ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Να συνομιλήσουμε τώρα με τον κ. Γιάννη Ρέτσο, είναι πρόεδρος του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Καλησπέρα σας κ. Ρέτσο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα σας κ. Παπαθανασίου.
ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τα πράγματα φέτος φαίνεται ότι είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Τι προσδοκάτε, τι βλέπετε εσείς οι άνθρωποι του κλάδου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερα και πραγματικά μετά από την πρωτόγνωρη χρονιά πέρυσι και αυτό που εξακολουθούμε και βιώνουμε μέχρι τώρα. Νομίζω δεν έχουμε περιθώρια να μην είναι καλύτερα τα πράγματα για όλους μας, για την οικονομία. Άρα λοιπόν έχουμε μία προσδοκία, συγκρατημένη αυτή τη στιγμή, ότι εφόσον εξελιχθούν έτσι όπως τα περιέγραψε και ο Αντιπρόεδρος* πριν από λίγο στη συνομιλία σας και βελτιωθεί η διαδικασία των εμβολιασμών από τον Απρίλιο και μετά, θα κάνουμε ότι μπορούμε, μία προσπάθεια να μπορέσουμε να πιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του 2019.
ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας φέτος;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Έχουμε θέσει από νωρίς έναν στόχο στο 50%. Νομίζω οτιδήποτε μπορούμε να πετύχουμε και να πλησιάσει το ποσοστό αυτό, ή να το φτάσει ακόμα καλύτερα, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτούμε ότι πέρυσι είχαμε μόλις 4,2 δισ. έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με τα 18,2 που είχαμε το 2019.
ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τώρα κ. Ρέτσο σε σχέση με τις κρατήσεις δώστε μας λίγο την εικόνα και είναι σίγουρο ότι υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ τουριστικών πρακτόρων με κάποιες χώρες, επομένως συζητάμε εμείς με τουριστικούς πράκτορες. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι συζητήσεις σε σχέση με τα πρωτόκολλα και το τι προβλέπεται; Θα περιλαμβάνουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς δεν μπορούμε σαν ιδιωτικός τομέας να κάνουμε τίποτα αυτή τη στιγμή, αν πρώτα δεν ανακοινώσει η κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει ο τουρισμός. Πιστεύω και από τις κουβέντες που κάνουμε ότι ήταν κάτι που η βούληση ήταν να έχει ήδη ανακοινωθεί. Τέλος πάντων ανακοινώνεται αυτές τις ημέρες. Επειδή όμως τα πάντα τα καθορίζει η πανδημία και η εξέλιξη της πανδημίας, η εξέλιξη δεν ήταν καλή το τελευταίο διάστημα. Άρα, έχει πάει πίσω και η αναγγελία του ανοίγματος του τουρισμού, το οποίο πρέπει προφανώς να συμπέσει και με τις αναγγελίες για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Όμως όταν γίνει αυτό, που θεωρώ ότι θα ξεκαθαρίσει, θα βάλει το γενικό πλαίσιο, με ποιον τρόπο δηλαδή θα δεχόμαστε τουρίστες ανάλογα βέβαια και με την κατάσταση της κάθε χώρας, τους εμβολιασμένους κ.λ.π., θα προχωρήσουμε και εμείς με τη σειρά μας, πρώτη φορά φέτος γιατί αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αργά, αλλά αυτή είναι η κατάσταση, στις συμφωνίες εκείνες που θα φέρουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο στη χώρα μας. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε θεωρώ δύο εβδομάδες ακόμα, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα της πανδημίας, αν θα ξεκινήσει το άνοιγμα από το τέλος του μήνα…
ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πότε το τοποθετείτε χρονικά το άνοιγμα περίπου για να έχουμε μία εικόνα κι εμείς;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, μέχρι σήμερα, ό,τι έχουμε πει αγνοώντας την εξέλιξη της πανδημίας, έχει αποδειχθεί λάθος. Άρα λοιπόν, εγώ θα σας απαντήσω ότι το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα και το πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί. Ένα ρεαλιστικό σενάριο, αν έχουμε μία από εδώ και πέρα πιο θετική εξέλιξη των πραγμάτων, πιστεύω ότι κάποια στιγμή μέσα στον Μάϊο θα μπορούσε να ανοίξει ο τουρισμός, έστω και με τις βασικές μας αγορές.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ: Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή με το Ισραήλ και όπως αυτή που προχωράει με τη Βρετανία, θα μπορούσαν να είναι λύσεις σε καθυστερήσεις με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Γιατί βλέπω, ναι μεν θα συμφωνήσει η Επιτροπή, το είπε ξεκάθαρα ο κ. Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος, θα δώσει ένα εργαλείο, το πώς θα το χρησιμοποιήσουν οι χώρες, είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσουν εκείνες. Επομένως, μήπως πρέπει να κινηθούμε με τις ΗΠΑ, μήπως πρέπει να κινηθούμε με τη Ρωσία;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Μπέλλο το ιδανικό σενάριο θα ήταν αυτό που περιέγραψε ο αντιπρόεδρος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ένας κοινός κανόνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινό πρωτόκολλο, κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όμως η εμπειρία μας, έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι η Ευρώπη δεν κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει και η γραφειοκρατική διαδικασία από τη στιγμή που θα εγκριθεί αυτή η πρόταση 17 Μαρτίου, την οποία θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ θετική. Άρα, προκειμένου εμείς να προλάβουμε να φτάσουμε τα νούμερα που είπα στην αρχή και να ξεκινήσουμε κάποια στιγμή από τον Μάϊο και μετά, προφανώς θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε διμερείς συμφωνίες. Άρα λοιπόν το «κλειδί» φέτος είναι να στοχεύσουμε σε πολύ συγκεκριμένες αγορές, τις μεγάλες μας αγορές, για να μπορέσουν να γίνουν και αυτές οι συμφωνίες. Δεν πρέπει να ανοίξει πολύ η βεντάλια και η ομπρέλα. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Περιοριζόμενοι λοιπόν στις βασικές μας αγορές, Ευρώπη, Μ. Βρετανία, Αμερική, Ρωσία και Μ. Ανατολή, Ισραήλ και προχωρώντας όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά την ανακοίνωση προφανώς του τρόπου ανοίγματος της χώρας σε τέτοιου είδους συμφωνίες, μπορούμε μετά να εκμεταλλευτούμε προφανώς και οτιδήποτε καταλήξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να καταλήξει πρώτα η Ευρώπη για να δούμε εμείς τι θα κάνουμε μετά.
ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κ. Ρέτσο, φαίνεται λοιπόν ότι όλα εξαρτώνται εν πολλοίς και στη χώρα μας από την πορεία του εμβολιασμού. Υπήρξε μια αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, υπάρχει μία καθυστέρηση και αυτό αποτυπώνεται λοιπόν, η αισιοδοξία, εννοώ και πολλά θα εξαρτηθούν από αυτό, από τη θετική ανταπόκριση που υπάρχει για τα COV`ID-Free νησιά. Και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ζήτηση για τις κρατήσεις στα συγκεκριμένα αυτά νησιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, σίγουρα αυτή τη στιγμή υπάρχει αν θέλετε αναζήτηση για τη χώρα μας. Η χώρα μας εξακολουθητικά διατηρεί ένα πάρα πολύ ισχυρό brand παγκοσμίως, το 5ο πιο ισχυρό στον κόσμο και επίσης είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει και την πολύ καλή περυσινή της συμπεριφορά.
Γιατί η Ελλάδα πέρυσι ήταν από τις λίγες τουριστικές χώρες που λειτούργησε μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας και όσο και αν μειώθηκε ο τουρισμός και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο ήταν το 20% μιας κανονικής χρονιάς του 2019, δείξαμε ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο και όσοι ήρθαν τουλάχιστον στην Ελλάδα αισθάνθηκαν ασφαλείς και πέρασαν ωραία. Άρα λοιπόν νομίζω ότι αυτό μπορούμε φέτος να το κεφαλαιοποιήσουμε. Εγώ δεν είμαι υπέρ του να διαχωριστούν οι προορισμοί σε COVID-Free και μη, γιατί η χώρα μας ουσιαστικά έχει ένα ενιαίο brand στο εξωτερικό και θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε περιοχές οι οποίες είναι ασφαλείς να επισκεφθεί κάποιος και περιοχές που δεν είναι. Γιατί δια της απαγωγής μένουν περιοχές που δεν είναι και αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το να βγαίνουν θετικές ειδήσεις αυτή τη στιγμή για τη χώρα στο εξωτερικό, ότι δηλαδή σε κάποια νησιά, μικρότερα νησιά, έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, καλό κάνουν. Αρκεί, επαναλαμβάνω, να μην το χρησιμοποιήσουμε αυτό σαν ένα εργαλείο προσέλκυσης διαχωρίζοντας προορισμούς μεταξύ τους.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ: Ναι αλλά ντε φάκτο, υπάρχει Ευρωπαϊκός χάρτης της πανδημίας και όποιες περιοχές θα είναι πρώτα ο Θεός πράσινες, μακάρι να είναι όλες, κάποιες θα είναι κόκκινες. Αυτό το οποίο λέμε ότι έτυχε, έτυχε πολύ θετικής δημοσιότητας τις τελευταίες λίγες μέρες, είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε καλύτερα από μένα, αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού στα μικρά νησιά. Βεβαίως έξω δεν είναι αντιληπτό ότι τα μεγάλα νησιά ακόμα δεν έχουν περιληφθεί. Αυτό το οποίο εκτιμώ ότι είπε ο Φάνης Παπαθανασίου είναι κατά πόσο εκπέμπεται αυτή η εικόνα, ότι σύντομα θα είμαστε COVID-Free.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Θεωρώ ότι εκπέμπεται και θεωρώ επίσης ότι έχει μείνει στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν μια χώρα στην οποία το πλήγμα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε κάποιες περιόδους μάλιστα και αρκετά μικρότερο. Άρα λοιπόν αυτό θεωρώ ότι έχει εμπεδωθεί. Γι’ αυτό είπα και στην αρχή ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ο τρόπος ανοίγματος της χώρας να ανακοινωθεί όσο γίνεται γρηγορότερα και αν είναι δυνατόν μέσα στον Μάρτιο. Διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα αποκτά ένα, αυτό που λέμε ένα head start, έναντι των ανταγωνιστριών μας χωρών που αυτή τη στιγμή έχουν πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να ανοίξουν. Άρα λοιπόν προφανώς τέτοιες ειδήσεις δημιουργούν θετικό momentum.
*κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρέθεσε, μεταξύ άλλων, συνέντευξη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς