Ακούστε εδώ τη συνέντευξη (11:26-20:00) και δείτε παρακάτω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον κ. Γιάννη Ρέτσο. Πρόεδρε καλημέρα σας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κι εμείς σας ευχαριστούμε, που ανταποκριθήκατε όπως πάντα με ευγένεια. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα του ελληνικού τουρισμού, ποιο είναι το «καρδιογράφημα» και μετά θέλω να μου πείτε και για την καμπάνια και για όλη αυτή την «φασαρία» που ξεσήκωσε. Αλλά πείτε μας κατ’ αρχήν, έχουμε καθόλου κρατήσεις; ‘Η συνεχίζονται οι ακυρώσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Χατζηνικολάου, ακυρώσεις δεν έχουμε προφανώς, γιατί ότι ήταν να γίνει έχει γίνει. Το θέμα είναι να δούμε από εδώ και στο εξής τι γίνεται. Είχα πει πριν από δέκα περίπου μέρες, ότι το τοπίο, έχοντας ξεκαθαρίσει πλέον η πολιτική βούληση και της ΕΕ αλλά και της χώρας να ανοίξουν τα σύνορα και να μην παραμείνουν κλειστά, είναι προφανώς καλύτερο. Όμως είδατε και με τα στοιχεία του τελευταίου τετραημέρου, ουσιαστικά την αύξηση των κρουσμάτων, τα πράγματα θα είναι έτσι δυστυχώς και για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι. Το κρίσιμο διάστημα στο οποίο θα κριθούν πολλά, είναι το δεκαπενθήμερο 15 Ιουνίου με 30 που θα ανοίξει ουσιαστικά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, οπότε θα έχουμε την πρώτη κρίσιμη ομάδα πτήσεων από το εξωτερικό, καμία σχέση με το τι υπήρχε προηγουμένως, αλλά τέλος πάντων διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε σήμερα. Οπότε εκεί θα κριθεί αν υπάρχει βούληση κόσμου να ταξιδέψει και αν ο κόσμος ο οποίος ταξιδεύει, πώς είναι η υγειονομική συμπεριφορά του. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι τέλος Ιουνίου, δούμε ξαφνικά κάτι το οποίο απευχόμαστε, αύξηση των κρουσμάτων, αυτό πάλι αλλάζει τα δεδομένα και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Οπότε παραμένουμε ανήσυχοι. Υπάρχει μία συγκρατημένη αν θέλετε αισιοδοξία, λόγω αυτών που έχουμε πει, καλής εικόνας της χώρας, του καλού προϊόντος το οποίο έχουμε, μπορεί ένα μικρό μέρος να ανακτηθεί.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή η καλή εικόνα μήπως ψιλοκινδυνεύει τις τελευταίες μέρες κ. πρόεδρε, κ. Ρέτσο; Και το λέω και σε σχέση με τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες, αλλά και σε σχέση με αυτά που είδαμε να γίνονται σε ορισμένα από τα νησιά μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Χατζηνικολάου, αυτό θα είναι το διακύβευμα όλο το καλοκαίρι. Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί πλέον, δεν υπάρχει διαδικασία να συγκρατηθεί ο κόσμος γενικότερα, η συμπεριφορά του, γιατί ακούσαμε κάποια πράγματα για κάποιους προορισμούς αυτό το τριήμερο, φαντάζομαι η εικόνα πλέον του κόσμου έξω, δεν αφορά μόνο τα μέρη που ακούστηκαν αυτό το τριήμερο, αλλά γενικότερα ο κόσμος μετά από 3 μήνες εγκλεισμού, είναι φυσιολογικό στη συμπεριφορά του να θέλει να ξανασυναντήσει πρόσωπα. Οπότε είναι κάτι το οποίο δυστυχώς, το δυστυχώς το λέω ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία θα βιώσουμε το επόμενο διάστημα. Εκείνο που εγώ ειλικρινά εύχομαι είναι να μην αλλάξουν δραματικά τα υγειονομικά δεδομένα και να οδηγήσουν την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις που ουσιαστικά θα τελειώσουν την όποια ελπίδα για τον τουρισμό το επόμενο διάστημα, την υπόλοιπη σεζόν δηλαδή.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα έρχομαι στην καμπάνια της Marketing Greece για την Ελλάδα. Δύο πράγματα ακούστηκαν από κύκλους της αντιπολίτευσης, το ένα ότι είχε ένα υπέρογκο κόστος αυτή η καμπάνια, άκουσα να γίνεται λόγος για 32 εκατ. ευρώ, και το δεύτερο, ότι το σύνθημα, το υπεξαίρεσε η ελληνική εταιρεία από την καμπάνια κάποιων καλλυντικών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Θα προσπαθήσω να μην πάρω μέρος στην πολιτική αντιπαράθεση, θα πω μόνο ένα στοιχείο το οποίο έχει πει και η κυβέρνηση, ότι 32 εκατ. είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΟΤ για φέτος, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι περιλαμβάνει τις μισθοδοσίες και τα λοιπά, όλα τα έξοδα τέλος πάντων του ΕΟΤ. Η Marketing Greece, από το 2013 που δημιουργήθηκε, είναι συμμαχία του ιδιωτικού τομέα που έχει επιχειρήσει διαχρονικά να συνεργαστεί με το δημόσιο, με τον ΕΟΤ και το έχει καταφέρει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και το 2015 το καλοκαίρι με τα capital controls και αρχές του 2019 που η καμπάνια Oh My Greece που ήταν η διαδικτυακή καμπάνια της Ελλάδας το 2019 είχε δημιουργηθεί από τη Marketing Greece και είχε παραχωρηθεί δωρεάν στην κυβέρνηση τότε. Το ίδιο έγινε και σήμερα. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, αυτό ήταν μια καινούρια αν θέλετε, μια καινοτομία, ότι στη συγκεκριμένη καμπάνια την οποία δημιούργησε η Marketing Greece, υπήρξε ουσιαστική συνεργασία, και με τον ΕΟΤ, και με τον Steve Βρανάκη, ουσιαστικά δηλαδή το δημιουργικό έγινε με απόλυτη συνεργασία, χρηματοδοτήθηκε από την Marketing Greece και για μια ακόμα φορά δόθηκε δωρεάν στην ελληνική κυβέρνηση. Τώρα για την ουσία και το περιεχόμενο της καμπάνιας κ. Χατζηνικολάου, επειδή δεν είμαι marketeer και έχει γίνει πολύ κουβέντα, θεωρώ γόνιμο το διάλογο και καλό να υπάρχει ένας διάλογος ως προς την ουσία της καμπάνιας. Εκείνο που θέλω να πω για το state of mind, το οποίο έχει αποτελέσει και αυτό αντικείμενο αντιπαράθεσης, είναι ότι δεν αποτελεί τον τίτλο της καμπάνιας. Eίναι μία έκφραση η οποία χρησιμοποιείται στο narrating αυτής της καμπάνιας, όπως είχε χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν από διάσημα τραγούδια τα οποία έχουν αφήσει ιστορία, έως και διαφορετικού είδους διαφημίσεις προϊόντος. Είναι κάτι το οποίο προσπαθεί να βοηθήσει στο rebranding της χώρας αυτή τη στιγμή. Η χώρα μας έχει κάτι το μοναδικό, αυτό που λέμε ελληνικό καλοκαίρι, δεν θέλουμε πλέον να είναι ένα καλοκαίρι όπως το ισπανικό καλοκαίρι, όπως το ιταλικό καλοκαίρι, όπως το γαλλικό καλοκαίρι. Θέλουμε να έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία έχει, που είναι η ελευθερία, η επαφή με τον κόσμο, κάτι το οποίο είχε λείψει τον καιρό του lockdown από όλη την υφήλιο. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι είναι μια πάρα πολύ καλή συγκυρία, φέτος που δεν αναμένουμε να έχουμε και πολύ τουρισμό λόγω της συνθήκης, να επιχειρήσουμε αυτό το rebranding. Αυτό λοιπόν το state of mind, ήταν κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέσα σε όλο το narrating, απλώς και μόνο για να δημιουργήσει στο μυαλό του κόσμου αυτή την κατοχύρωση, αυτή την επιθυμία ότι το ελληνικό καλοκαίρι είναι κάτι το μοναδικό, το οποίο και ακόμα να μην καταφέρεις να το ζήσεις φέτος, θα έχεις για πάντα την επιθυμία κάποια στιγμή να το ζήσεις. Οπότε λοιπόν αυτή είναι όλη ουσία, φαντάζομαι οι ειδικοί μπορούν να το εξηγήσουν καλύτερα.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα όσα ελέχθησαν για την απευθείας ανάθεση;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει ανάθεση, γιατί δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο. Επαναλαμβάνω, έγινε μια συνεργασία της Marketing Greece με τον ΕΟΤ και τον Steve Βρανάκη, δημιουργήθηκε αυτή η καμπάνια και αυτή την καμπάνια την οποία χρηματοδότησε η Marketing Greece, παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει σύμβαση ανάθεσης, όταν δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο. Οπότε επαναλαμβάνω δεν υπήρξε, ούτε το 2019, απλώς θα μου επιτρέψετε ένα τελευταίο σχόλιο κ. Χατζηνικολάου, θα είναι γενικό σχόλιο.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τη Marketing Greece, πριν κάνετε το τελικό σχόλιο, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ την είχαν αξιοποιήσει;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Βεβαίως. Σας είπα το καλοκαίρι του 2015 με τα capital controls και το δημοψήφισμα, η Marketing Greece είχε κάνει την καμπάνια τότε που βοήθησε τη χώρα να έχει τουρισμό και την παραχώρησε και το ίδιο έκανε και το 2019, πάλι δωρεάν.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν πειράζει, εγώ, όπως λέει ο Γιώργος Γεωργίου, θέλω ορισμένα πράγματα να γίνονται φραγκοδίφραγκα, να γίνονται , πως το λένε, θέλω να τα ακούω καθαρά, να έχω την πλήρη εικόνα. Τώρα, το τελικό σας σχόλιο για να κλείσουμε κ. πρόεδρε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το τελικό μου σχόλιο είναι ότι αυτό πραγματικά θέλω να ακουστεί, ότι από το 2010 που η χώρα μπήκε στη δημοσιονομική κρίση νομίζω αλλάξαμε 6 κυβερνήσεις. Ποτέ ο τουρισμός δεν αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κατανοώντας όλοι τη σημασία που έχει για τη χώρα και για το ΑΕΠ της, και τις επιχειρήσεις και τους 700.000 εργαζόμενους, δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και θέλω να πω ότι και σήμερα, που είμαστε σε αυτή τη δεινή κατάσταση με την υγειονομική κρίση και την οικονομική που ακολουθεί, θα πρέπει ο τουρισμός να παραμείνει εκτός πολιτικής, κομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι έκκληση του ΣΕΤΕ, του κοινωνικού εταίρου κ. Χατζηνικολάου. Και θα ήθελα να ακουστεί.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννη Ρέτσο. Καλημέρα κ. πρόεδρε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, καλή σας ημέρα