Δείτε εδώ το video (01:44:00 -01:51:40) και παρακάτω την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Τα προβλήματα δεν είναι μόνο τα υγειονομικά αλλά πλέον είναι και τα οικονομικά, πάμε να συζητήσουμε ποια είναι η πρώτη αντίδραση και η αποτίμηση του κυρίου εκπροσώπου του κλάδου του τουρισμού, του προέδρου του ΣΕΤΕ, του κ. Γιάννη Ρέτσου, τον οποίο έχουμε μαζί μας. Καλημέρα κ. Ρέτσο.
ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα και στους δύο, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Η αλήθεια είναι, από ότι είδα και από την πρώτη αντίδρασή σας, μάλλον χαμηλότερα των προσδοκιών σας κινήθηκε το πακέτο των οικονομικών μέτρων το οποίο ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Η πρώτη αντίδραση είναι πως τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά να μην ξεχνάμε κ. Φιλιππίδη ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή είναι μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη, η πανδημία είναι εδώ, δεν έχει φύγει, κανείς δεν εγγυάται ότι θα έχει φύγει τον επόμενο μήνα ή πώς θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκρατημένοι ο πήχης πάρα πολύ χαμηλά, η αισιοδοξία βέβαια, ξέρετε είναι και μια κινητήρια δύναμη, δεν μπορεί να σταματήσεις να ελπίζεις. Και θα σας έλεγα ότι αν συγκρίνουμε το πώς είμαστε σήμερα σε σχέση με το δέκα μέρες πριν, είμαστε σαφώς καλύτερα, διότι πριν από δέκα μέρες υπήρχε και μία σαφή στάση στην Ευρώπη να μην ανοίξουν καθόλου τα σύνορα φέτος και οι επιδημιολογικές καμπύλες δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Τώρα βλέπουμε αυτό ελαφρώς να έχει αλλάξει και βλέπουμε και η Ευρώπη έχει αποφασίσει να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση, πάντα υπό τα υγειονομικά δεδομένα. Άρα λοιπόν προφανώς σήμερα βλέπουμε κάτι, βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια κίνηση στη χώρα, κυρίως από τον Ιούλιο και μετά, οπότε λοιπόν σε αυτό το κομμάτι, προς αυτή την κατεύθυνση, μπορώ να πω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι …
ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: …πού βλέπετε κενά όμως, ποια είναι τα πεδία που πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιωθούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν το κομμάτι των εργασιακών, της στήριξης της εργασίας, διότι αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή ότι έχουμε πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι περισσότερες μάλλον τουριστικές επιχειρήσεις είναι τυπικά κλειστές και όλες είναι ουσιαστικά κλειστές. Άρα στην επανεκκίνηση το σημαντικό είναι να στηριχθεί η εργασία, να διατηρηθούν θέσεις οι οποίες υπήρχαν, πριν ξεκινήσει η πανδημία, και βέβαια να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις, για να μην μείνει πάρα πολύς κόσμος στην ανεργία. Οπότε το πλέγμα των εργασιακών είναι το πιο σημαντικό. Είχαμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό το πρόγραμμα αυτό επιδότησης εργασίας, το οποίο βασίζεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο που εφαρμόζεται, θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες, είναι προς την κατεύθυνση αυτή που εφαρμόζεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, από τις λεπτομέρειες…
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: …στους φόρους, δηλαδή στην επιβάρυνση του φορολογικού πακέτου, του πακέτου του τουριστικού με φόρους δεν είχαμε σημαντική ελάφρυνση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κατ’ αρχήν είχαμε το θετικό με την προκαταβολή του φόρου που ήταν από τα βασικά θέματα που είχε θέσει ο ΣΕΤΕ. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το ποσοστό, θεωρώ όμως κ. Φιλιππίδη επειδή η μείωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων στο εξάμηνο θα είναι κοντά στο 100%, αν δεν είναι 100% θα είναι 90%, θεωρώ ότι έτσι αναλογική θα είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου. Ο ΦΠΑ είναι για εμάς ένα αίτημα το οποίο υπήρχε πριν από την πανδημία, διότι το θεωρούμε εργαλείο ανταγωνιστικότητας. Έως πριν την πανδημία, σκόνταφτε στα δημοσιονομικά της χώρας. Το ξαναθέσαμε, στη λογική ότι τώρα που είμαστε σε περιβάλλον COVID και κυρίως από του χρόνου, θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανταγωνιστικότητας.
ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Όσον αφορά το θαλάσσιο τουρισμό;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Λίγο να τελειώσω με το ΦΠΑ γιατί είναι πολύ σημαντικό. Ήθελα να πω ότι είπαμε και στη χθεσινή ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουμε να το συζητάμε, διότι η άποψή μας είναι ότι πιο κρίσιμος ο ΦΠΑ είναι για το 2021, όταν θα υπάρχει και πραγματική πίτα. Γιατί όπως σας είπα φέτος, θα διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μπορούμε από μία πολύ μικρή πίτα.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Υπάρχει βέβαια και το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο ήταν επίσης βασικός στόχος και παραμένει στο πακέτο και το επιβαρύνει διπλά, είναι φόρος πάνω στο φόρο επί της ουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι ένας φόρος, έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολύ καιρό για αυτόν, είναι βέβαια φόρος που βαρύνει τον πελάτη, αλλά ειδικά στη φετινή συγκυρία που προσπαθείς να βρεις πελάτες, θα ήταν οπωσδήποτε μια καλή κίνηση απέναντι στον πιθανό πελάτη μας.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια αποτίμηση, σε τι ποσοστό μπορεί να περισωθούν οι απώλειες, δεδομένου ότι είχαμε ως 18 περίπου δισ. εισπράξεις τα τελευταία χρόνια από τον τουρισμό και το δεύτερο είναι τι ποσοστό επιχειρήσεων, ειδικά των εποχικών κρίνετε ότι θα ανταποκριθούν θετικά, θα ρισκάρουν, θα ανοίξουν και θα κρατήσουν και τις δουλειές, τις θέσεις εργασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, μία είναι η απάντηση, το πρώτο θα εξαρτηθεί και από το δεύτερο, αυτή τη στιγμή υπάρχει το πλέγμα της στήριξης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να το αποτιμήσουν τις επόμενες ημέρες, αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρουν σίγουρα σε δύο-τρεις εβδομάδες από σήμερα, όταν θα υπάρχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορείς να περιμένεις. Διότι ανοίγουν τα αεροδρόμια το Βενιζέλος σταδιακά από 15 Ιουνίου θα δέχεται πτήσεις και τα περιφερειακά από την 1η Ιουλίου, αλλά όπως ακούσατε, και λογικά το ακούσατε γιατί έτσι είναι τα πράγματα, όλα θα εξαρτηθούν και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα θεωρώ ότι έως τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες χώρες πραγματικά μπορούν να κινηθούν και να φέρουν κόσμο στη χώρα μας. Οπότε νομίζω ότι τότε ίσως μπορεί να υπάρχει μία πιο ασφαλής εκτίμηση και βέβαια οι επιχειρήσεις να αποφασίσουν πόσες θα λειτουργήσουν και πόσες όχι. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις πάντως.
ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Μέχρι τις έως τώρα ανακοινώσεις που έχετε ακούσει, αισθάνεστε ασφάλεια πως θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση σε περίπτωση που έχουμε έναν αστάθμητο παράγοντα, που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε; ‘Η πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, προληπτικά ίσως;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Η ασφάλεια, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης νομίζω έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα. Άρα λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητούμε τον τρόπο που διαχειρίζεται η πολιτεία, μαζί με τους υγειονομικούς συμβούλους, το υγειονομικό θέμα. Βέβαια αυτή τη φορά θα έχουμε κόσμο από το εξωτερικό, δεν ξέρουμε πόσο, επειδή όμως έχει φανεί μέχρι σήμερα ότι έχει υπάρξει επάρκεια στο θέμα αυτό, προφανώς θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία, και να υπάρξει συνεργασία, και με τις περιφέρειες ειδικά τις τουριστικές, οι οποίες πρόκειται να δεχθούν το όποιο ρεύμα από το εξωτερικό. Αλλά θέλω να πω ότι μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης, με αφήνει έτσι αισιόδοξο ότι αυτό θα γίνει και στη συνέχεια.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Επειδή εσείς οι άνθρωποι του τουρισμού πραγματικά έχετε έναν αέρα έτσι αισιοδοξίας και επειδή σήμερα έχουμε πολλά διθυραμβικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που τονίζουν ότι η Ελλάδα άνοιξε. Μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το προβάδισμα το είχε η χώρα ούτως ή άλλως με το θετικό κλίμα που υπήρχε στο εξωτερικό όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Θεωρώ ότι δεν θα κεφαλαιοποιηθεί φέτος και νομίζω ότι δεν είναι και αυτή η προσδοκία. Φέτος, επαναλαμβάνω, θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Προφανώς αν ανακτήσουμε κάτι είναι σημαντικό. Θεωρώ ότι η στόχευση θα είναι αυτό το προβάδισμα που έχουμε αποκτήσει να κεφαλαιοποιηθεί την επόμενη χρονιά, τα επόμενα χρόνια και νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η καμπάνια που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό και για τη χώρα μας.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε θερμά κ. πρόεδρε, κ. Ρέτσο, καλημέρα σας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Εγώ ευχαριστώ, καλημέρα.