Ο Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, συμμετείχε με τοποθέτηση-μαρτυρία στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, 12-14 Μαΐου 2024.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Ονομάζουμε μεταπολίτευση την περίοδο μετά το 1974, γιατί συνέβησαν σημαντικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζουν όλη αυτή την περίοδο μέχρι σήμερα. Η κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος εδραίωσε τη δημοκρατία και δημιούργησε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο συντονισμένο με τη διαμορφούμενη διεθνή κατάσταση, τον ευρωπαϊκό συνταγματισμό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Παράλληλα δε, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις για μία κοινωνία πιο συμπεριληπτική και με πρωτόγνωρες εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο και τα ατομικά δικαιώματα. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έχει εξασφαλίσει περίοδο σταθερότητας και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, ειρήνης και ασφάλειας, παρά τις όποιες δυσκολίες, αβεβαιότητες, μνημόνια και διακυμάνσεις των κύκλων της μεταπολίτευσης.
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι, παρά τις κατακτήσεις μας, είμαστε οι ίδιοι σε βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μας -πηγή του καλού και του κακού- εδώ και πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι οι δράσεις μας να κατακερματίζονται σε ατομικές ενέργειες, που συχνά αλληλοεξουδετερώνονται και συγκρούονται. Πιστεύω ότι οι κορυφαίες στιγμές δημιουργούνται όταν διαφορετικές κοινωνικές συνιστώσες συναντώνται σ’ έναν ενιαίο στόχο, όπως στην αντιδικτατορική περίοδο, όπου υπήρξε κοινός αγώνας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία. Η ανάλυση της μεταπολίτευσης αποκαλύπτει ότι, παρά τις δυσκολίες, η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ικανότητα να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται.
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη νέα γενιά, που παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και παρά την υστέρηση σε ιστορικές και γενικές γνώσεις που έχει σε σχέση με τη δική μας γενιά, ότι θα τα καταφέρει καλύτερα να διαμορφώσει το δικό της μέλλον με συνείδηση και αντοχή. Ούσα τεχνολογικά καταρτισμένη, με πολλές δεξιότητες και με μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον, θα μπορέσει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες, που να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή, και κυρίως στις διεθνείς προκλήσεις, παραμένοντας ακλόνητη στις βασικές αρχές της ελευθερίας και του κράτους δικαίου. Με συγκεκριμένα βήματα βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους, της δικαιοσύνης, της μείωσης των ανισοτήτων, να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα ότι αξίζει να αγωνίζεσαι για έναν καλύτερο κόσμο.”