Δείτε εδώ το video και παρακάτω την απομαγνητοφωνημένη παρέμβαση.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Είχατε χτες αυτή την τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του και η αλήθεια είναι ότι περιμένουν να ακούσουν και οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και οι εποχικά απασχολούμενοι και οι απασχολούμενη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που είναι πολλές χιλιάδες στον κλάδο του τουρισμού, να μας πείτε προς τα πού πάει το πράγμα; Περιμένουμε πακέτα ελάφρυνσης, μειώσεις φόρων;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι λογικό ο τουρισμός που μέσα στα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναδείχτηκε θετικά, σαν επιπλέον εισόδημα, αυτή τη στιγμή να αναδεικνύεται πάλι, αρνητικά βέβαια σαν εισόδημα που θα λείψει από τη χώρα το 2020. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με όλη την κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης, προκειμένου σε πρώτη φάση να πετύχουμε, στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, το safe mode, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την παραμονή των επιχειρήσεων. Σε μία κατάσταση που θα μπορέσει να περάσει αυτό το διάστημα που ουσιαστικά δεν λειτουργεί η οικονομία. Και χθες – από την προηγούμενη εβδομάδα -αλλά με κορύφωση χθές, ξεκινήσαμε τον δεύτερο πλέον κύκλο των συζητήσεων, προκειμένου να δούμε τα μέτρα εκείνα, το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο θα έχει να κάνει πλέον με την επανεκκίνηση και θα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα και με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Συζητάτε μειώσεις φόρων που αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κύριε Φιλιππίδη ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το πιο ίσως ανταγωνιστικό εργαλείο του τουρισμού είναι ο ΦΠΑ και η Ελλάδα ήταν μη ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε σχέση με όλους τους ανταγωνιστές μας στη Νότια Ευρώπη. Προφανώς λοιπόν, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανταγωνιστικά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, διότι η επανεκκίνηση όταν γίνει και όταν επιτραπεί κατ’ αρχήν όταν εξελιχθεί το υγειονομικό μας πρόβλημα και το επιτρέψουν και οι επιστήμονες να ξεκινήσουν να αίρονται οι απαγορεύσεις, η επανεκκίνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη και δεν εξαρτάται μόνο από το εργαλείο της μείωσης του ΦΠΑ. Προηγείται το εργαλείο της ρευστότητας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προκύψει ρευστότητα που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ξαναλειτουργήσουν. Επειδή όμως γνωρίζουμε στον τουρισμό φέτος ότι δεν θα λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις, χρειάζεται και ένα πλέγμα μέτρων που θα έχει να κάνει και με επιδότηση της εργασίας αλλά και με πλέγμα προστασίας των εργαζομένων εκείνων που δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά φέτος στον τουρισμό.
ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Εκείνοι που εργάζονται εποχικά…
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Έχετε μιλήσει για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ περίπου που χρειάζεται;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, προχθές στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, επειδή ρωτήθηκα που υπολογίζω τη ρευστότητα που θα χρειαστεί για την επανεκκίνηση, έκανα έναν σχετικά απλοϊκό συλλογισμό και είπα ότι αν πέρυσι είχαμε 18 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα από τον τουρισμό που μαζί με τον εγχώριο, τις μεταφορές και τις τουριστικές επενδύσεις έφθασαν τα 25 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα 10% των εσόδων, δηλαδή μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή τουριστική βιομηχανία για να μπορέσει να τεθεί ξανά σε λειτουργία. Η ρευστότητα λοιπόν είναι ένα μείζον ζητούμενο. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πρώτο εργαλείο από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, από το εγγυοδοτικό, θα έχετε ακούσει. Είμαστε όμως σε συζητήσεις και διεκδικούμε και παραπάνω εργαλεία γιατί δεν θα είναι μόνο η διαδικασία της επανεκκίνησης, το υπόλοιπο της σεζόν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Τι τουρίστες θα έρθουν κύριε Ρέτσο στην Ελλάδα; Τι εθνικότητας και πως θα γίνουν αποδεκτοί εδώ, από την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία; Ιδιαίτερα από «μολυσμένες» περιοχές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το πρώτο θέμα της συζήτησης κύριε Φιλιππίδη χθες, ήταν ακριβώς αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν όταν ξαναξεκινήσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Και εκείνο που είπαμε και συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ήταν ότι, καλό θα ήταν, από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν έκανε τίποτα στην επιβολή των μέτρων, να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη, τουλάχιστον στην άρση των μέτρων. Να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έτσι ώστε να μην κάνει το κάθε κράτος ότι νομίζει. Θα είναι δύσκολη η επιβολή αυτών των πρωτοκόλλων διότι δεν είναι στην ίδια θέση υγειονομικά όλες οι χώρες. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι οι κορυφαίες μας αγορές σήμερα, οι πέντε κορυφαίες μας αγορές, είναι εκείνες που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οπότε λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι φέτος η πίτα θα είναι πολύ μικρότερη και θα προσπαθήσουμε ότι μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από μία πάρα πολύ μικρή πίτα και κυρίως το διάστημα από τον Αύγουστο και μετά.
ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Αν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δουλέψουν με εσωτερικό τουρισμό, αντέχει η οικονομία τους; Έστω, θα παραμείνουν ανοιχτές; Βέβαια πρέπει να δώσουν και πολύ μεγάλες προσφορές στον κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Μεγάλες προσφορές, ίσως και αναβίωση κάποιων παλιών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Αλλά μην ξεχνάμε ότι και ο εσωτερικός τουρισμός, ο Έλληνας αυτή τη στιγμή καταναλωτής, είναι επίσης χτυπημένος από αυτή την υγειονομική κρίση. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που είναι κλειστός, είναι σχεδόν το σύνολο της οικονομίας μας, άρα δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες δυνατότητες από τον Έλληνα επισκέπτη. Προφανώς οι επιχειρήσεις θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες τους αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι μία τονωτική ένεση για να μπορέσουμε να περάσουμε στο 2021. Το συνάλλαγμα από το εξωτερικό είναι αυτό το οποίο δημιουργεί την διαφορά στην οικονομία μας. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό πολύ καλά.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Κύριε Ρέτσο ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο και καλή δύναμη. Έχουν πάρα πολύ δουλειά οι άνθρωποι του τουρισμού, ο οποίος κρατήθηκε όρθιος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και πρέπει και τώρα να σταθεί όρθιος στα δύσκολα και πρέπει να βάλει η υπόλοιπη οικονομία πλάτη σε αυτόν.