Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM97,8 (εκπομπή με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο, Μάνο Νιφλή)

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη και δείτε παρακάτω τη σχετική απομαγνητοφώνηση.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μιλήσουμε για τουρισμό, και θα μιλήσουμε με τον ειδικό, με τον κ. Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο οποίος επανεξελέγη..

ΜΑΝΟΣ ΝΙΦΛΗΣ: …επανεξελέγη και σιδεροκέφαλος ευχόμαστε αυτούς τους καιρούς κ. Ρέτσο, να είστε καλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Σας ευχαριστώ, και το σιδεροκέφαλος ξέρετε είναι και κυριολεκτικό αυτήν την περίοδο, διότι δυστυχώς είμαστε σε πολεμική κατάσταση οπότε…

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καλά τα πράγματα, είναι δύσκολα πολύ…

ΜΑΝΟΣ ΝΙΦΛΗΣ: Για αυτή την κατάσταση θέλουμε να μιλήσουμε κ. Ρέτσο, να μας δώσετε, επειδή έχουμε ακούσει, καταγράφουμε κυρίως τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό, να το δούμε λίγο όμως στη μεγάλη του εικόνα, τι γίνεται, πού βρισκόμαστε ως χώρα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ναι, θα σας πω αφού πρώτα αναφερθώ σε αυτό που ξεκινήσατε να λέτε, για την κοινωνική διάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που είναι και η αγωνία και των επιχειρηματιών του τουρισμού. Διότι ο τουρισμός είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις – οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι η μειοψηφία στον τουρισμό- άρα εκεί δίνεται η έμφαση και είναι πολύ θετικό η εγκύκλιος που βγήκε προχθές και ουσιαστικά ρυθμίζει τα θέματα των επαναπροσλήψεων των εποχικών επιχειρήσεων, ακόμα και αυτών που δεν θα ανοίξουν, θα είναι αρκετές φέτος. Είναι θετικό ότι οι εργαζόμενοι, ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν, δεν θα είναι άνεργοι στο ταμείο ανεργίας, αλλά θα είναι εργαζόμενοι σε αναστολή. Αυτό σημαίνει καλύτερη αμοιβή, τα 534 ευρώ και σημαίνει και διασφάλιση των ενσήμων, των μειωμένων, των 50, που θα χρειαστούν φέτος, ώστε από τον Οκτώβριο να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Στο καθεστώς αυτό θα παραμείνουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Aυτό είναι θετική εξέλιξη, γιατί είναι δεδομένο ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα, πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν. Τώρα στο κομμάτι τι γίνεται, είναι αυτό που δεν θα κουραστώ να λέω σε όλη αυτή τη διάρκεια, γιατί είναι και η πραγματικότητα, ότι η αβεβαιότητα μας κάνει να επανεκτιμούμε τα πράγματα κάθε εβδομάδα. Έχουμε το ορόσημο της 1ης Ιουλίου, που ανοίγουν και τα αεροδρόμια τα υπόλοιπα τα ελληνικά, πλην του Βενιζέλος και του Μακεδονία…

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: …ισχύει ακόμη αυτό το ορόσημο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ισχύει κανονικά, Από την άλλη βλέπετε όμως, τα τελευταία δεδομένα στα υγειονομικά πανευρωπαϊκά, δεν είναι καλά, δηλαδή βλέπουμε πισωγυρίσματα, βλέπουμε την κατάσταση στη Λατινική Αμερική να είναι ανεξέλεγκτη, στην Ασία το πρόβλημα να επαναφέρεται…

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:… και στη Γερμανία είναι το ίδιο…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: …και στην Αμερική. Η Αμερική απ’ ότι φαίνεται δεν θα ανοίξει σύντομα, άρα λοιπόν εξακολουθητικά έχουμε μπροστά μας μια τεράστια αβεβαιότητα και γι’ αυτό είπα και την Κυριακή και σε συνέντευξη που έδωσα στην Καθημερινή, ότι δεν μπορούμε ρεαλιστικά να περιμένουμε τίποτα καλύτερο φέτος, από ένα 20%-25% των περσινών εσόδων και αυτό πάντα υπό προϋποθέσεις.

ΜΑΝΟΣ ΝΙΦΛΗΣ: Κ. πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι, τα στοιχεία σας δείχνουν ότι υπάρχει κάποια χώρα, η οποία έχει κερδίσει μέσα σε αυτή την κατάσταση και πάντα κατ’ αναλογία το παιχνίδι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, γιατί είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα οριζόντιο παγκόσμιο πρόβλημα. Υπάρχουν χώρες που χάνουν περισσότερο, έτσι, δηλαδή, όταν οι Γερμανοί λένε ότι η Τουρκία είναι εκτός του σχεδιασμού μας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ελλάδα είναι μέσα στον σχεδιασμό, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι εμφανίζει την Τουρκία περισσότερο χαμένη. Αλλά δεν υπάρχει και δεν μπορείς σε αυτή τη συγκυρία να βγεις και να προωθήσεις τη χώρα σου στο όνομα της ασφάλειας, διότι δεν μπορείς να υποσχεθείς κάτι το οποίο δεν μπορείς να εγγυηθείς. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι, είναι αστάθμητο, δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: …τελείως αστάθμητο. Απλά εμείς κεφαλαιοποιούμε αυτό που διαχειριστήκαμε πάρα πολύ καλά κατά τη διάρκεια του lockdown.

ΜΑΝΟΣ ΝΙΦΛΗΣ: Το κεφαλαιοποιούμε όμως, αυτό ήθελα να πω τώρα, να σας ρωτήσω, στο βαθμό που μπορούμε, κεφαλαιοποιείται καθόλου αυτό, δηλαδή δείχνει ότι εδώ έχουμε τσιμπήσει κάτι, λόγω της καλής διαχείρισης που κάναμε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Η Ελλάδα είναι στους τέσσερις-πέντε προορισμούς που αποτελούν επιλογή για Ευρωπαίους τουρίστες φέτος. Τώρα, αυτό φαίνεται, είναι μια πάρα πολύ μικρή πίτα, από την οποία διεκδικούμε όσο μεγαλύτερο κομμάτι γίνεται. Αλλά επειδή είναι μια δυναμική κατάσταση και το πρόβλημα δεν έχει λήξει, είναι και ένα crash test αν θέλετε και αυτές οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου που θα δούμε πιο πολλά άτομα να έρχονται στην Ελλάδα, γιατί από τις 15 μέχρι τις 30 Ιουνίου που άνοιξαν τα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών. Είναι θετικό ότι είναι πάρα πολύ λίγα τα κρούσματα, ως ποσοστό, σχεδόν είναι ένα στα χίλια. Αυτό μας δημιουργεί έτσι αν θέλετε μια αισιοδοξία, αλλά θα φανεί με τον περισσότερο κόσμο που θα έρθει από 1ης Ιουλίου πόσο έτοιμο είναι το σύστημα να διαχειριστεί πιθανά κρούσματα τα οποία μάλλον θα υπάρξουν, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν θα υπάρξουν. Εκεί λοιπόν θα είναι ένα crash test ισχυρό, ειδικά οι πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Τώρα, η υπόθεση με τα περιβόητα δωμάτια καραντίνας….

ΜΑΝΟΣ ΝΙΦΛΗΣ: …. σας προβληματίζει καθόλου;

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι, και υπήρξε μια αλλαγή εκεί πέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το έθιξε νομίζω ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στη Γενική μας Συνέλευση. Ως ΣΕΤΕ είχαμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων και των υπηρεσιών είναι να διασφαλίσουν τα ξενοδοχεία καραντίνας, ειδικά στις μεγάλες τουριστικές περιοχές το συντομότερο δυνατόν, με ότι σημαίνει αυτό και από εκεί και πέρα να υπάρχει δυνατότητα και σε καμία περίπτωση υποχρέωση, σε όποια ξενοδοχεία κρίνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν σε κομμάτι των εγκαταστάσεών τους κάποιο πιθανό κρούσμα, σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και τις υπηρεσίες, να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Το ότι προέκυψε κάποια στιγμή υποχρέωση είναι λάθος, αλλά ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνω στη χθεσινή μας Γενική Συνέλευση είπε ότι αυτό ουσιαστικά με την ολοκλήρωση των ξενοδοχείων καραντίνας δεν θα υπάρχει αυτή η υποχρέωση, θα υπάρχει μόνο η δυνατότητα, οπότε θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει λήξει.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Όμως παρόλα αυτά, ότι χρειάζεται για να συγκροτηθούν, να είναι έτοιμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχουμε τελειώσει με όλη αυτή την ιστορία; ‘Η είναι ανάλογα με την περιοχή; Άλλος ιατρικός σύλλογος τα έχει βρει με τους ξενοδόχους, άλλος όχι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε κ. Παυλόπουλε, βάζετε ένα μεγάλο θέμα. Έχει πολλές παραμέτρους όλη αυτή η ιστορία. Εμείς σαν ΣΕΤΕ έχουμε πει στους επιχειρηματίες μας ότι είναι μια χρονιά κρίσης και μια χρονιά που θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να βάλουμε πλάτη σε ότι μας αναλογεί στο κομμάτι με τους εργαζόμενούς μας, με τις τοπικές κοινωνίες κ.λ.π. Αυτό θεωρώ ότι είναι ευρύτερο, δεν είναι μόνο να βάλει πλάτη ο τουρισμός και ο τουριστικός επιχειρηματίας. Αυτό ακουμπά και όλους τους υπόλοιπους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, δηλαδή αυτή η υποχρέωση που υπάρχει στο ξενοδοχείο να έχει σύμβαση ή συνεργασία με γιατρό, δεν μπορεί να αποτελέσει και αφορμή ο ιατρικός σύλλογος να θεωρήσει ότι είναι μια καλή ευκαιρία εδώ πέρα να βγουν κάποια χρήματα. Δηλαδή θα πρέπει πλάτη να βάλουμε όλοι. Προφανώς η υπηρεσία πρέπει να πληρώνεται. Δεν μπορώ να ζητήσω εγώ δημοσίως από τον άλλο να παρέχει δωρεάν υπηρεσία σε οτιδήποτε γίνεται. Αλλά νομίζω ότι πρέπει όλοι να συναισθανθούμε ότι είναι μια συνολική προσπάθεια αυτή, που αν καταφέρουμε και πιάσουμε αυτά τα 5 δισ. που λέμε, αυτό θα είναι όφελος για όλη την οικονομία, δεν θα είναι για τον τουρισμό όφελος. Θα μειώσουμε την ύφεση. Άρα λοιπόν πρέπει όλοι, να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος και να συνεργαστούμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά για να μειώσουμε τις απώλειες, οι οποίες θα είναι σίγουρα μεγάλες.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Ρέτσο, να είστε καλά. Καλός σας μεσημέρι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ:  Ευχαριστώ, καλή συνέχεια, να είστε καλά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο