Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Εναρκτήρια Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη»

Αγαπητοί σύνεδροι,

Επίτιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι, 

Σας καλωσορίζω στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ

Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά, να χαιρετίζω το συνέδριο του Συνδέσμου, ιδιαίτερα φέτος, καθώς θεωρώ ότι βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα. 

Τα δύο τελευταία διοικητικά συμβούλια του ΣΕΤΕ, στα οποία έχω την τιμή να Προεδρεύω, επωμίστηκαν την πολύ μεγάλη ευθύνη να οδηγήσουν σταθερά τον ιδιωτικό τομέα του ελληνικού τουρισμού, μέσα από τρία μνημόνια. 

Τρία μνημόνια τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, δυστυχώς προς το χειρότερο. Την ώρα, όμως, που όλη η χώρα κλυδωνίζεται εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την επιβίωση της χώρας, ήταν ο ελληνικός τουρισμός. 

Και αυτό συνέβη διότι η προσπάθεια όλων των επιχειρήσεων, όλων των εργαζομένων, όλων των προμηθευτών, ήταν συστηματική, ασταμάτητη, παθιασμένη… ήταν μονόδρομος. 

Ο ΣΕΤΕ, δεν έχει σταματήσει λεπτό να εργάζεται για να διαφυλάξει την ενότητα, τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση του τομέα. Καταθέσαμε το 2013, σχεδόν από την αρχή της κρίσης, τον Οδικό Χάρτη 2021 στη διάθεση της Πολιτείας. Και η επιτυχία του σχεδίου αυτού συνίσταται κυρίως στο ότι αποτέλεσε τη βάση για τη δημόσια συζήτηση και συστηματοποίησε τον διάλογο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Οι στόχοι της πρώτης μελέτης δεν επιτεύχθηκαν όλοι. Ξεπεράσαμε τον στόχο αφίξεων σχεδόν 5 χρόνια νωρίτερα, όμως δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέες, υψηλού επιπέδου υποδομές και να ανανεώσουμε τις υπάρχουσες. Δεν καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε τον στόχο των εσόδων και αυτό γιατί η συνεχής μάχη των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, η μείωση της μέσης παραμονής και διάφοροι άλλοι λόγοι, μας κράτησαν μακριά από τον στόχο. 

Κυρίες και κύριοι, 

Ο Οδικός Χάρτης ανανεώθηκε, υπό το πρίσμα των αλλαγών, θετικών ή αρνητικών που έχουν συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια. Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία σε λίγο να ακούσουμε τις νέες στοχεύσεις. Πέρα από την απαιτούμενη αναθεώρηση των εθνικών στόχων και των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, η μελέτη εστιάζει στην περαιτέρω εξειδίκευση των έξι βασικών προϊόντων που διέκρινε η προηγούμενη, ενώ αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο οδικός τουρισμός. 

Η μελέτη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι οι προβλέψεις χτίζονται με λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων της διεθνούς ζήτησης για τα προϊόντα του ελληνικού τουρισμού και στη συνέχεια, προσδιορίζονται τα σχετικά οφέλη αλλά και οι αναγκαίες επενδύσεις οι οποίες πρέπει να αγγίζουν ετησίως τα 3 δισ. Ευρώ. 

Ταυτόχρονα, όμως, η μελέτη είναι και το πεδίο πάνω στο οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος των υγιών δυνάμεων της χώρας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό, η συνολική εμπειρία, δηλαδή, που έχει ο τουρίστας στη χώρα μας, είναι η συνισταμένη της προσπάθειας πολλών πλευρών. Ο επίσημος/θεσμικός ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, η τοπική κοινωνία, οι πρωτοβουλίες πολιτών, η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια. 

Το κεντρικό ζητούμενο και ταυτόχρονα η μεγάλη δυσκολία, πέραν του να κάνει ο καθένας με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του, είναι να επιτευχθούν εκείνες οι συνέργειες που θα μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα και θα ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη δυνάμεων των επιμέρους πλευρών.

Κυρίες και κύριοι, 

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα του τομέα μας. Συχνά ακούμε ότι είμαστε η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Όμως είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα του τομέα μας, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική εκείνη η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας. 

Την στρατηγική εκείνη με την οποία η θετική πορεία του Τουρισμού θα συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τη βιομηχανία. Αυτός θεωρούμε ότι είναι ο εφικτός δρόμος για να οδηγήσουμε τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Και να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, σε μία δυναμική που θα εδραιώσει τη χώρα ως ηγέτιδα, διεθνώς, στην παροχή υπηρεσιών. Και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε. Για να επιτελέσουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Για να προστατεύσουμε τον τομέα μας. Για να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.  Για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί την ανασυγκρότηση της επιχειρηματικότητας. 

Είναι ευνόητο πως τουρισμός από μόνος του δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό. Ακόμα και το τριάντα τοις εκατό του ΑΕΠ να φτάσει. Έχουμε ένα ρεαλιστικό όραμα και για το πετύχουμε απαιτείται ένα συγκροτημένο σχέδιο που πρέπει να υποστηρίζει το Κράτος και να υλοποιεί ο ιδιωτικός τομέας. Για αυτό εξακολουθητικά θέτουμε τα πάγια αιτήματα μας για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, για ρευστότητα και για σταθερότητα. Για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα προς τα εμπρός. 

Κυρίες και κύριοι, 

Ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας ότι ο τουρισμός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα. Αν όλοι μας βασιζόμαστε στο ότι ο τομέας έχει ακόμα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμπαρασύρουμε τη χώρα στην ανάπτυξη, αν πιστεύουμε ότι χρειάζεται κοινό όραμα και σχέδιο, είναι πλέον η ώρα να αναλάβουμε ακόμα πιο έντονη δράση, δείχνοντας τον δρόμο. 

Και αυτό γιατί σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, από το πρώτο έως και το τρίτο μνημόνιο που ολοκληρώνεται σύντομα, ο τουρισμός ήταν πάντα ο βασικός πυλώνας στήριξης του κράτους στην προσπάθεια ανάταξης των δημοσιονομικών του. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Επιθυμούμε στην μετά – μνημόνιο εποχή να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το κράτος στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστώντας βέβαια ότι το Κράτος έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της χώρας για την επόμενη ημέρα. 

Έτσι οραματιζόμαστε την ενίσχυση και την ανάπτυξη του τουρισμού. 

Αυτό όμως θα μπορέσει να συμβεί μόνο εάν ο τομέας διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά του και οι επιχειρήσεις τη βιωσιμότητά τους.

Ο κίνδυνος, λόγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης, να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός και καταγεγραμμένος. 

Ο κίνδυνος, να μην είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι ήδη καταγεγραμμένος και μετρήσιμος.   

Ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση υγιείς επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους είναι μετρήσιμος και άμεσος. 

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ξανά ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 

Κυρίες και κύριοι, 

Κλείνω την εισαγωγική μου ομιλία στο 15ο συνέδριο λέγοντας ότι: Το πιο σημαντικό ζήτημα από όλα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε τα του οίκου μας. Η επόμενη μέρα του τουρισμού, πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις να στηρίζονται στα πόδια τους. Πρέπει να μας βρει συντεταγμένους απέναντι σε αυτούς που λένε ότι ο Ελληνικός τουρισμός είναι μια φούσκα που έχει προκύψει λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών. Πρέπει να μην επιτραπεί σε κανένα να σβήνει από τον χάρτη τη σκληρή καθημερινή δουλειά όλων μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην εικόνα της χώρας, να καταρτίσουμε τους εργαζόμενους μας, να πάρουμε με το μέρος μας ολόκληρη την κοινωνία, κάνοντάς την κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρουμε στους επισκέπτες. 

Είναι καθήκον μας να εξηγήσουμε στους Έλληνες την αξία που δημιουργεί ο τουρισμός και πως φτάνει να επηρεάζει την ίδια τους τη ζωή. Ότι η ελληνική φιλοξενία θα παραμείνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτού του τόπου. Ότι η ελληνική φυσική ομορφιά θα πρέπει να προστατευτεί ως θησαυρός. Ότι η υλοποίηση επενδύσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους αυτής της χώρας. 

Είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε συστηματικά την αντίληψη ότι ο τομέας του τουρισμού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. 

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας, 

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης

Πρόεδρος ΣΕΤΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο