Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Τζιάλλα στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη»

Κυρίες και Κύριοι,

Από το βήμα του σημερινού συνεδρίου για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο μας για την ανάπτυξη του τουρισμού μας σε ορίζοντα τετραετίας, με αίσθημα υψηλής ευθύνης και μέσα από τη  συνεργασία  των παραγωγικών δυνάμεων. 

Η επιτυχημένη πορεία του τουρισμού μας είναι επιτυχία όλων μας. Είναι  επιτυχία των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θεσμικών φορέων. Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη, ειδικά σε αυτήν την περίοδο όπου με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχουν μπει οι βάσεις για την έξοδό μας από την κρίση και την είσοδό μας σε τροχιά ανάπτυξης. 

Η πραγματική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που η κυβέρνηση προωθεί, δημιουργεί τις συνθήκες για την άρση των επιβεβλημένων από τους θεσμούς μέτρων και την εξεύρεση αντισταθμιστικών λύσεων για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια. 

Ο τουρισμός αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το αποδείξαμε μέσα από τις πολιτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο – σε άμεση συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες, τους επίσημους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα – τα δύο τελευταία χρόνια, και με τον άμεσο κυβερνητικό συντονισμό απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις. 

Θωρακίσαμε τον τουρισμό μας με σκληρή δουλειά απέναντι σε όλες τις  προκλήσεις και με στρατηγικές ενέργειες και στοχευμένες δράσεις  πετύχαμε συνεχή ανοδική πορεία των τουριστικών μεγεθών. 

Το  2015 μέσα σε  πρωτόγνωρες συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής και οικονομικής πίεσης, που όλοι γνωρίζετε και με συνεχή χτυπήματα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το ρεκόρ των αφίξεων και των εσόδων δεν ήλθε τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής που εφαρμόσαμε. 

Το  2016 αντιμετωπίσαμε  τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και τις γειτονικές μας χώρες, το Brexit, την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία και φυσικά την εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα του προσφυγικού, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Αντιμετωπίσαμε με συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων τις  πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό. Καταφέραμε και αντιστρέψαμε την εικόνα και ήδη έχουμε θετικά μηνύματα για το 2017, μέσα από τις νέες συμφωνίες που προωθούμε με τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού. 

Άμεση επιδίωξη του Υπουργείου και προσωπικά της Αν. Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά ήταν να εξασφαλίσουμε άμεσα πρόσθετες και εναλλακτικές πηγές στην εισροή τουριστών και εσόδων  για  να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, μέσα από την νέα εθνική τουριστική πολιτική που ήδη αποδίδει. Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου έως και το Νοέμβριο. Η πληρότητα στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη τουριστικές περιοχές το Σεπτέμβριο άγγιξαν το 100% σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ενώσεων Ξενοδόχων. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, αναδείξαμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα, επιδιώξαμε νέες απευθείας συνδέσεις και ανοίξαμε νέες αγορές, όπως η Μέση Ανατολή, η Ρωσία – που όταν αναλάβαμε το 2015 είχε πτώση έως και 60% –  οι ΗΠΑ – μία αγορά που επίσης είχε αφεθεί να ατονήσει – η Κίνα και η Νότια Κορέα. Ως αποτέλεσμα ήδη για το  2016 έχουμε πετύχει σημαντική  διψήφια αύξηση επισκεπτών από τις αγορές αυτές.    

Μετά από το περσινό ρεκόρ των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων θέσαμε ως στόχο να ξεπεράσουμε τα 27 εκατομμύρια, και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από όλες τις επίσημες πηγές και τους φορείς, θα πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Κάποιοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν αποτυχία στον τουρισμό για το 2016, σε μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά, όμως οι δυσοίωνες προβλέψεις διαψεύστηκαν. Με τη δεδομένη και ξεκάθαρη πλέον αύξηση των συνολικών αφίξεων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τις αγορές υψηλών εισοδημάτων και την επέκταση της περιόδου, περιμένουμε τον απολογισμό των τελικών, επίσημων στοιχείων τον Νοέμβριο, όπου θα αποτυπωθεί αντίστοιχα και η θετική πορεία των εσόδων. 

Η εκτίμησή μας, συγκλίνει και με τις πρόσφατες  εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει και οι τουριστικοί φορείς. Τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία, που είναι προσωρινά και δειγματοληπτικά δεν αποτυπώνουν την θετική εικόνα. Είναι  ένα θέμα, που σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς και με το ΣΕΤΕ ήδη εξετάζουμε, στην κατεύθυνση πάντα να έχουμε την πλέον αντιπροσωπευτική, και αξιόπιστη αποτύπωση των στοιχείων για την εξέλιξη των τουριστικών μας μεγεθών. 

Δίνουμε προτεραιότητα στην ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, μία εξαγγελία 15ετίας που δεν είχε προχωρήσει. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη των Δορυφόρων Λογαριασμών, σύμφωνα και με τις διεθνείς πρακτικές, θα  βελτιώσει, με τη συνεργασία των επίσημων φορέων, τα τουριστικά στατιστικά δεδομένα της χώρας και θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο στην εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής. 

Θέλουμε ο τουρισμός να συνεχίσει την ανοδική του πορεία τα επόμενα χρόνια και αυτή να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων, για τις οποίες σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις ενίσχυσης μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε και ήταν ένα από τα πρώτα προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν και υπερκάλυψαν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 40%. 

Σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων  επιχειρήσεων από όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου. 

Διαμορφώνουμε επίσης νέα προγράμματα για την προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, μέσα από δράσεις αξιοποίησης και ανάδειξης των ιαματικών πηγών, δράσεις ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού, την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων των ΟΤΑ που θα συνδεθούν με τον πολιτιστικό τουρισμό. Επιδιώκουμε επίσης, την αξιοποίηση δημόσιων χώρων για την ενίσχυση του τουρισμού, μέσα από τη δημιουργία πολυ-λειτουργικών πάρκων. 

Ακόμη, επιδιώκουμε τη χρηματοδότηση έργων προτεραιότητας μέσω εναλλακτικών οδών. Εργαστήκαμε ώστε το Υπουργείο για πρώτη φορά να συμμετέχει ως εταίρος σε εταιρικά σχήματα μαζί με άλλους φορείς τουρισμού, Επιμελητήρια και την τοπική αυτοδιοίκηση από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, κλπ.) για έργα που αφορούν στη δημιουργία δικτύων καταδυτικών πάρκων, στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο ιατρικός, ο ιαματικός, ο αγροτουρισμός, καθώς και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μικρά τουριστικά καταλύματα. 

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης μεγάλες επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, νέων ξενοδοχειακών μονάδων, και επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού και επέκτασης υφιστάμενων μονάδων.  

Ο εθνικός μας σχεδιασμός, έχει ως στόχο να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να δημιουργήσουμε και να καταστήσουμε ευρέως δημοφιλείς στο εξωτερικό νέους ελληνικούς προορισμούς, να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να παρέχουμε μέσα από νέες επενδύσεις, υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εμπλουτίζοντας έτσι συνεχώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ακόμη να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε συνέργειες μεταξύ του τουρισμού και άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. 

Το Υπουργείο δεν επιδιώκει μόνο την ανάπτυξη του τουρισμού αποκλειστικά με οικονομικούς όρους, αλλά τη βιώσιμη ανάπτυξή του, που προϋποθέτει και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης στην τουριστική πολιτική. Με άλλα λόγια, την ανάπτυξη μιας τουριστικής βιομηχανίας την οποία χαρακτηρίζουν κώδικες σεβασμού του περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και πολιτισμικών στοιχείων. Μιλάμε λοιπόν για την ανάπτυξη ενός τουριστικού ρεύματος που απλώνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι θεματικές μορφές τουρισμού βασίζονται κυρίως στην τοπική ιδιωτική πρωτοβουλία. Το Υπουργείο, οφείλει, και το κάνει, να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στους ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Έμφαση δίνουμε και στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου, ολοκληρώνοντας παρεμβάσεις και ρυθμίσεις αναγκαίες για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της τουριστικής αγοράς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεθνείς απαιτήσεις.

Η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά προχώρησε πρόσφατα στην κατάργηση των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενός αναχρονιστικού καθεστώτος που  ίσχυε εδώ και  30 χρόνια. Πλέον, δίδεται  διέξοδος σε σημαντικό αριθμό  τουριστικών καταλυμάτων, 1 έως 3 αστέρων, που βρίσκονταν εντός των περιοχών αυτών, για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων, για τα οποία  υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως σε αστικές περιοχές. 

Δώσαμε τη δυνατότητα στις  επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που υπάγονται και νομοθετήσαμε  την «Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη». 

Λύσαμε θέματα  των  αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, τα πρακτικά προβλήματα αδειοδότησης των τουριστικών γραφείων, των επιχειρήσεων εκμίσθωσης αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης χωρίς οδηγό και συμπεριλάβαμε ρητά τις  λιμουζίνες στις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Καθορίσαμε τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων και των ορειβατικών καταφυγίων. 

Ρυθμίσαμε καίρια θέματα προδιαγραφών και αδειοδότησης των  χιονοδρομικών κέντρων και των ιαματικών εγκαταστάσεων για τα οποία δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο. 

Με νομοθετική ρύθμιση λύσαμε επιτέλους  οριστικά το πρόβλημα τις αδειοδότησης ιαματικών επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος. Και προχωράμε ταχύτατα στην  αναγνώριση νέων ιαματικών πηγών. 

Για το θέμα της οικονομίας διαμοιρασμού, προχωρήσαμε άμεσα, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, στη σύσταση κοινής επιτροπής που μελέτησε και κατάρτισε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Υπήρξε μία πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται να εισαχθεί ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου, σε εθνικό επίπεδο. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει την τελική πρόταση στη Βουλή. Μέσα από το νέο πλαίσιο και μετά από διαβούλευση με όλους τους τουριστικούς φορείς έχουμε προβλέψει όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να θωρακίσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, να διασφαλίσουμε τη νόμιμη  και υγιή τουριστική δραστηριότητα και να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα διαφυγόντα έσοδα που αναλογούν. 

Το 2017 θα αποτελέσει έτος κατά το οποίο θα επέλθουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς. 

Το έργο της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 με στόχο να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο και συνολικό πλαίσιο νόμων και κανόνων που θα διέπουν την τουριστική αγορά. 

Επιχειρούμε επίσης, να λύσουμε τα προβλήματα και τα κενά στη δομή, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του ΕΟΤ, συντάσσοντας νέα οργανογράμματα, παράλληλα με την αξιολόγηση των δομών που βρίσκεται σε εξέλιξη τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και θα ακολουθήσει η θεσμοθέτησή τους. 

Προχωρούμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που είχε απαξιωθεί, μετά την κατάργηση του ΟΤΕΚ ως αυτόνομου Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013 και της Σχολής Ξεναγών που είχε κλείσει το 2010. Στρατηγική μας κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση  των δύο Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και  των  8 ΙΕΚ του Υπουργείου, καθώς και  η επαναλειτουργία μέσα στο 2017 της Σχολής Ξεναγών. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση όλων των θεμάτων, με στόχο να εισάγουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις.  Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους φορείς, θα παρουσιάσουμε την τελική πρότασή μας, ώστε το 2017 να επέλθουν οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές  στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.

Κυρίες και Κύριοι, 

Μέσα από όλες μας τις παρεμβάσεις, δημιουργούμε  τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη – ποσοτική και ποιοτική – του ελληνικού τουρισμού. Δίνουμε  ώθηση στην τουριστική αγορά να αξιοποιήσει τις  θετικές προοπτικές στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα φέρει οφέλη στις τοπικές οικονομίες και  κοινωνίες αλλά και στην εθνική μας ανάπτυξη. 

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στο έργο αυτό που κάνουμε  για τον τουρισμό. Ο ρόλος των θεσμικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων όλου του κλάδου είναι  εξαιρετικά σημαντικός στην εθνική αυτή προσπάθεια. Θέλουμε τις προτάσεις σας, τα σχέδια και τη συνεργασία σας,  διότι ότι ο τουρισμός μας αφορά όλους, είναι εθνικό κεφάλαιο και είναι ο τομέας  που  μπορεί να αποφέρει  πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, στην περιφερειακή και εθνική απασχόληση και ανάπτυξη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο