Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στο 1ο Οn Line Event (Γενική Συνέλευση) της ΕΝΠΕ «Yγεία – Ασφάλεια, Τουρισμός – Οικονομία, Covid 19: Επιπτώσεις και Επόμενη Ημέρα»

Κυρίες και Κύριοι,  

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετάσχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα και πολύ επίκαιρη ημερίδα. Έχουμε περάσει τέσσερις σκληρούς μήνες μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, που έχει «τραυματίσει» όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και φυσικά «χτύπησε» με σφοδρότητα τον τουρισμό. 

Η πανδημία του COVID-19 μας φέρνει αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε καιρό ειρήνης. 

Για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί ανάπτυξης 3,3% προβλέπει για το 2020 μείωση -3,0%.  

Για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους.

Οι δε επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού αντανακλούν το μέγεθος των δυσκολιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. 

Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο τον Απρίλιο, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Γαλλία και Ιταλία), που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%.  

Σήμερα, είμαστε στο ξεκίνημα μιας ιδιόμορφης τουριστικής σεζόν. Μέσα στον Ιούλιο! 

Έχουν αρθεί οι βασικοί περιορισμοί για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξακολουθούν όμως και υπάρχουν κανόνες και πρωτόκολλα λειτουργίας. Και καλώς, καθώς προέχει η ασφάλεια και η υγεία πολιτών και επισκεπτών. 

Από τις 15 Ιουνίου ξεκίνησε το άνοιγμα της χώρας στο εξωτερικό, με τις πτήσεις στα δύο μεγάλα αεροδρόμια, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και στο “Μακεδονία” και από την 1η Ιουλίου ξεκίνησε και το άνοιγμα των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων.

Για να σας δώσω μια αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης… 

Σε επίπεδο ξενοδοχείων, η εικόνα διαφέρει ανά προορισμό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν ανοίξει κάποια ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, μεταξύ 20% και 30% του συνολικού αριθμού και αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές. Και αυτό διότι από τη στιγμή που δεν υπήρχαν πτήσεις μέχρι πρότινος, δε θα μπορούσαν να υπάρχουν και κρατήσεις.

Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δεν υπάρχει εικόνα ακόμα για το πόσα θα ανοίξουν. Εκείνο που μπορούμε να πούμε και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε στενή συνεργασία με την πολιτεία και ειδικά με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι θα πρέπει να ενημερωθούν όσο γίνεται γρηγορότερα και λεπτομερέστερα οι ξενοδόχοι της χώρας για τα εργαλεία που τους δίνει η νομοθεσία, για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα επιπλέον μέτρα στήριξης της εργασίας, έρχονται να συμβάλλουν θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Μπροστά μας έχουμε δύο τεράστιες προκλήσεις.

Η μία αφορά στη στάση μας απέναντι στην πανδημία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε την υπευθυνότητα που δείξαμε την εποχή του lockdown και να διατηρήσουμε την εικόνα της σοβαρής χώρας που μπορεί και διαχειρίζεται τα προβλήματά της, έχοντας πλέον και την παρουσία κόσμου από το εξωτερικό. Αυτό αφορά όλους. Επιχειρηματίες και εργαζόμενους, που οφείλουν να τηρούν τα πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις και τους χώρους εργασίας, αλλά και πολιτεία, που οφείλει να λαμβάνει άμεσες και έγκαιρες αποφάσεις για τη διασφάλιση εισόδου ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό παράδειγμα, η ώριμη απόφαση να κλείσουν για λίγες ημέρες τα σύνορα με την Σερβία, προκειμένου δυνητικά να αποφύγουμε lockdown περιοχών στην Β. Ελλάδα. 

Η δεύτερη πρόσκληση, αφορά στο οικονομικό σκέλος.  Διαχειριζόμαστε μια σεζόν η οποία έχει κοπεί στη μέση, με το πρώτο μισό να έχει χαθεί στο σύνολό του. Έχουμε το δεύτερο μισό μπροστά μας, στο  οποίο περιλαμβάνεται το ισχυρό τρίμηνο του τουρισμού Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Είμαστε ρεαλιστές.  Γνωρίζουμε ότι και ο Ιούλιος, είναι ένας μήνας σχεδόν χαμένος.  

Άρα, δεν μπορεί κανείς να προσδοκά, με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, περισσότερο από το 20% με 25% των εσόδων που είχαμε πέρυσι από τον τουρισμό. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσό γύρω στα 4 με 5 δισ. ευρώ. Όσα περισσότερα έσοδα προκύψουν, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τόσο χαμηλότερη θα είναι η ύφεση, προς όφελος της οικονομίας και της χώρας. Κάθε 1.9 δισ. ευρώ που χάνεται από τον τουρισμό, αναλογεί σε μια επιπλέον μονάδα ύφεσης. 

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την πρώτη γραμμή άμυνας που δημιουργήσαμε συλλογικά, αποφεύγοντας αστοχίες και παγίδες που μπορεί να κοστίσουν. Για να περιορίσουμε τις απώλειες. Για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που άμεσα ή έμμεσα τροφοδοτούνται από τον τουρισμό.

Στο σενάριο της θετικής εξέλιξης του υγειονομικού σκέλους στη χώρα μας, μπορεί η ζήτηση να ενισχυθεί και ο ελληνικός τουρισμός να παραμείνει για περισσότερο διάστημα ανοιχτός. Μην ξεχνάμε βέβαια πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι μόνο στο δικό μας χέρι. Ήδη το τελευταίο διάστημα, οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στα Βαλκάνια, αλλά και στο Ισραήλ, λειτουργούν αρνητικά για τον τουρισμό, μιας και αυτές ήταν δυνητικές αγορές από τις οποίες φέτος υπήρχε προσδοκία.

Πάρα ταύτα και πάντα υπό την προϋπόθεση θετικού σεναρίου, η Ελλάδα έχει πιθανότητες  να ανακτήσει μερίδιο τουριστικής κίνησης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ακόμα και εντός του Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά.

Το 2020 δεν είναι όμως μόνο χρονιά επιβίωσης για τον Ελληνικό τουρισμό. Είναι και πρόκριμα για το μέλλον.

Και με τη ματιά στο μέλλον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε δύσκολες περιόδους μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και υπεύθυνα και να τα καταφέρουμε.

Το τελευταίο 4μηνο, πετύχαμε μια συγκριτικά πολύ γρήγορη ψηφιακή μετάβαση, επιδεικνύοντας ασυνήθιστη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Κι αυτή το εθνικό επίτευγμα πρέπει να το εξελίξουμε.

Ο τουρισμός θα ανακάμψει και μελλοντικά θα ξαναδούμε τα νούμερα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό το πολύ κρίσιμο διάστημα της ανασυγκρότησης για να εξελίξουμε το τουριστικό μας μοντέλο, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας, να διαχειριστούμε τους προορισμούς μας με τον τρόπο που ο ΣΕΤΕ το ανέδειξε και μίλησε δημόσια για αυτό πριν την έναρξη της πανδημίας, να στραφούμε πλέον σε νέα στρατηγική, με βάση τη βιωσιμότητα.

Ο ΣΕΤΕ επιμένει τα τελευταία χρόνια στη σημασία του προορισμού. Είμαστε εδώ για να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών, με συνολική βελτίωση των υποδομών.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας με έναν ολιστικό τρόπο.

Και αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.

Ως χώρα διαθέτουμε το brand, ιδιαίτερα ισχυροποιημένο πλέον, τους προορισμούς, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις εμπειρίες. Και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά, με εξακολουθητικές συνεργασίες και συνέργειες σε όλα τα επίπεδα.

Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο