Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στον Alpha (Εκπομπή – Μακαζίνο “Εκτός Γραμμής” με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή και τη δημοσιογράφο Λίδα Μπόλα -Σχολιαστής ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γιακουμής)

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. πρόεδρε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα σε όλους.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Κ. πρόεδρε ακούτε τη συζήτησή μας με την κ. Βόζεμπεργκ. Εμείς έχουμε πάρα πολύ μεγάλες ενστάσεις σαν δημοσιογράφοι σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα αυτής της κρίσης της τουριστικής η ΕΕ. Σε συνδυασμό πάντα με την υπόθεση της πανδημίας που είναι μπροστά μας και αυτή τη στιγμή είναι παρούσα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Και θα ξανάρθει…

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αυτά θα τα δούμε. Ρωτάω, εσείς, γιατί η ελληνική πλευρά έστειλε μια καλή πρόταση, δεν μας ήρθε πίσω τίποτα, ήταν σαν έκθεση ιδεών. Εσείς  αυτή τη στιγμή, σαν τουριστικές επιχειρήσεις, τι είναι αυτό που βλέπετε μπροστά σας να έρχεται; Ειλικρινά θέλω να μου απαντήσετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Με ειλικρίνεια θα σας απαντήσω, ξεκινώντας από το ότι σαν χαρακτήρας είμαι από τη φύση μου ψύχραιμος και με χαμηλές προσδοκίες, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συνθήκη. Από τη στιγμή λοιπόν που έχουμε δει διαχρονικά ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις πάντα καθυστερούν και συνήθως έρχονται κατόπιν εορτής να λύσουν ζητήματα, ο χθεσινός κίνδυνος ήταν πάρα πολύ μεγάλος να υπάρξει οριστικό κλείσιμο συνόρων για το 2020, το οποίο θα σήμαινε ότι είμαστε στο μηδέν και θα παραμείνουμε στο μηδέν. Το γεγονός λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, στο οποίο κάποιες χώρες μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, κάποιες χώρες με κοινά υγειονομικά χαρακτηριστικά, μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να έχουν μία κάποια τουριστική κίνηση, αυτό για εμένα τουλάχιστον και για τον ΣΕΤΕ, κρίνεται θετικό, διότι μας αφήνει ένα περιθώριο να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Άρα είστε ευχαριστημένοι λοιπόν. Αυτό μου λέτε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, κ. Χατζή, τα λέω πολύ ξεκάθαρα. Σας λέω ότι από τη μία πλευρά υπήρχε το μηδέν, τώρα πάλι μηδέν είναι διότι δεν έχουμε ούτε σχεδιασμό πτήσεων, ούτε ξέρουμε με ποιες αγορές θα συνεργαστεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο ότι τον επόμενο μήνα…

ΛΙΔΑ ΜΠΟΛΑ: Ναι αλλά έτσι το μπαλάκι πάει στην κάθε χώρα ξεχωριστά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτό ήταν δεδομένο

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Τι είπατε κ. Βόζεμπεργκ;

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αναμενόμενο ήταν αυτό, δεδομένο, όπως λέει ο κ. πρόεδρος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτό είχε ξεκαθαριστεί, ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απόφαση. Αυτό το ξέραμε εδώ και καιρό. Δεν υπήρχε καμία ψευδαίσθηση ότι θα βγει κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ούτε για τη φιλοξενία, ούτε για τις μεταφορές.

ΛΙΔΑ ΜΠΟΛΑ: Δεν θα βοηθούσε αν έβγαινε όμως;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς, αλλά δεν βγήκε, αυτό δεν αλλάζει.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Γιατί η ελληνική πλευρά έστειλε μια πρόταση η οποία είχε αυτό το πρωτόκολλο, και για τις μεταφορές που μόλις είπατε, και για άλλα ζητήματα, μια σπουδαία πρόταση η οποία θα μου πείτε βόλευε τη χώρα μας, διότι εμείς μιλάμε για το υγειονομικό διαβατήριο, για τα τεστ και για όλα. Εσείς εμφανίζεστε αισιόδοξος και καλά κάντε γιατί αλίμονο αν δεν υπάρχει και η αισιοδοξία και η ελπίδα, η οποία πεθαίνει τελευταία, αλλά φοβάμαι μήπως πριν από την ελπίδα πεθάνουμε εμείς, καταλάβατε; Αυτό φοβάμαι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Χατζή, ξέρετε κάτι, αν δεν γίνει μια συνολική προσπάθεια, 700.000 εργαζόμενοι, μερικές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ένα μεγάλο ποσοστό από το ΑΕΠ, είναι χαμένο. Η εύκολη λύση είναι να βάλουμε τα μολύβια κάτω, να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και να σταματήσουμε να σχολιάζουμε τα τεκταινόμενα και να πούμε ότι χάσαμε το 2020. Επειδή όμως αυτό δεν γίνεται, διότι πρέπει να γίνει μια συνολική προσπάθεια από όλους μας να ανακτήσουμε έστω και ένα, δύο, τρία, τέσσερα δισ. από αυτά τα είκοσι, αυτό κέρδος θα είναι για τη χώρα, κέρδος θα είναι για τις επιχειρήσεις, κέρδος θα είναι για τους εργαζόμενους. Εμείς στον ΣΕΤΕ θα κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Θα είναι κέρδος το παραμικρό ευρώ, όχι μόνο τα δισ…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ακριβώς. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Και πάμε τώρα στο ευαίσθητο θέμα, που είναι οι εργαζόμενοι. Γιατί για να λειτουργήσει μια οικονομία όπως ξέρετε, πρέπει οι πολίτες αυτού του κράτους, του συγκεκριμένου κράτους που θέλει να λειτουργήσει η οικονομία, να έχουν χρήματα για να μπορούν να καταναλώσουν, γιατί στην κατανάλωση βασίζεται. Αν λοιπόν έχουμε πιο μεγάλη ανεργία γιατί δεν βρήκαμε δουλειά στα ξενοδοχεία, γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας δεν τα άνοιξαν γιατί δεν τους συμφέρει τους ανθρώπους να τα ανοίξουν, αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που θα έχουμε, έτσι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι το πρώτο ζητούμενο προς την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Αναμένουμε να ακούσουμε το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας από το SURE, το οποίο ουσιαστικά θα ισχύσει από 1η Ιουνίου και θα καθορίσει εν πολλοίς ποιο θα είναι το κόστος της επιχείρησης, ποια μορφή επιδότησης θα έχει ο εργαζόμενος, τι θα συνεισφέρει αυτός από το μισθό του και πόσες θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως από αυτό το πρόγραμμα, έχω την εντύπωση και θα μας το πει και η κ. Βόζεμπεργκ αν είναι έτσι, γύρω στο 1 δισ. 200 εκατ. θα πάρουμε εμείς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Περίπου 1,5 δισ.

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι 1,5 δισ.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει , 1,5. Δεν είναι πολλά τα λεφτά…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι 1,5 δισ, κ. Χατζή, χθες είχαμε μία συζήτηση  με τηλεδιάσκεψη με τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον οποίο έθεσα  το θέμα ότι αυτό το ποσό οριακά θα καλύψει τις επιχειρήσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά μένει ακάλυπτη και το ερώτημα ήταν αν υπάρχει περίπτωση το ταμείο συνοχής να συνεισφέρει έως το 2021.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Σας προσδιόρισε το χρόνο εκταμίευσης του προγράμματος του οικονομικού αυτού κ. πρόεδρε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτό είναι θέμα του υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορώ να σας το πω εγώ.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Να σας ευχαριστήσω όλους…

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ως προς το ταμείο συνοχής που είπε ο κ. Ρέτσος, αν μου επιτρέπετε η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε χτες ότι θα συνδράμει στη ρευστοποίηση και εκεί ενός τμήματος, με τα κριτήρια που θα τεθούν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Μπορώ μια τελευταία κουβέντα κ. Χατζή; Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, είμαστε στο μηδέν όπως σας είπα αυτή τη στιγμή, θα κάνουμε ότι μπορούμε, να πάμε στο ένα, στο δύο, στο τρία.  Δεν θα παραμείνουμε στο μηδέν, αυτό είναι βαθιά μου πεποίθηση.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Μακάρι. Μακάρι να είναι όπως το λέτε εσείς και μόνο όπως το λέτε εσείς, για να δούμε άσπρη μέρα. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους, να είστε καλά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο