Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

H 18η περιφερειακή συνάντηση εργασίας του ΣΕΤΕ στην Καλαμάτα

Οι επενδύσεις σε βασικές υποδομές και η δέσμευση των τοπικών αρχών, είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

Η ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων υποδομών που διαθέτει η χώρα εν γένει, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των προορισμών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών μας, αναδείχθηκε ως θέμα κατά τη διάρκεια της 18ης περιφερειακής συνάντησης εργασίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καλαμάτα.

Η συνάντηση εντάσσεται στις τακτικές περιφερειακές συναντήσεις που διοργανώνει ο ΣΕΤΕ, με την ενεργή συμμετοχή του προέδρου του, κ. Γιάννη Ρέτσου, στις οποίες συμμετέχουν τοπικοί φορείς καθώς και μέλη του Συνδέσμου.

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι κ.κ. Αντωνία Μπούζα, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας, Φώτης Κοκοτός, μέλος ΔΣ του ΣΕΤΕ, Γιώργος Αμβράζης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Λία Ζαμπέτογλου διευθύντρια εκπαίδευσης του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα που ναρκοθετεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η ενίσχυση του τουρισμού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και η ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εργαλείων προβολής των προορισμών. Επίσης, συζητήθηκε η πορεία του τουρισμού στον προορισμό, τόσο σε επίπεδο εισερχόμενου, όσο και σε εσωτερικού τουρισμού, καθώς και η εξάπλωση του φαινομένου παράνομης ενοικίασης καταλυμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ΙΝΣΕΤΕ για το επιστημονικό του έργο στον τουρισμό, αλλά και για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σχολείο Τουρισμού On Tour του Ινστιτούτου, καθώς και στη Marketing Greece, η οποία υλοποιεί ολοκληρωμένα προγράμματα ψηφιακής προώθησης σε προορισμούς.

Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία από το ΙΝΣΕΤΕ, το 2017, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατείχε ποσοστό 2,3% επί του συνόλου των επισκέψεων στη χώρα (727 χιλ.), το 2,2% των εισπράξεων (307 εκατ. ευρώ) και το 2,5% των διανυκτερεύσεων (5,2 εκατ.). Οι κυριότερες αγορές σε επίπεδο επισκέψεων, εισπράξεων και διανυκτερεύσεων ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Περιφέρεια, διαμορφώθηκε στα 422,7 ευρώ (έναντι 457,8 ευρώ για το σύνολο της χώρας), η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα 58,9 ευρώ (έναντι 67,7 ευρώ για το σύνολο της χώρας) και η μέση διάρκεια παραμονής στις 7,2 ημέρες (έναντι 6,8 ημέρες για το σύνολο της χώρας).

Η απασχόληση στον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2017, κατέγραψε αύξηση κατά 19,2%, ενώ οι άλλοι κλάδοι αύξηση κατά 3%. Η εικόνα για την περίοδο 2010 – 2017, καταδεικνύει τη δυναμική στον τομέα του τουρισμού με την απασχόληση να καταγράφει αύξηση κατά 21%, ενώ οι άλλοι κλάδοι και το σύνολο της Περιφέρειας, μείωση κατά 12,9% και 10,4% αντίστοιχα.

Εξάλλου, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκαν κατά  4,4% φθάνοντας σε 117.000 έναντι 112.000 το ίδιο διάστημα του 2017.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν έχουμε φτάσει στην Ελλάδα τα 32 εκατ.  ξένους τουρίστες και υπάρχουν προορισμοί που κινούνται στα όριά τους στην αιχμή της σεζόν, δεν φτάνει μόνο η προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, αλλά χρειάζεται η  υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης  και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επάρκεια σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες του τουρισμού να υπάρχουν δεσμεύσεις των τοπικών αρχών για επενδύσεις στις βασικές υποδομές των προορισμών μας. Αποτελεί προτεραιότητα να καταγραφούν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις, με την αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών, προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και κατ΄ επέκταση της εθνικής οικονομίας. Ο ΣΕΤΕ έχει, ήδη, ανοίξει τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς με γνώμονα τις συνέργειες και τη συνεργασία».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κα. Μπούζα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τουριστικές επενδύσεις που χρειάζεται να υλοποιηθούν για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός ο προορισμός, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο τουρισμού. Επίσης, τόνισε ότι οι συνέργειες απαιτούν οι δήμοι να είναι παρόντες σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που οργανώνει η περιφέρεια και ο ιδιωτικός τομέας να συμμετέχει στην ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση έργων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκας, αναφέρθηκε στον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που προσέφερε τα μέγιστα στον τόπο, με τη δημιουργία της Costa Navarino, βάζοντας τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αεροδρομίου. Επίσης, αναφέρθηκε σε έργα που δρομολογούνται στην Καλαμάτα από τον Δήμο, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Κοκοτός, μέλος ΔΣ του ΣΕΤΕ, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας Δήμων και Περιφερειών, αλλά και της θέσπισης κινήτρων και αντικινήτρων, για την ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων μερών. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο