Δείτε εδώ την συνέντευξη (29:10-37:42) και παρακάτω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε, ενόψει της αυριανής έτσι ολοκληρωτικής επανεκκίνησης του τουρισμού με τα νέα δεδομένα, αν δηλαδή η εικόνα των κρατήσεων που έχετε, κρίνεται ικανοποιητική; Και επίσης, ποια είναι η πρόβλεψή σας για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα μετά το αυριανό, τον Αύγουστο και ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο, αντιλαμβάνομαι θα υπάρξει μια επιμήκυνση της σεζόν φέτος στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή που βρεθήκαμε σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, όχι σαν Ελλάδα, ο πλανήτης βρέθηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία. Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να αντιμετωπίσουμε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε και να ανασχεδιάζουμε με βάση τα δεδομένα και κυρίως τα υγειονομικά δεδομένα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα με αυτό που λέγαμε πριν από ένα μήνα, κρατήσεις πραγματικά δεν μπορεί να υπάρχουν από τη στιγμή που κάθε μέρα σε ευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε αλλαγή των δεδομένων. Περιμέναμε να ανοίξουν χώρες οι οποίες τελικά δεν ανοίγουν, διότι ήταν σε καλύτερη κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες και σήμερα που μιλάμε είναι σε χειρότερη κατάσταση. Σας λέω για παράδειγμα το Ισραήλ το οποίο ήταν μία από τις πρώτες χώρες που θα έκανε διακρατική συμφωνία η χώρα μας για να ανοίξει τα σύνορά της. Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει πολύ χειρότερα υγειονομικά δεδομένα από ότι είχε στις αρχές Ιουνίου, άρα έχει πάει μεταγενέστερα. Οπότε λοιπόν εκείνο που καλείται να κάνει ο τουρισμός, εκείνο που καλείται να κάνει ο τουριστικός κόσμος, είναι ουσιαστικά να βλέπει την κατάσταση μέρα με τη μέρα και να ελπίζει ότι έστω και μία υποτυπώδη τουριστική χρονιά στο 20% με 25% της περσινής, θα μπορέσει να έχει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν την έχει αυτή κ. πρόεδρε, που καταλαβαίνω ότι είναι το ευοίωνο σενάριο, τι θα σημάνει στην πράξη; Πόσα ενδεχομένως και λουκέτα θα επιφέρει σε επιχειρήσεις, τι επιπτώσεις θα έχει για την ανεργία στον κλάδο, πώς θα μεταφραστεί δηλαδή στην πράξη;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, όταν μιλάμε για 25% του περσινού τζίρου, μιλάμε για 5 δισ. από τα 20 που είχαμε πέρυσι. Όσα περισσότερα μπορούμε να μαζέψουμε μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τόσο χαμηλότερη θα είναι η ύφεση, κάθε ,9 δισ. που χάνονται από τον τουρισμό, είναι μια μονάδα ύφεσης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημασία έχει η χρονιά να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και ποιοτικό κριτήριο φαντάζομαι για τις χώρες και για τους τουρίστες που θα έρθουν. Μνημονεύσατε το Ισραήλ, καταλαβαίνω ότι θεωρείτε τους Ισραηλινούς καλούς τουριστικούς πελάτες. Μαθαίνουμε ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορά μας ακόμη και για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Μ. Βρετανία, είναι χώρες στις οποίες βασιζόμασταν ως προς τον αριθμό τον τουριστών και τις δαπάνες τους. Αυτό είναι πλήγμα κ. πρόεδρε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς και είναι πλήγμα και επίσης είναι πλήγμα το γεγονός ότι και οι χώρες που ανοίγουν, όσο μπορεί να ξεπεράσει ο πολίτης τους το φόβο και την πανδημία για να ταξιδέψει, δεν μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική επίπτωση που έχει από την πανδημία, γιατί την υγειονομική κρίση έχει ακολουθήσει και οικονομική κρίση. Οπότε λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για φέτος, ούτε για το πόσο ξοδεύει ο καθένας, ούτε αν είναι «καλός» εντός εισαγωγικών ούτε αν είναι «κακός» πελάτης Σας λέω ότι αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη συνθήκη. Έτσι θα πορευθούμε και ελπίζω να μην υπάρξει μια ανατροπή τέτοια, που να μας στερήσει έστω και αυτή την ελπίδα του τριμήνου, να μπορέσουμε να ανακτήσουμε κάτι από τις πάρα πολύ μεγάλες απώλειες που δεδομένα θα έχουμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπετε κίνδυνο αφελληνισμού μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης γιατί ξέρετε υπάρχει και αυτή η ανησυχία, ακούγεται και αυτό, ότι ενδεχομένως να εξαγοραστούν από μεγάλες πολυεθνικές του εξωτερικού. Είναι ρεαλιστικός ο φόβος αυτός;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτό το ακούω όλα τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και αντί να συμβεί, ο τουρισμός γιγαντώθηκε. Η σημερινή κρίση δεν είναι ελληνική κρίση. Όσο υποφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, άλλο τόσο υποφέρουν και περισσότερο ακόμα οι παγκόσμιοι κολοσσοί στον χώρο του τουρισμού, στο χώρο των μεταφορών. Είναι μια κρίση που προφανώς θα έχει απώλειες, προφανώς θα έχει θύματα, αλλά δεν είναι μια κρίση ελληνική. Άρα λοιπόν, ο τουρισμός θα ανακάμψει συνολικά. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή τουριστική χώρα. Έχει χτίσει τα τελευταία 8 χρόνια πάρα πολύ σημαντικές δομές. Θεωρώ πως όσο και να δυσκολευτούμε φέτος, που θα δυσκολευτούμε πολύ, ο τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει. Θα μπορέσει να περάσει στο 2021 και υπό τις συνθήκες βέβαια ότι θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, θα μπορέσει την επόμενη διετία να ανακάμψει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε την επόμενη διετία, καταλαβαίνω ότι ούτε το 2021 περιμένετε ότι θα είναι κάτι εκπληκτικό, γι’ αυτό μιλάτε για διετία, ή όχι;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, η τεράστια ζημιά που προκύπτει, δεν μπορεί προφανώς να ανακτηθεί σε ένα χρόνο. Θέλουμε τουλάχιστον μία τριετία καλώς εχόντων των πραγμάτων, για να μπορέσουμε να μιλάμε πάλι για νούμερα 2018-2019. Αλλά μην ξεχνάμε ότι το 2019 ήταν η χρονιά ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι αν επιστρέψεις στα νούμερα του 2017 για παράδειγμα, αυτό είναι αποτυχία για την οικονομία και τη χώρα. Άρα εγώ σας μιλάω, πότε βλέπω και πώς βλέπω τη σταδιακή επάνοδο στις χρονιές ρεκόρ. Αυτό θα μας πάρει σίγουρα μία τριετία, τρία με τέσσερα χρόνια τα χρειαζόμαστε για αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφές. Αυτή τη συμφωνία με την TUI που μάθαμε ότι κατάφερε να συνάψει το υπουργείο τουρισμού σήμερα, ότι δηλαδή δεσμεύτηκαν οι Γερμανοί πως θα έχουμε τους μισούς τουρίστες από πέρυσι. Τη βλέπετε ότι μπορεί να έχει βάση; Είναι ρεαλιστική η προσδοκία για ενάμιση εκατ. τουρίστες, καλά τα υπολογίζω; Από εκεί μόνο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ναι, είναι μια ένεση αισιοδοξίας αλλά και αυτό δεν μπορεί αν το εγγυηθεί κανένας, διότι όπως σας είπα το μοναδικό κριτήριο φέτος, είναι το επιδημιολογικό. Η TUI είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, είναι ένας tour operator που φέρνει πολύ κόσμο στη Νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που αναλαμβάνει αυτή τη δέσμευση, σημαίνει ότι δεσμεύει και θέσεις, δεσμεύει resources προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα λοιπόν αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, είναι νομίζω μια καλή εξέλιξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάποιο πλάνο ενδεχομένως, θα εισηγηθείτε στο υπουργείο τουρισμού να βρεθεί ένας τρόπος να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, διότι έτσι κι αλλιώς το μισό καλοκαίρι έχει χαθεί αντιλαμβάνομαι. Μήπως, ή δεν είμαστε έτοιμοι για μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή και για χειμερινό τουρισμό σημαντικό;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Η επιμήκυνση είναι μεγάλη κουβέντα και δεν γίνεται, ειδικά σε περίοδο τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης με λόγια και με ευχολόγια. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και το ελληνικό προϊόν μπορεί να κρατηθεί περισσότερο χρόνο ανοιχτό, εφόσον υπάρχει ζήτηση. Αλλά η ζήτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα από την πανδημία, άρα μακάρι να είναι καλή η εξέλιξη στο κομμάτι αυτό και το φθινόπωρο, που γνωρίζετε ότι όλοι οι επιδημιολόγοι αναμένουν το δεύτερο κύμα, μακάρι λοιπόν να εξελιχθούν καλά τα πράγματα και τότε η Ελλάδα έχει μια καλή τύχη και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ακόμα και μέρος του Νοεμβρίου, να μπορέσει να ανακτήσει μια μορφή τουριστικής κίνησης. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την πανδημία και από την εξέλιξη του δεύτερου κύματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία μας, εύχομαι να πάνε όλα καλά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία αύριο ας ευχηθούμε, μέχρι στιγμής έχουμε πάρα πολλά πράγματα στραβά, τουλάχιστον ας ευχηθούμε τώρα που είμαστε στην τελευταία στιγμή, κάτι να πάει και καλά, ευνοϊκά για τη χώρα μας και για τον κόσμο όλο. Ευχαριστώ πολύ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ευχή όλων μας, σας ευχαριστούμε και πάλι.