Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Παράσχη στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

Αγαπητά μέλη της ΠΟΞ, κύριοι Πρόεδροι,

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα, ως Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να απευθύνομαι στη Γενική Συνέλευσή σας. Λυπάμαι ειλικρινά που δεν βρίσκομαι κοντά σας, οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με φέρνουν στο Λονδίνο, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με επενδυτές, στο πλαίσιο εισαγωγής του ΔΑΑ στο χρηματιστήριο. Παρόλα αυτά, επιτρέψτε μου να επισημάνω τη σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης, καθώς εκλέγετε το νέο σας συμβούλιο και αποφασίζετε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΠΟΞ στο μέλλον. Η ΠΟΞ αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής φιλοξενίας.

Η συνεργασία μεταξύ ΣΕΤΕ και  ΠΟΞ είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδης. Είναι προϋπόθεση για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Είναι αναγκαία για την ευημερία και την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Όχι μόνο με την ιδιαίτερα καθοριστική και αποφασιστική συμμετοχή του Προέδρου της ΠΟΞ ως Α’ Αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ, αλλά κυρίως με την πολλαπλασιαστική δύναμη που προσφέρει, ως αναπόσπαστο μέλος του Κοινωνικού Εταίρου και συνομιλητή της Πολιτείας. Είναι πολύ πρόσφατα τα γεγονότα της πανδημίας και αυτά μας υπενθυμίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι η ενότητα παράγει δύναμη, η σύνθεση και η συνεργασία πολλαπλασιάζει τη διαπραγματευτική μας ισχύ απέναντι στην Πολιτεία. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον απερχόμενο Πρόεδρο Γρηγόρη Τάσιο, με τον οποίο έχουμε υπάρξει συνοδοιπόροι στα δύο προηγούμενα ΔΣ του ΣΕΤΕ, και τώρα, τους τελευταίους μήνες, στο Προεδρείο του Συνδέσμου. Οι επιτυχίες και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη θητεία του Γρηγόρη Τάσιου, αξίζουν τα συγχαρητήριά μας και η συνέχιση της συνεργασίας μας είναι απαραίτητη για το μέλλον.

Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει στοχευμένη στρατηγική την οποία εμείς στον ΣΕΤΕ έμπρακτα και με συγκεκριμένες προτάσεις την έχουμε οριοθετήσει σε 5 κεντρικούς πυλώνες που συνδέονται άμεσα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030»  και περιλαμβάνουν: τις υποδομές, τις επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, την ορθή διαχείριση προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα. Σας καλώ να συνεργαστούμε μαζί στις κατευθύνσεις αυτές, και σε βασικά ζητήματα χάραξης πολιτικής που απασχολούν ευρύτερα τον τομέα, όπως DMOs , ελλείψεις προσωπικού -εργασιακά, αλλά και τον εν γένει μετασχηματισμό του υφιστάμενου τουριστικού μοντέλου με όρους βιωσιμότητας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η καλή πορεία του τουρισμού και τα μεγέθη σε επίπεδο εσόδων και αφίξεων για το 2023, δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν. Η αυξημένη λειτουργική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως το εργασιακό κόστος, η ενέργεια, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η φορολογία, αποτελούν δικαίως αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας. Είναι καθήκον μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών και των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του τομέα. Λόγω και της πανδημίας του Covid -19 πολλά χρονίζοντα προβλήματα – πάγια αιτήματα του τουριστικού τομέα και εν προκειμένω του ξενοδοχειακού κλάδου (όπως ζητήματα σχετικά με την απλή χρήση του αιγιαλού) δεν αντιμετωπίστηκαν. Τα θέματα αυτά θα πρέπει πλέον να τεθούν εκ νέου στην Κυβέρνηση. Και ήδη κάνουμε από κοινού κινήσεις για μια σειρά από ζητήματα.

Φόρος διαμονής – πράσινο τέλος: Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για αύξηση στο φόρου διαμονής με τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής  στα καταλύματα – μάλιστα για ποσοστό της τάξης 150-200% –  κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Η χρηματοδότηση του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών δεν μπορεί να βαρύνει ένα μόνο κλάδο της οικονομίας. Και αυτό το καταστήσαμε από την πρώτη στιγμή σαφές. Σε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και στις διαρκείς επαφές που έχουμε με το Υπουργείο Τουρισμού και την Υπουργό που αντιλαμβάνεται τις ενστάσεις μας, εκθέσαμε αναλυτικά τα επιχειρήματά μας κατά του συγκεκριμένου μέτρου, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο συγκεκριμένος φόρος είναι άδικος, καθώς επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου που σημειώνονται ανά ξενοδοχείο – προορισμό – εποχή. Πιστεύουμε πως σε πρώτη φάση θα καταφέρουμε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου φόρου εντός του έτους.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Στη ΔΕΘ εξαγγέλθηκε η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά από 9 χρόνια, μια πολύ θετική εξέλιξη. Αναμένουμε να δούμε τις σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα επί αυτών και να καταθέσουμε τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας για περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Καταστροφές από ακραία φυσικά φαινόμενα: Αυτό που έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει είναι η ανάγκη πρόβλεψης διαφορετικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληγείσες σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων στήριξης. Ειδικά στο ζήτημα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, δεν μπορεί επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές των οποίων οι βασικές υποδομές έχουν πληγεί (για παράδειγμα δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω καταστροφής του οδικού δικτύου ή δεν υπάρχει πόσιμο νερό) να μη θεωρούνται πληγείσες και να μη μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους. Πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Ο ΣΕΤΕ  -και σε αυτό το θέμα- έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, Επίσης έχουμε ζητήσει και τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων με την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ορεινούς προορισμούς: Θα πρέπει ενόψει της χειμερινής τουριστικής περιόδου, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας με τα στοχευμένα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να ληφθούν για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στους ορεινούς προορισμούς και για τις οποίες το ενεργειακό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού τους κόστους.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω ότι παρά τα καλά αποτελέσματα, δεν θα πρέπει σε καμμιά περίπτωση να εφησυχάζουμε. Οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις μας προβληματίζουν και τις παρακολουθούμε με προσοχή, τα δομικά προβλήματα που αναφέρθηκα πριν παραμένουν, οι περιοχές που έχουν πληγεί όπως για παράδειγμα το Πήλιο και η Θεσσαλία, χρειάζονται ειδικά σχέδια βοήθειας, και τέλος, δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα βάρη στις επιχειρήσεις που είναι δυσβάσταχτα.

  • Αυξημένα κόστη ενεργειακά
  • Υψηλοί Φόροι / τέλη
  • Ανάγκη ενίσχυσης υποδομών

Όλα τα παραπάνω, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Αυτόν της ενότητας και της συνεργασίας. Ο τουριστικός τομέας έχει την ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, μιας ισχυρής και ενιαίας φωνής. Ακόμα πιο δυνατής, ακόμα πιο διεκδικητικής. Σας καλώ, λοιπόν, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, και να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Με τον νέο Πρόεδρο της ΠΟΞ και Α’ Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε στενά, μαζί, ουσιαστικά και όχι τυπικά, για να διεκδικήσουμε τα αιτήματα του Έλληνα ξενοδόχου. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερο και ανταγωνιστικότερο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Είμαστε δίπλα σας και έτοιμοι να συνεργαστούμε για το κοινό μας στόχο, την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης Παράσχης

Πρόεδρος ΔΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο