Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9,89 (εκπομπή Δελτίο Θυέλλης με τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή)

Ακούστε εδώ (18:00 – 27:51) τη συνέντευξη και δείτε παρακάτω τη σχετική απομαγνητοφώνηση.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, καλό σας μεσημέρι κ. πρόεδρε, τι κάνετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλό μεσημέρι κα Μακρή, καλά, εσείς.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Τώρα, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Τσίπρα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ήταν αυτά που είπατε μαχαιριά στην καρδιά μου κ. Ρέτσο. Eίπατε ότι δεν υπάρχει τουρισμός και ότι φέτος είναι ζήτημα αν θα φτάσουμε τα 4-5 δισ. εισροή χρημάτων, έναντι 19 που είχαμε πέρυσι. Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Μακρή, αυτό δεν το είπα μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, το λέω από την αρχή ή τέλος πάντων μετά από τον πρώτο μήνα του lockdown, όταν ήταν σαφές πλέον ότι η φετινή τουριστική χρονιά μπορεί να είναι από τελείως χαμένη, αν δεν άνοιγαν τα σύνορα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο, έως μία προσπάθεια, αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή, να ανακτήσουμε ότι μπορεί να ανακτηθεί. Και επειδή οι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν ασφαλώς, διότι όπως βλέπετε, ακόμα μέχρι σήμερα και το επόμενο διάστημα, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Δηλαδή σήμερα, ακόμα συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποιες τρίτες χώρες και αν θα επιτραπεί να πετάξουν στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν από τη στιγμή που αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Μένουμε στο ότι θα είναι τεράστιες οι απώλειες και λέμε ότι εάν καταφέρουμε να ανακτήσουμε το ¼ των περσινών μας εσόδων τα οποία είναι ένα ποσό γύρω στα 5 δισ, τότε αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό για την οικονομία μας. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο, με τα σημερινά δεδομένα πάντα.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Σκέφτομαι τι σημαίνει αυτό για τον Χειμώνα κ. Ρέτσο. Τι πραγματικά σημαίνει για τον Χειμώνα και πόσο δύσκολα θα είναι μετά τα πράγματα αλλά εντάξει, είναι ρεαλιστική η προσέγγισή σας, το βλέπουμε κι εμείς όλοι γύρω μας. Κρατήσεις έχουν αρχίσει να υπάρχουν και ζήτηση έχει αρχίσει να υπάρχει έστω για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; Τον Ιούνιο τον χάσαμε, είναι απολύτως σαφές αυτό, αλλά τουλάχιστον Ιούλιο και Αύγουστο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Την Τετάρτη ξεκινούν οι πτήσεις στα εντός Σένγκεν και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, θα υπάρξει ένα διάστημα λίγων ημερών αρχικά να διαπιστωθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τι γίνεται, πώς αντιμετωπίζονται οι πρώτες αφίξεις, θα υπάρχει δεν θα υπάρχει κρούσμα, πώς θα γίνει η διαχείρισή του κ.λ.π. Βλέπω ουσιαστικά μετά τις 15 Ιουλίου να διαμορφώνεται η όποια κίνηση για περίπου ενάμιση-δύο μήνες. Δηλαδή ουσιαστικά για το υπόλοιπο του Ιουλίου, τον Αύγουστο και ένα μέρος του Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Μια πολύ συρρικνωμένη τουριστική περίοδος αυτή που περιγράφετε, λογικά.  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Απόλυτα λογικό με ότι έχει γίνει.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ναι, έτσι όπως το λέτε. Τώρα από την πρώτη λίστα που είδαμε, θα οριστικοποιηθεί βεβαίως αύριο, μένουν έξω, της Ευρώπης εννοώ, μένει έξω η Αμερική, η Ρωσία και η Τουρκία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς, με την έννοια ότι είναι τρεις χώρες που μας στήριξαν πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι η Τουρκία, δεν είναι  στις χώρες οι οποίες συγκαταλέγονται. Η Τουρκία είναι προορισμός προσέλκυσης, είναι ανταγωνιστής μας ουσιαστικά, δεν είναι αγορά που στηρίζει τον ελληνικό τουρισμό, σε κάθε περίπτωση η Αμερική και η Ρωσία…

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: ..στηρίζει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αρκετά τα στηρίζουν τα νησιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Με τις καθημερινές διελεύσεις. Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, εγώ μιλάω τώρα στο σύνολο του τουριστικού εισοδήματος, είναι ένα ποσό το οποίο δεν κάνει τη διαφορά. Τοπικά θα την κάνει, όπως το είπατε. Η Αμερική όμως και η Ρωσία είναι αγορές μεγάλες, είναι αγορές που έχουν σημαντική αγοραστική δύναμη. Οπότε το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται, λογικά αυτή τη στιγμή δεν συμπεριλαμβάνονται γιατί τα επιδημιολογικά τους δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά, είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Με τη Βρετανία τι γίνεται κ. πρόεδρε, γιατί υπάρχει μια αντιφατική εικόνα τις τελευταίες μέρες σε ότι αφορά τη Βρετανία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Η Βρετανία παραμένει αντιφατική λόγω της κεντρικής πολιτικής της. Από την αρχή είναι αντιφατική στο κομμάτι αυτό της πανδημίας. Λύσαμε όλοι τον τρόπο που έγινε η διαχείριση του προβλήματος, μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Βρετανοί οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα και επιστρέφουν, όπως και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να επισκεφθεί τη Βρετανία, πρέπει να μπει σε 14ήμερη καραντίνα. Τώρα τις τελευταίες μέρες ακούμε ότι αυτή η υποχρέωση δεν θα υπάρχει για συγκεκριμένες χώρες, μέσα στις οποίες ακούγεται και η Ελλάδα, ότι είναι μια χώρα που αν έλθουν Βρετανοί δεν θα υποχρεούνται να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα. Αυτές οι αερογέφυρες για τις οποίες μιλάει ο Μπόρις Τζόνσον, περιμένουμε να δούμε τι θα οριστικοποιηθεί τελικά, γιατί ακόμα είναι όλα στον αέρα δεν έχει τίποτα καταλήξει.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Άρα εμείς και η Ευρώπη τους θέλουμε τους Βρετανούς, όμως είναι στο χέρι τους τώρα να κάνουν άρση της καραντίνας, ώστε να δώσουν και εκείνοι το οκ στον κόσμο τους να ταξιδέψει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε, τους θέλουμε όλους εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας. Διότι επαναλαμβάνω, παρότι εκπροσωπώ τον τουρισμό και θα μπορούσα να μιλήσω μόνο από την οικονομική διάσταση, να έρθουν όλοι, δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός του υγειονομικού με το οικονομικό. Άρα λοιπόν υπό τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα ισχύσουν και ισχύουν και για όλους όσοι αυτή τη στιγμή έρχονται στην Ελλάδα, προφανώς και τους θέλουμε.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Τώρα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν στην πλειονότητά τους κ. πρόεδρε; Γιατί βλέπω και ξενοδοχεία της Αθήνας που όλο το πάνε παραπίσω, όλο το πάνε παραπίσω, από τη μια το κατανοούμε απόλυτα, από την άλλη όμως είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις νοβοπάν ας πούμε σε μεγάλα ξενοδοχεία.  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι πάρα πολύ θλιβερό, είναι και αυτό αποτέλεσμα της τεράστιας κρίσης που έχει φέρει η πανδημία, κ. Μακρή. Κοιτάξτε, τα 12μηνης λειτουργίας αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν. Ένα ξενοδοχείο το οποίο δουλεύει 12 μήνες το χρόνο, θα ανοίξει κάποια στιγμή. Το θέμα είναι να λειτουργήσουν όσο γίνεται παραπάνω εποχικές επιχειρήσεις. Διότι αν δεν ανοίξει μια εποχική επιχείρηση πάμε για του χρόνου. Άρα ουσιαστικά θα έχει παραμείνει κλειστή για 18 μήνες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Εκεί είναι όλο το στοίχημα αυτή τη στιγμή.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Και μετά δεν είναι και καθόλου δεδομένο ότι θα μπορέσει και να ξανανοίξει μετά από 18 μήνες όπως σωστά περιγράφετε…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ναι, δεδομένο δεν είναι. Κοιτάξτε, ο τουρισμός έρχεται από το 2013 και μετά από συνεχείς πετυχημένες χρονιές. Εκείνο που λέω συνέχεια και δημόσια , δεν είναι ο γίγαντας στηριγμένος σε πήλινα πόδια. Έχει αντοχές. Προφανώς θα δοκιμαστούν πολλές επιχειρήσεις και πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά από την άλλη δεν θα καταρρεύσει ο τουρισμός, ακόμα και με μια τέτοια τραγική χρονιά όπως θα είναι η φετινή.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Τώρα από υγειονομικής πλευράς, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο και εσείς αγγίξατε πολλές φορές στη συζήτησή μας. Όλα αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, αυτό το barcode που θα στέλνεται στους τουρίστες για να ξέρουμε σε ποιους θα κάνουμε έλεγχο και σε ποιον όχι, τα ξενοδοχεία COVID, η υγειονομική κατάσταση των κέντρων υγείας, είναι τέτοια που σας ικανοποιεί κ. πρόεδρε, ότι, και αν υπάρχουν πολλά κρούσματα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν; Γιατί το θέμα είναι ας πούμε, μην πάμε σε ένα νησί και μετά αρχίσουμε τα lockdown το καλοκαίρι, να έχουν προβλεφθεί όλα αυτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς μέτρα τέτοιου τύπου είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είναι στην κατεύθυνση που ήταν και τα μέτρα που ελήφθησαν σε όλη τη διάρκεια του lockdown. Εκείνο που δημιουργεί μία ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος. Επειδή πάρα πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν και επειδή είναι πράγματα πρωτόγνωρα, που δεν έχουν γίνει στο παρελθόν, πολλές φορές και εκ των πραγμάτων γίνονται την τελευταία στιγμή και αυτό προκαλεί μία αναστάτωση. Αυτό που είπατε ας πούμε με τα barcodes, είναι ένα θέμα αν μπορούν, σε δύο ημέρες ξεκινούν οι πτήσεις των tour operator θεωρητικά, και πρακτικά κάποιες από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή άνθρωποι που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μια τέτοια διαδικασία. Θα χρειαστούν κάποιες μέρες προσαρμογής σίγουρα, αλλά σε γενικές γραμμές τα μέτρα που λαμβάνονται είναι και θα πρέπει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση γιατί θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το άυλο κεφάλαιο που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πρώτης φάσης της πανδημίας.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Και μια τελευταία ερώτηση γιατί σίγουρα έχετε συζητήσει και με τον κ. Τσιόδρα και με τους επιδημιολόγους, σας έχουν πει περίπου τι ποσοστό των τουριστών που περιμένουμε μπορεί να είναι φορείς COVID, δηλαδή εμένα μου περιήλθε μια πληροφορία ότι ο κ. Τσιόδρας λέει γύρω στο 0,7% και ο κ Εξαδάκτυλος λέει γύρω στο 0,35%, είναι ακριβή αυτά τα νούμερα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, νούμερα δεν ξέρω και οφείλω να σας πω τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν είχα και επικοινωνία. Εκείνο που ξέρω από τις τελευταίες φορές που τα είχαμε πει, ενόψει του ανοίγματος την 1η Ιουνίου των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχείων, καταλυμάτων, υπήρχε η άποψη στον ΕΟΔΥ και στους υγειονομικούς, ότι θα είναι σχετικά μικρό το πρόβλημα, λόγω του ότι οι καμπύλες οι επιδημιολογικές έβγαιναν φθίνουσες σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια τις τελευταίες μέρες βλέπουμε από ειδήσεις και πληροφορίες ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις, οπότε νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε και να πάρουμε τα μέτρα τα οποία είπατε και τα οποία τα παίρνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, προκειμένου να είμαστε πιο θωρακισμένοι και καλοί στη διαχείριση του προβλήματος που θα προκύψει.

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Κ. Ρέτσο, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ και μακάρι να διαψευστούμε και να είναι όλα πολύ- πολύ καλύτερα φέτος, καλό μεσημέρι, ευχαριστώ θερμά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ, γεια σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο