Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Προτάσεις ΣΕΤΕ που αφορούν στην προσπάθεια περιορισμού της έλλειψης ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αυτών

Προς τον

Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών 

Κοιν. Κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

 

 

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2021 

Κύριοι Υπουργοί,

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα είναι η έλλειψη της αναγκαίας ρευστότητας για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της έκτασης του συγκεκριμένου προβλήματος και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων προτείνουμε τα εξής πρόσθετα μέτρα:

1. Παράταση του χρόνου απόσβεσης των ζημιών των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται χρονικός περιορισμός πέντε ετών για τη μεταφορά και συμψηφισμό των φορολογικών ζημιών των επιχειρήσεων (σε άλλα κράτη η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται είτε για δέκα έτη, είτε και χωρίς χρονικό περιορισμό). Δεδομένου πως αφενός μεν, κατά το έτος 2020 οι τουριστικές επιχειρήσεις  δεν λειτούργησαν ή υπολειτούργησαν και ασφαλώς δεν είχαν κέρδη, αφετέρου δε, το έτος 2021 το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς αναμένεται από το β εξάμηνο και μετά –οι πρώτοι έξι μήνες του χρόνου είναι επί της ουσίας «νεκρή» περίοδος στην οποία πολλοί συσσωρεύουν εξακολουθητικά λειτουργικές ζημιές- προτείνουμε να παραταθεί η προθεσμία μεταφοράς φορολογικών ζημιών που έληγε το έτος 2020 κατά δύο χρόνια, δηλαδή έως το έτος 2022. 

2.  Απαλλαγή – επιστροφή του ΦΠΑ σε περίπτωση μεταβίβασης δωματίων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας που ιδιοχρησιμοποιούνται έως 8 εβδομάδες καθ΄ έτος και κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται για την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών

Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και το ελληνικό δημόσιο θα έχουν σημαντικό όφελος από τη διατήρηση των δωματίων των condohotels για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον παραγωγικό κύκλο της επένδυσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή κινήτρων, όπως η απαλλαγή-επιστροφή του ΦΠΑ μεταβίβασης των διαμερισμάτων αυτών σε περίπτωση που ιδιοχρησιμοποιούνται έως 8 εβδομάδες ετησίως από τον ιδιοκτήτη τους, υπό την προϋπόθεση πως το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μισθώνονται μέσω του φορέα της τουριστικής επιχείρησης. Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούνται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (για παράδειγμα Αυστρία) τα οποία μάλιστα δεν επιβαρύνουν το συγκεκριμένο «προϊόν» με ΦΠΑ 24%.

Με αυτό τον τρόπο: α) το συγκεκριμένο προϊόν καθίσταται πιο ελκυστικό στους υποψήφιους επενδυτές, β) τα ακίνητα αυτά θα μπορούν να παράξουν πρόσθετο εισόδημα τόσο για τον επιχειρηματία όσο και τον συνιδιοκτήτη, το οποίο θα φορολογηθεί στη συνέχεια δημιουργώντας πρόσθετα έσοδα για το Κράτος (εισόδημα, είσπραξη ΦΠΑ από πελάτες, εισφορές εργαζομένων κ.λπ.) και γ) η διατήρηση του παραγωγικού τουριστικού χαρακτήρα του ακινήτου θα τονώσει τον τουριστικό χαρακτήρα της επένδυσης, ενώ θα συνεισφέρει άμεσα και στην τοπική οικονομία με την πληρωμή τελών παρεπιδημούντων, κ.λπ. στους δήμους.

Με εκτίμηση, 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο