Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου, σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο “Διαμορφώνοντας το μέλλον του ελληνικού τουρισμού Εξωστρέφεια – Συνέργειες – Βιώσιμη Ανάπτυξη”

Αξιότιμοι Ευρωβουλευτές,

Αξιότιμε κύριε Σχοινά,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Ανάμεσα στους ανθρώπους που εκπροσωπούν την πατρίδα μας, εδώ όπου χτυπά η καρδιά της Ευρώπης.

Η σημερινή πρωτοβουλία της κυρίας Βόζενμπεργκ και του κυρίου Κύρκου, μας δίνει τη δυνατότητα να αναλύσουμε την στρατηγική μας που τώρα ξεκινάει, για την ενίσχυση των δεσμών του ελληνικού τουρισμού με την Ευρώπη και την εδραίωση μιας αμφίδρομης και ουσιαστικής επικοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψετε μου αρχικά να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ελληνική οικονομία. Ο ΣΕΤΕ δημιουργήθηκε το 1991, από μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων για την εποχή τους επιχειρηματιών του τουρισμού, που στόχο είχαν να προάγουν το τρίπτυχο ποιοτική αναβάθμιση, τουριστική συνείδηση και γόνιμος διάλογος με την Πολιτεία και την κοινωνία.

Είκοσι επτά χρόνια μετά, ο ΣΕΤΕ αποτελεί σήμερα την ομπρέλα όλων των κλαδικών ενώσεων του τουρισμού, από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έως τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, την κρουαζιέρα, τις αεροπορικές εταιρείες, τις μαρίνες και τα επαγγελματικά σκάφη, για να αναφέρω μερικές από αυτές, εκπροσωπώντας περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις του τομέα, που προσφέρουν άμεση εργασία σε περισσότερους από 330.000 εργαζόμενους.

Αυτή η συλλογικότητα του Συνδέσμου, καθώς και η θεσμική του βαρύτητα, ήταν από τους βασικούς λόγους που το 2013 ο ΣΕΤΕ αναγνωρίστηκε ως Κοινωνικός Εταίρος.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η αποδοχή των συμπολιτών μας για τον τουρισμό είναι τόσο μεγάλη, που πλέον έχουν ταυτίσει την ελπίδα για ανάπτυξη της Ελλάδας με αυτόν.

Είναι γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, ο τουρισμός κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υγιής, ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, δημιουργικός και πρωτοπόρος.

Και αυτό το πετύχαμε, κυρίως, γιατί δεν υποχωρήσαμε μπροστά στις πρώτες δυσκολίες που προέκυψαν, όταν η κρίση ξέσπασε στην χώρα μας. Αντίθετα, διεκδικήσαμε, πιέσαμε, μα πολύ περισσότερο, συνεργαστήκαμε.

Για πολλούς από εμάς η κρίση λειτούργησε ως ένα κίνητρο εξέλιξης. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και τις αντιξοότητες, δείχνοντας χαρακτηριστικά διορατικότητας και ωριμότητας. Και αυτή μας η στάση αποδείχθηκε σωτήρια για τον τομέα και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Ο τουρισμός προσέφερε στα χρόνια της κρίσης πολύτιμο εισόδημα, δημιούργησε θέσεις εργασίας, σεβάστηκε εργαζόμενους και δικαιώματα, στήριξε την κοινωνική συνοχή, λειτούργησε σαν ομπρέλα προστασίας για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, μοντέλο συνεννόησης και αλληλοκατανόησης μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών, τοπικών κοινωνιών αλλά και των κυβερνήσεων που συνεργάστηκαν μαζί μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η άμεση συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 10%, και ίσως και περισσότερο με βάση την πορεία του 2017, ενώ συνυπολογιζόμενων και των έμμεσων και προκαλούμενων ωφελειών, η συμβολή του κυμαίνεται περί το 25% ή και περισσότερο.

Επιπλέον, από το 2012, η αύξηση των τουριστικών εσόδων μαζί με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που δημιούργησε, συνέβαλε στην πρόσθετη εισροή € 13.5 δισ. στην Ελληνική οικονομία, που αντιστοιχεί στο 7,5% του σημερινού ΑΕΠ ή 1,5% σε ετήσια βάση. Προφανώς αυτό λειτούργησε ως ανάχωμα στην ύφεση και μείωσε σημαντικά τις επιπτώσεις της. Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι η συμβολή του τομέα στην απασχόληση. Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, αγγίζουμε το 30% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Και ειδικά στις ομάδες με μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης, όπως οι νέοι και οι γυναίκες, ο ρόλος του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός.

Θεωρούμε λοιπόν καθήκον μας, ο τουρισμός, όχι μόνο να διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια αυτήν τη δυναμική, αλλά να καταφέρει να την ενισχύσει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Ιδίως προς την κατεύθυνση διάχυσης των ωφελειών σε περισσότερες Περιφέρειες και σε περισσότερους μήνες στον χρόνο, της αύξησης της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, της διάρκειας παραμονής αλλά και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της διαμόρφωσης των συνθηκών για τη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα διασυνδέει τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς η επίτευξη αυτού του στόχου έχει κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς απαιτείται οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς και ένα ρεαλιστικό για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα φορολογικό πλαίσιο.

Παράλληλα, χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις.

Τέλος, απαιτείται ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει, με χαμηλό κόστος χρήματος, την απαιτούμενη ρευστότητα αλλά και χρηματοδοτικές λύσεις και εργαλεία στα υγιή επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας.

Για αυτές τις προϋποθέσεις, σήμερα και αύριο συναντούμε τους επίτροπους, οι οποίοι έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους όλα αυτά που συζητάμε.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Αντιλαμβανόμενος τον ρόλο του τουρισμού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο ΣΕΤΕ έχει σχεδιάσει και πρόσφατα επικαιροποιήσει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο καταγράφει τα βασικά προϊόντα του ελληνικού τουρισμού, τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα, τις βασικές αγορές αλλά και τις απαιτούμενες επενδύσεις που χρειάζονται ανά κλάδο για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων έως το 2021.

Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα και τα 36 εκατ. αφίξεων. Αυτό θα το καταφέρει επενδύοντας ετησίως 6 δισ. Ευρώ σε υποδομές και ενισχύοντας ποιοτικά και ποσοτικά τα βασικά προϊόντα, Ήλιος & Θάλασσα, τουρισμός πόλεων, ναυτικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός και πολιτιστικός τουρισμός.

Παράλληλα, στην στρατηγική του ΣΕΤΕ εντάσσεται η διαρκής ενίσχυση του Ινστιτούτου του, τόσο προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων όσο και προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, κ. Ηλίας Κικίλιας, θα σας παρουσιάσει αναλυτικότερα τα πεδία δράσης και το έργο του. 

Επιπρόσθετα, στηρίζουμε και αναπτύσσουμε περαιτέρω την MarketingGreece. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων τρόπων και μέσων για τη δημιουργία υπεραξίας στους ελληνικούς προορισμούς. Όπως θα σας αναφέρει και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, κα Ιωάννα Δρέττα, φιλοσοφία της MarketingGreece είναι η ανάπτυξη συνεργειών, για την ολοκληρωμένη προβολή των προϊόντων, των προορισμών και των ταξιδιωτικών εμπειριών της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι βέβαιο ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μία κοινή πλατφόρμα εξέλιξης για την Ευρώπη. Ως ένας καταλύτης αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, που θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις κοινωνικές, πολιτισμικές, αλλά και επιχειρηματικές κουλτούρες μας. Ο ΣΕΤΕ εργάζεται προς την κατεύθυνση, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της συλλογικότητας και της εξωστρέφειας.

Της προσπάθειας να αναλάβουμε δράση όλοι μαζί, αναδεικνύοντας ακριβώς τα χαρακτηριστικά που μας συνδέουν και μας ισχυροποιούν, για το μέλλον των επόμενων γενεών, σε μια ενωμένη Ευρώπη. 

Στοχεύουμε να κατατάξουμε τον ελληνικό τουρισμό σε ακόμα υψηλότερες θέσεις στη παγκόσμια κατάταξη.

Έχουμε τα κατάλληλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, φυσικές ομορφιές που δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού στον κόσμο, ήθη και έθιμα, ιστορία, παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό πλούτο, μοναδική γαστρονομία, τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε επίσης, ανεπτυγμένα δίκτυα προώθησης των τουριστικών εμπειριών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Με βάση τα όσα ακούσατε, αλλά κυρίως με όλα όσα ξέρετε για τον ελληνικό τουρισμό αντιλαμβάνεστε πολύ καλά το καθοριστικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του.

Τη δυναμική του, τις προοπτικές, την αξία του για το μέλλον της πατρίδας μας. Το μήνυμα από τη σημερινή μας παρουσία θέλω να είναι ξεκάθαρο.

Δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα τη δουλειά μας για να πάμε ακόμα πιο ψηλά.

Δεν εφησυχάζουμε, διεκδικούμε για βρούμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες και σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς.

Δεν επαναπαυόμαστε, σχεδιάζουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον που θα κυριαρχεί στον τομέα η ωριμότητα, ο δυναμισμός, η πείρα και η γνώση.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς, οι προκλήσεις που εμφανίζονται είναι τεράστιες.

Γι αυτόν το λόγο προσπαθούμε συνεχώς να ανοίγουμε νέους δρόμους, νέους ορίζοντες.

Ο δρόμος της εξωστρέφειας, η Ευρώπη, η περαιτέρω θεσμική μας θωράκιση είναι ένα ακόμα βήμα της νέας στρατηγικής μας για τον ελληνικό τουρισμό. Και σε αυτή τη μεγάλη, επιτρέψτε μου να την χαρακτηρίσω εθνική προσπάθεια, θεωρούμε ότι θα σας έχουμε όλους δίπλα μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, την οικονομία της πατρίδας μας, το μέλλον της χώρας.

 

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προσοχή σας.

 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο