Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ 100,3 με τους δημοσιογράφους Αντώνη Αντζολέτο και Απόστολο Μαγγηριάδη

Απόστολος Μαγγηριάδης: Δεν ξέρω αν έχει να μας πει τουριστικές επιλογές, πάντως σίγουρα ξέρει πολύ καλά την κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, είναι ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Kαλή σας μέρα κ. Ρέτσο.

Γιάννης Ρέτσος: Καλημέρα σας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Χθες είχατε μία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, υπάρχει πλέον ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με 420 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αναρωτιέμαι αν το θεωρείτε επαρκές και πόσο αισιόδοξος είστε για φέτος το καλοκαίρι.

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, είναι ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης. Είναι στα πρότυπα του προγράμματος που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα για την εστίαση. Ουσιαστικά οι τουριστικές επιχειρήσεις, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία, θα πάρουν ως επιδότηση ένα ποσό, το οποίο είναι ένα ποσοστό του τζίρου που είχαν το 2019, 5% για τα καταλύματα και 2,5% για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου να επανεκκινήσουν. Εννοείται ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση. Διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, προετοιμάζεται η τουριστική μηχανή να εκκινήσει και με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ήταν κλειστές το 2020, από τον Μάρτιο και μετά, λόγω της πανδημίας, είναι μία βοήθεια η οποία πραγματικά στην κατάλληλη στιγμή έρχεται να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης.

Αντώνης Αντζολέτος: Αυτά τα λεφτά κ. Ρέτσο , απ’ ότι έχω καταλάβει είναι για λειτουργικές δαπάνες, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό;

Γιάννης Ρέτσος: Για λειτουργικές δαπάνες, ναι, οτιδήποτε λογίζεται λειτουργική δαπάνη και προφανώς αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται και από τα σχετικά τιμολόγια, τα οποία τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αναλωθούν μέχρι τέλος του χρόνου και να προσκομιστούν και τα ανάλογα παραστατικά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ο στόχος του 50% του 2019, πιστεύετε ότι είναι εφικτός για τον ελληνικό τουρισμό φέτος;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε κ. Μαγγηριάδη, το έχω πει επανειλημμένως, είναι κακό αυτή τη στιγμή να ποσοτικοποιούμε. Αυτή τη στιγμή όλος ο στόχος και όλη η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ακόμα είμαστε, δεν θα έλεγα στην καρδιά της πανδημίας, είμαστε σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο, τουλάχιστον, κόσμο, στις αγορές που μας απασχολούν. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή το κρίσιμο ζήτημα για εμάς, είναι από τη στιγμή που επαναλειτουργούμε με ασφάλεια, εφαρμόζοντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, να μπορέσει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο, όσο γίνεται πιο νωρίς, να μπει στον πράσινο χάρτη του ECDC και αυτό προϋποθέτει έναν αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, να πέσουμε χαμηλότερα από αυτόν τον αριθμό και να παραμείνουμε εκεί για ένα διάστημα. Για παράδειγμα η Βρετανία θέλει 14 ημέρες παραμονής σε αυτήν την πράσινη λίστα, προκειμένου να σε βγάλει από την πορτοκαλί που σε έχει τώρα και να σε βάλει στην πράσινη.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μιας και ανοίγετε το θέμα με τους Βρετανούς, συγγνώμη που σας διακόπτω, η πιθανότητα να δούμε Βρετανούς τουρίστες Ιούλιο-Αύγουστο, πόσο μεγάλη είναι πια;

Γιάννης Ρέτσος: Είναι μεγάλη, το θέμα είναι να δούμε πόσο γρηγορότερα θα γίνει αυτό. Γίνεται μία προσπάθεια τώρα και από την κυβέρνηση, με παροχή στοιχείων στη Βρετανία και από περιοχές, ίσως σε άμεσο χρόνο να διαχωριστούν κάποιες περιοχές, νησιωτικές ή ηπειρωτικές, που έχουν καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Όσο συντομότερα μπορεί να γίνει αυτό, τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε να πάμε καλύτερα. Πάντως αυτό που έχω πει εδώ και περίπου ενάμιση, δύο μήνες, ροές πραγματικές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δούμε από τον Ιούλιο και μετά.

Αντώνης Αντζολέτος: Και φαντάζομαι επενδύετε πολλά και στην Αμερικανική αγορά, στη Γερμανική αγορά, έτσι;

Γιάννης Ρέτσος: Επενδύουμε πολλά στην Αμερικανική αγορά, τώρα τελευταία, διότι πάλι, η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα μέρα με την ημέρα. Πριν από ένα μήνα, δεν την υπολογίζαμε καθόλου για το 2021. Όχι μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Έχει γίνει όμως μία πάρα πολύ μεγάλη μεταστροφή με τον έλεγχο της πανδημίας στην Αμερική αλλά και με τη σύσταση του Αμερικανικού CDC ότι μπορούν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί να ταξιδεύουν. Έχουμε δει μια έκρηξη διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αμερική, αυτή τη στιγμή. Δηλαδή υπάρχουν προγραμματισμένες 9 πτήσεις από 5 αμερικανικές πόλεις. Αυτό το μέγεθος σύνδεσης δεν το είχαμε ούτε προ πανδημίας. Άρα λοιπόν  αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά τελικά, από πλευράς πανδημίας μιλάω πάντα, μπορεί να δούμε ανέλπιστα έναν σημαντικό αριθμό Αμερικανών να επισκέπτεται τη χώρα μας, το οποίο προφανώς είναι μία ανατροπή ευχάριστη, γιατί μέχρι σήμερα, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο είχαμε μόνο δυσάρεστες ανατροπές.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μπορεί να δούμε και επέκταση της τουριστικής περιόδου; Δηλαδή να έχουμε και τον Οκτώβριο αρκετές ροές τουριστών, αν θεωρήσουμε ότι και στο μέτωπο της πανδημίας θα είναι καλά τα νέα;

Γιάννης Ρέτσος: Είναι δεδομένο, αν δεν υπάρχει πισωγύρισμα στην πανδημία. Δηλαδή όσο βελτιώνονται τα στοιχεία και όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και δεν έχουμε πισωγύρισμα το φθινόπωρο, όπως είχαμε πέρυσι, διότι αν θυμάστε 10 Σεπτεμβρίου έκλεισαν τα πάντα, τουριστικά πάντα μιλώντας, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ δυνατό φθινόπωρο, και Οκτώβριο, ίσως και Νοέμβριο. Και το σημαντικό για εμάς είναι να περάσουμε και σε χειμώνα καλό. Διότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο οι εποχικές που δουλεύουν τους 6 μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, είναι και μια σειρά δραστηριοτήτων που δουλεύουν τον χειμώνα, καταλύματα ορεινών προορισμών, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, τουριστικά γραφεία που είναι 12μηνης διάρκειας. Άρα λοιπόν το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε πλέον από εδώ και πέρα σε μία κανονικότητα, ώστε να αποκαταστήσουμε ότι έχει χαθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αντώνης Αντζολέτος: Κε. Ρέτσο σαφώς είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού δεν είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά έχετε εικόνα σε σχέση με τα ξενοδοχεία, πόσα έχουν ανοίξει από το σύνολο ή ακόμα και με την πληρότητα πώς είναι αυτή τη στιγμή; Σε σχέση με κρατήσεις;

Γιάννης Ρέτσος: Ανοίγουν τα ξενοδοχεία, είναι σε διαδικασία. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία.

Αντώνης Αντζολέτος: Ωραία. Μάλιστα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θετικό και αισιόδοξο. Ευχαριστούμε, όλα να πάνε καλά.

Γιάννης Ρέτσος: Να είστε καλά, καλημέρα, γεια σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο