Ομιλίες / Δηλώσεις

ΓΓ ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος: “Οι παραγωγικές τάξεις να αποκτήσουμε μία ενιαία θέση σε κρίσιμα θέματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας”. Άρθρο στο mononews.gr

Το θέμα για το πως μπορούμε να ξαναχτίσουμε το όνομα της χώρας με ισχυρά θετικά μηνύματα, είναι προφανές ότι έχει διαστάσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές. Δεν είναι σίγουρο ότι όλοι συμφωνούμε στις προσεγγίσεις, αλλά παίρνω σα δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος διάλογος απευθύνεται σε ανθρώπους που κατ αρχήν συμφωνούμε σε βασικά θέματα δημοκρατίας, προόδου και ανάπτυξης.

Σήμερα, σχεδόν σε όλες τις χώρες, το βασικό πλαίσιο είναι κοινά αποδεκτό, με τέσσερις απλές βασικές κατευθύνσεις για ένα ευνομούμενο κράτος: Πρώτο, να υπάρχει θετικό κλίμα για επενδύσεις, εξαγωγικές δραστηριότητες και επικερδή επιχειρηματικότητα. Δεύτερο, το κράτος, οι θεσμοί και η Δημόσια Διοίκηση να λειτουργούν δίκαια και αποτελεσματικά. Τρίτο, να γίνεται προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της ανομίας. Τέταρτο, να στηρίζεται το κοινωνικό κράτος. Να προσθέσω και ένα πέμπτο, ίσως αυτονόητο: Να φροντίζεις να μην είσαι ο χειρότερος σε όλους τους προσμετρημένους κρίσιμους δείκτες της οικονομίας.

Το brand name «Ελλάδα» είναι πολύ ισχυρό λόγω της ιστορίας, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της γεωγραφικής φύσης, του κλίματος και του τρόπου ζωής μας. Αυτό αποδεικνύεται και από τον αριθμό των τουριστών που επιθυμούν να ταξιδέψουν, αλλά και ταξιδεύουν, στη χώρα μας. Επειδή όμως με την παρατεταμένη κρίση υπήρξαν πολλά αρνητικά δημοσιεύματα, είναι απαραίτητο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να εκπέμπουμε διεθνώς μια εικόνα αισιοδοξίας και αντάξια της ιστορίας μας. Πρωταγωνιστές λοιπόν στην μάχη για την Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς οι πολίτες με τη ψήφο μας, το μεράκι μας για δουλειά, το σεβασμό στους συνανθρώπους μας, στην καθαριότητα και την ευταξία και ιδιαίτερα στους δημόσιους χώρους. Αυξημένη ευθύνη φυσικά έχουν όσοι ασκούν μικρή η μεγάλη εξουσία και όσοι έχουν θέσεις ευθύνης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό περίπου 500.000 πολίτες -μάλλον οι πιο δυναμικοί- μια τεράστια αφαίμαξη για τον τόπο μας. Μακάρι όσοι έχουμε μείνει πίσω, να θέλουμε πράγματι να επιστρέψουν. Απεναντίας φοβάμαι ότι μάλλον χαιρόμαστε γι’ αυτούς που μετανάστευσαν. Αν ωστόσο εμείς που μείναμε, θέλουμε να επιστρέψουν πραγματικά, πρώτο μας μέλημα είναι να κάνουμε την χώρα μας αξιοκρατική, με εμπιστοσύνη σε μια σταθερή ανοδική πορεία, που να εμπνέει ασφάλεια και τη δυνατότητα καλής επαγγελματικής απασχόλησης, επικερδούς δράσης και σχεδιασμού για το μέλλον.

Σήμερα είμαι Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ). Έχω συγκεκριμένες απόψεις για το πώς μπορούμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της παρακμής και της κρίσης. Υπηρετώ τους στόχους μου όσο μπορώ καλύτερα, με πάθος και συνέπεια. Θεωρώ απαραίτητο οι παραγωγικές τάξεις, δηλαδή εργοδότες, εργαζόμενοι και κοινωνία των πολιτών, ν’ αποκτήσουμε μια ενιαία θέση σε κρίσιμα θέματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, περιλαμβανομένων των θεμάτων της φορολογίας, του χωροταξικού, των εργασιακών, της Δημόσιας Διοίκησης, της απελευθέρωσης των Αγορών, της βέλτιστης χρήσης των κρατικών δαπανών. Να έχουμε τη δική μας και ενιαία άποψη για τους επιμέρους τομείς δράσης στην παραγωγή, την παιδεία, την έρευνα, τη διαπραγμάτευσή μας με τους Θεσμούς.

Σαν Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θεωρώ ότι ο τουρισμός, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας και την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγικότητας, αποτελεί το βασικό τομέα που μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια, με συμβολή στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάκαμψη και των άλλων κλάδων της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. Υποστηρίζω συχνά ότι το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά και η πορεία μας στο διεθνή καταμερισμό πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη συνείδηση που έχουμε σαν κοινωνία για τον τουρισμό, με έμφαση στην ποιότητα.

Πηγή: mononews.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο