει αυτό το πράγμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Αυτό πάντως δεν συζητείται στην Ευρώπη, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και για πολλούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς, αυτό είπαμε, βέβαια. Δεν συζητείται υπό αυτή τη μορφή. Συζητείται υπό την άλλη που είπαμε, να μην υπάρχουν περιορισμοί για κάποιον που έχει εμβολιαστεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Να είμαστε δίκαιοι πάντως τώρα κ. Ρέτσο. Κάποιος ο οποίος έχει κάνει το εμβόλιο και κάποιος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και άρα συνιστά ακόμα κίνδυνο για μετάδοση, ντε φάκτο δεν μπορούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς, ως προς μία σειρά δραστηριοτήτων. Και υπό αυτό το πρίσμα, αυτοί οι οποίοι κάνουν μια λογική, ορθολογική, ενήλικη επιλογή να μην εμβολιαστούν, θα έχουν και τις συνέπειες αυτής της πράξης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Και να σας πω κάτι κύριοι, θα το δείτε, δεν κάνω τον προφήτη αλλά επειδή ξέρω πώς λειτουργεί η αγορά και θα το δείτε τους επόμενους μήνες, όχι μόνο στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό, πλέον θα αρχίσουν και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Διότι όλων πια το άγχος θα είναι να αποκαταστήσουν, να δημιουργήσουν την αίσθηση ενός περιβάλλοντος το οποίο θα είναι ασφαλές, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ξανά τη λειτουργία τους. Άρα, μην σας κάνει εντύπωση να το δείτε και από επιχειρήσεις μεμονωμένες να έχουν ως προαπαιτούμενο, είτε για τους εργαζόμενους, είτε για τους πελάτες τον εμβολιασμό. Δηλαδή θα δούμε πράγματα, πέρα από τις κεντρικές αποφάσεις που θα ληφθούν, που οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενικές και πολύ πιο ελαστικές εντός εισαγωγικών. Θα δείτε όμως και κινήσεις από εταιρείες. Αυτό είναι βέβαιο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Να είστε καλά κ. Ρέτσο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλή σας μέρα.