Η συμπερίληψη στην αγορά εργασίας ήταν το θέμα του δεύτερου SETE Digital Workshop που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Μαΐου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου για την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών, τάσεων και πολιτικών που συνάδουν με τα κριτήρια βιωσιμότητας και το πλαίσιο ESG (Environment, Society, Governance). Το workshop επικεντρώθηκε στην ανάλυση του μοντέλου υποστηριζόμενης εργασίας και των οφελών του για τις επιχειρήσεις του Τουριστικού Τομέα, τους πελάτες, τους εργαζόμενους ΑμεΑ και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ, και επικεντρώθηκε στις εξής θεματικές:
- Το πλαίσιο και οι ευκαιρίες με την Καίτη Κατσούδα, Πρόεδρο, Ελληνικής Εταιρίας Υποστηριζόμενης Εργασίας και Προϊσταμένη της υπηρεσίας “ΕργΑξία” του ΙΠΑΠ, « H Θεοτόκος»
- Η πλευρά του εργοδότη με τον Κωνσταντίνο Σαρηγιαννίδη, Front Office Manager, Coco-Mat Hotels
- Η εμπειρία του εργαζόμενου με τον Aπόστολο Βελλέ, Εργαζόμενο, Coco-Mat Hotel
Η διασύνδεση του εργαζόμενου με τον εργοδότη από τον Δημήτρη Τουρλίδα, Επικεφαλής Τμήματος Ένταξης στην εργασία ΕΕΑ “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ”. Δείτε το video εδώ
Η υποστηριζόμενη εργασία στην πράξη
Στην τοποθέτησή της η Καίτη Κατσούδα, Πρόεδρος, Ελληνικής Εταιρίας Υποστηριζόμενης Εργασίας και Προϊσταμένη της υπηρεσίας “ΕργΑξία” του ΙΠΑΠ, «H Θεοτόκος» παρουσίασε το μοντέλο της υποστηριζόμενης εργασίας για τον εντοπισμό θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρία, τη στήριξη που παρέχεται σε εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς και τα οφέλη για την επιχείρηση, τον εργαζόμενο και το σύνολο της κοινωνίας.
Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο της υποστηριζόμενης εργασίας στηρίζει στην πράξη τον εργοδότη και τον εργαζόμενο κατά τη διαδικασία της πρόσληψης, στην αρχική φάση της απασχόλησης, αλλά και μετά την πρόσληψη σε όποια περίσταση χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτή η μεθοδολογία και η on call ανταπόκριση διασφαλίζουν την επιτυχία της διασύνδεσης επιχείρησης-εργαζόμενου με απώτερο στόχο μια μακροπρόθεσμη και αμοιβαία επωφελή εργασιακή σχέση.
Μέσα από την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, η επιχείρηση βελτιώνει την εικόνα της, αυξάνει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την ευαισθητοποίηση του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού (της). Ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος ενισχύει την ταυτότητά του και νιώθει παραγωγικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχεται επιδότηση θέσεων εργασίας για πρόσληψη ΑμεΑ, η οποία δύναται να καλύψει έως 75% του κατώτατου μισθού.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις 2 πλατφόρμες διασύνδεσης των υποψήφιων εργαζομένων με την αγορά εργασίας, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:
1. JobsLink (απευθύνεται σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας)
2. Εργασία Μου (απευθύνεται σε άτομα με νοητική αναπηρία)
Δείτε την παρουσίαση εδώ | Δείτε το video εδώ
Η πλευρά του εργοδότη – Η εμπειρία του εργαζόμενου | Το παράδειγμα της Coco-Mat Hotels
Ο Κωνσταντίνος Σαρηγιαννίδης, Front Office Manager, Coco-Mat Hotels μοιράστηκε με το κοινό του workshop το πώς η επιχείρηση υποστηρίζει την παροχή ίσων ευκαιριών, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και πώς όλη αυτή η φιλοσοφία μετατρέπεται σε αξία για τους πελάτες. Κύριο μήνυμα της τοποθέτησής του αποτελεί ότι η ισότιμη ένταξη στην ομάδα είναι εφικτή.
Ο Aπόστολος Βελλές, εργαζόμενος, Coco-Mat Hotels, συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Σαρηγιαννίδη και κατέθεσε την εμπειρία του σημειώνοντας ότι «… στην αρχή μου φάνηκε βουνό αλλά μετά από 2 μήνες εγκλιματίστηκα και δεν θέλω να τους αποχωριστώ εύκολα. Χίλια ευχαριστώ για τη βοήθεια να ενταχθώ στο ανθρώπινο δυναμικό. Πιστεύω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω.» Δείτε το video εδώ
Ο ρόλος του Job Coach
Η διασύνδεση του εργαζόμενου με τον εργοδότη παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Τουρλίδα, Επικεφαλής Τμήματος Ένταξης στην εργασία ΕΕΑ “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ”, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο του Job Coach. Πρόκειται για τον επαγγελματία που συνδέει όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους: τον εργοδότη, τον άνθρωπο με αναπηρία, την οικογένειά του, τους συναδέλφους, τις άμεσες κοινωνικές επαφές. Ο Job Coach θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ζήτημα εργασίας προκύψει άμεσα και σε συνεννόηση με τον εργοδότη και τον εργαζόμενο.
Κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε στο Job Crafting, δηλαδή στη σύνθεση μιας νέας θέσης εργασίας για άτομα ΑμεΑ, ενώνοντας διάφορα καθήκοντα από άλλες θέσεις εργασίας, και στη δημιουργία ενός απλού στην χρήση οδηγού ανάλυσης καθηκόντων (task analysis guide/ easy to read) που βοηθά τους ωφελούμενους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Τέλος, επισημάνθηκε ότι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διασύνδεση, είναι να υπάρχει θέση εργασίας με καθορισμένο και πραγματικό αντικείμενο. Δείτε το video εδώ
Μια εποικοδομητική συζήτηση
Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο workshop, όπου αναλύθηκαν:
- Οι τρόποι για να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στις επιχειρήσεις
- Ζητήματα γενικότερης προσβασιμότητας
- Απορίες και πιθανοί ενδοιασμοί των εργοδοτών
- Οι διαστάσεις ESG και ο ρόλος της επικοινωνίας στη διαμόρφωση ουσιαστικών δράσεων
Δείτε το video εδώ