Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ 100,3 FM με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Ευγενίδη

Γιώργος Ευγενίδης: Παρ’ ότι έχουμε ακόμη εκκρεμότητες από τις χώρες που είναι βασικές μας αγορές, έχετε μία αίσθηση πώς θα κινηθούν τα πράγματα εν τέλει αυτό το καλοκαίρι; Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

Γιάννης Ρέτσος: Κε. Ευγενίδη, αυτό που λέω συνέχεια τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι εάν πάρουμε τη φωτογραφία της στιγμής, θα απογοητευτούμε, διότι τα νούμερα ακόμα προφανώς δεν κινούνται, διότι η πανδημία είναι ακόμα ψηλά, οι εμβολιασμοί τώρα προσπαθούν να προχωρήσουν σε όλες τις χώρες, στις βασικές μας αγορές, οπότε λοιπόν είναι αναπόφευκτο ο ταξιδιώτης να μην κάνει πλάνα. Εάν όμως μπορούσαμε να πάμε ενάμιση μήνα μπροστά, η αίσθησή μου γιατί με ρωτήσατε για την αίσθηση, είναι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, θα έχουν βελτιωθεί τα της πανδημίας, θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και θα έχει πλέον βάσιμη πεποίθηση ο ταξιδιώτης ότι μπορεί με ασφάλεια να κάνει αυτό που δεν έχει μπορέσει να κάνει εδώ και δύο χρόνια.

Γιώργος Ευγενίδης: Άρα εσείς λέτε ότι επί της ουσίας η κίνηση θα αρχίσει από τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Γιάννης Ρέτσος: Η κίνηση θα είναι στο δεύτερο εξάμηνο, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, διότι δεν είναι θέμα μαντικής ικανότητας, είναι θέμα να αντιλαμβάνεστε…

Δημήτρης Καμπουράκης: …7ος, 8ος, 9ος, εντάξει…

Γιάννης Ρέτσος: Όχι όμως μόνο αυτό, γιατί ξέρετε τι, αν τα πράγματα της πανδημίας εξελιχθούν καλά τελικά, επειδή οι εμβολιασμοί είναι πλέον ένα όπλο το οποίο δεν υπήρχε και εμβολιασμοί σημαίνει αυτό που ξέρουμε σήμερα δηλαδή, είναι ότι δεν θα έχουμε πισωγύρισμα. Θα υπάρχει προφανώς αυτή η αρρώστια, θα έρχεται και θα φεύγει, θα είναι όμως ελεγχόμενη, οπότε λοιπόν αυτό σημαίνει ότι φέτος μπορεί να δούμε τουρισμό όλο το δεύτερο εξάμηνο. Όλο το φθινόπωρο και βέβαια μετά να λειτουργήσουν και τα αστικά κέντρα, να λειτουργήσουν οι ορεινοί προορισμοί. Σας θυμίζω, έχουμε μείνει όλοι στο ότι ανοίγει ο τουρισμός 14 Μαΐου. Ο τουρισμός λειτουργούσε όλο τον χρόνο και υπήρχαν ξενοδοχεία πόλεων, ξενοδοχεία ορεινών προορισμών που φέτος δυστυχώς δεν λειτούργησαν καθόλου. Άρα, η βάσιμη ελπίδα είναι ότι θα ανοίξουμε πλέον και δεν θα ξανακλείσουμε και θα μπούμε στις κανονικές μας ροές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και θα αποκαταστήσουμε την κατάσταση.  

Δημήτρης Καμπουράκης: Εκεί πάνω, στη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια έχουν ανοίξει; Δηλαδή, αρχίζουν να έρχονται;

Γιάννης Ρέτσος: Σας θυμίζω κ. Καμπουράκη, μάλλον το βασικό μας πλεονέκτημα φέτος, είναι η εμπειρία που αποκτήσαμε από πέρυσι, και πέρυσι πραγματικά, με ρίσκο λειτουργήσαμε, λειτουργήσαμε καλά. Έγιναν όμως και λάθη. Ένα από τα λάθη που έγιναν, ήταν το βιαστικό άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, το οποίο δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. Άρα λοιπόν, το πάρα πολύ σημαντικό φέτος και καλώς έχει μπει αυτή η ημερομηνία 14 Μαΐου, διότι από τις 14 Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου ή τα τέλη Ιουνίου που αναμένουμε πλέον τις σημαντικές ροές, είναι ένας πολύ καλός χρόνος προετοιμασίας. Αυτόν λοιπόν τον χρόνο, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά τα χερσαία σύνορα, του βορρά, να ελεγχθούν με πάρα πολύ μεγάλη ασφάλεια. Όσο καλύτερα οργανωθούν τα χερσαία μας σύνορα και όσο λειτουργήσουν, όπως λειτούργησαν τα αεροδρόμια, τα οποία αεροδρόμια λειτούργησαν πάρα πολύ καλά πέρυσι και συνέχισαν να λειτουργούν όλο τον χειμώνα, οπότε υπάρχει εμπειρία, με τη χρήση λοιπόν και των μέσων που έχουμε φέτος, γιατί το PLF το οποίο πέρυσι λειτούργησε πάρα πολύ καλά, φέτος θα εξελιχθεί και στο Green Digital Certificate και θα μπορούν πλέον σε αυτό να υπάρχουν και οι εμβολιασμοί, τα τεστ και οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση υπάρχει για να ταξιδέψει κάποιος, χρειάζεται λοιπόν πάρα πολύ αυστηρός έλεγχος και πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικό άνοιγμα των βορείων συνόρων. Ας χάσουμε 15 μέρες ή ένα μήνα, προκειμένου όμως να κερδίσουμε την υπόλοιπη περίοδο και να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιώργος Ευγενίδης: Η καθυστέρηση που υπάρχει από μεριάς Ευρώπης, στην κατάρτιση αυτού του πράσινου πιστοποιητικού, τι αντίκτυπο έχει στη δική μας αγορά;

Γιάννης Ρέτσος: Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη που παραδοσιακά καθυστερεί, για το συγκεκριμένο, τα χρονοδιαγράμματα μέχρι στιγμής έχουν τηρηθεί. Ψηφίστηκε τέλος Μαρτίου όπως θυμάστε και είχαν πει από την αρχή ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα μπορέσει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Δεν ξέρω αν θα είναι αρχές Ιουνίου, πάντως γύρω στα μέσα Ιουνίου, το Green Digital θα υπάρχει. Στο μεταξύ όμως, μία θετική εξέλιξη εδώ δική μας, είναι ότι επειδή στο κομμάτι το γνωρίζουμε όλοι, της ψηφιακής μεταρρύθμισης, έχουν γίνει τεράστια βήματα, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, όλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αυτή τη στιγμή, αυτή η φόρμα που χρησιμοποιούσαμε για την είσοδο στην Ελλάδα, το PLF το λεγόμενο, έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και σε αυτή τη φόρμα θα μπορεί ο ταξιδιώτης, ήδη από τις 14-15 Μαΐου που θα ξεκινήσει να ταξιδεύει, να φορτώνει, να κάνει upload το εμβόλιό του. Για παράδειγμα ο Γερμανός, ο οποίος θα ταξιδέψει, μπορεί σε αυτή τη φόρμα, το εγκεκριμένο από τον οργανισμό τον δικό του, εμβόλιο, να το ανεβάσει, ούτως ώστε σκανάροντας αυτή τη φόρμα πλέον στο αεροδρόμιο, να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί και το Green Digital.

Γιώργος Ευγενίδης: Άρα συγγνώμη, δεν θα δίνει χωριστά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του;

Γιάννης Ρέτσος: Θα υπάρχει, θα μπορεί να το ανεβάσει εκεί πάνω, όπως και το τεστ. Κι από εκεί και πέρα ο αλγόριθμος…

Γιώργος Ευγενίδης: …αυτό θα γίνεται στην πλατφόρμα του PLF, συγγνώμη που σας διέκοψα, αυτό δεν το έχω ξανακούσει. Είναι είδηση αυτό.

Γιάννης Ρέτσος: Ναι, είναι πολύ σημαντικό αυτό και ο αλγόριθμος βέβαια ο οποίος επιλέγει ποιοι θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά, αντιλαμβάνεστε ότι θα δίνει λιγότερο βάρος σε αυτόν ο οποίος έχει εμβολιαστεί.

Γιώργος Ευγενίδης: Άρα λοιπόν, εσύ θα έχεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου, που το έχεις ούτως ή άλλως σε ψηφιακή μορφή, σου έχει έρθει με email, ή το τεστ αντισωμάτων ή το αρνητικό τεστ…

Δημήτρης Καμπουράκης: Θα το ανεβάσεις στην πλατφόρμα την ελληνική και είσαι εντάξει.

Γιώργος Ευγενίδης: Το βάζεις στην PLF και το σύστημα διαβάζει ότι εσύ είσαι εμβολιασμένος ή ότι είσαι με τεστ αντισωμάτων.

Γιάννης Ρέτσος: Σε πρώτη φάση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθείς και να τεσταριστείς, αλλά ο αλγόριθμος θα σου δίνει πολύ μικρότερο βάρος από ότι θα δίνει σε κάποιον ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί.

Γιώργος Ευγενίδης: Αυτό από πότε θα γίνει, αυτό θα γίνει με το άνοιγμα του τουρισμού;

Γιάννης Ρέτσος: Φαντάζομαι ότι θα γίνει κατευθείαν, ούτως ή άλλως είναι προϋπόθεση το PLF για να μπεις στη χώρα, ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Όσοι ταξιδεύουν σήμερα για λόγους που υπάρχει τρόπος να ταξιδέψεις, υποχρεούνται να συμπληρώνουν αυτό το PLF.

Γιώργος Ευγενίδης: Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχετε μία εικόνα και από τους συναδέλφους σας και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πώς κινούνται κάποιες προκρατήσεις αυτή τη στιγμή;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, όλοι προετοιμάζονται αλλά οι προκρατήσεις είναι χαμηλά διότι είναι η κατάσταση των βασικών αγορών τέτοια. Δηλαδή σας λέω ενδεικτικά, ας πάρουμε τις 3-4 βασικές μας αγορές, οι Βρετανοί είδατε ότι ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες τις πορτοκαλί τις λεγόμενες, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έρθεις εδώ χωρίς κανένα πρόβλημα, με τη διαδικασία που έχουμε ορίσει εμείς, αλλά άμα γυρίσεις πίσω στην Αγγλία, πρέπει να μπει σε 10 μέρες αυτοπεριορισμό.

Γιώργος Ευγενίδης: Άρα αυτό σημαίνει ότι δεν έρχεται κανένας.

Γιάννης Ρέτσος: Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι επειδή ανά τρεις εβδομάδες θα επαναπροσδιορίζεται, ας πούμε ότι η αγγλική αγορά θα λειτουργήσει από τα τέλη Ιουνίου και μετά. Στο κανονικό σενάριο.

Δημήτρης Καμπουράκης: Συγγνώμη, αυτά τα 5 νησιά που βάλανε στο πράσινο, τι είναι;

Γιάννης Ρέτσος: Ποια 5 νησιά λέτε;

Δημήτρης Καμπουράκης: Οι Βρετανοί. Η Ρόδος, η Κως και λοιπά.

Γιάννης Ρέτσος: Δεν διαχώρισαν την Ελλάδα, εκείνο που είπαν είναι ότι στην επόμενη αξιολόγηση, που θα έχουμε δώσει, εμείς θα δώσουμε την επόμενη φορά ενδεχομένως να δώσουμε και πιο αναλυτικά στοιχεία περιφερειών και προορισμών. Αν δεν μπορεί να μπει όλη η Ελλάδα στο πράσινο, θα μπουν περιοχές. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλη η Ελλάδα στο πορτοκαλί. Άρα λοιπόν, τους Βρετανούς θα τους υπολογίζουμε από τα τέλη Ιουνίου. Σε σχέση με τους Γερμανούς όπου είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Γιατί οι Γερμανοί έχουν και τα δικά τους εσωτερικά θέματα, διαφωνίες των κρατιδίων με την κεντρική κυβέρνηση κ.λ.π.

Γιώργος Ευγενίδης: Εγώ θυμάμαι τον διευθυντή της καγκελαρίας, συγγνώμη που σας διακόπτω, ο οποίος είναι και γιατρός ο ίδιος, ο κ. Χέλγκε Μπράουν, ο οποίος έλεγε ότι τον Αύγουστο τουρισμό.

Γιάννης Ρέτσος: Εγώ σας λέω λοιπόν ότι τους Γερμανούς θα τους υπολογίζουμε από Ιούλιο και μετά, στο καλό σενάριο. Οι δύο βασικές μας αγορές είναι αυτές. Η θετική εξέλιξη είναι με την Αμερική, την οποία δεν την υπολογίζαμε καθόλου για το 2021, αλλά από ό,τι φαίνεται τελικά θα έχουμε Αμερικάνους και υπάρχουν ήδη κρατήσεις από τον Ιούλιο και μετά από Αμερική και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιώργος Ευγενίδης: Είδα μπήκε και μία ακόμα απευθείας πτήση νομίζω, με τη Delta.

Γιάννης Ρέτσος: Οι συνδέσεις που έχουμε κ. Ευγενίδη από Αμερική φέτος, είναι περισσότερες από όσες είχαμε προ πανδημίας. Το ζήτημα είναι να πραγματοποιηθούν.

Γιώργος Ευγενίδης: Η Ρωσία; Γιατί είδα τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι θα δεχόμαστε και το Sputnik με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Γιάννης Ρέτσος: Η Ρωσία είναι η μόνη μεγάλη αγορά η οποία θα μπορούσε ήδη τώρα από τον Μάϊο να έχει πολύ μεγάλες ροές. Εκεί όμως προφανώς, έχει προκύψει ζήτημα το οποίο ή εντάσσεται στο ευρύτερο γεωπολιτικό και στην κόντρα αυτή τη στιγμή Ευρώπης-Ρωσίας, ή κάποιοι άλλοι λόγοι, ενδεχομένως η πρόθεση των Ρώσων να κρατήσουν τους Ρώσους μέσα για ένα διάστημα όσο μπορούν. Υπάρχει ένα κόλλημα αυτή τη στιγμή. Οι Ρώσοι δεν εγκρίνουν το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών προς Ελλάδα, όχι όμως προς Ελλάδα, γενικώς. Κλείσανε τα σύνορα με την Τουρκία, το ίδιο κάνουν και με την Κύπρο. Υπάρχει ένα κράτημα αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, το οποίο ελπίζουμε κάποια στιγμή να λυθεί αλλά εμποδίζει και τη ροή Ρώσων. Άρα για αυτό σας λέω ότι το 14 Μαΐου, 15, καλά τέθηκε, αλλά ουσιαστικές ροές δεν θα έχουμε πριν τα τέλη Ιουνίου. Θα δούμε λίγους Ισραηλινούς, αυτό είναι σίγουρο, ήδη τους βλέπουμε δηλαδή και εθνικότητες σκόρπιες εντός εισαγωγικών, πραγματικές ροές όμως θα τις περιμένουμε από το δεύτερο εξάμηνο. 

Γιώργος Ευγενίδης: Μάλιστα, για να δούμε πώς θα πάμε. Κύριε Ρέτσο σας ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά.

Δημήτρης Καμπουράκης: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Γιάννης Ρέτσος: Κι εγώ ευχαριστώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο