Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην Ημερίδα «Τουρισμός και 4η Βιομηχανική επανάσταση»

Κυρίες και Κύριοι, 

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και φυσικά το ΙΝΣΕΤΕ, τον δικό μας εταίρο, στην ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας. 

Θέμα της σημερινής μας συνάντησης η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ο τουρισμός, σε μια μέρα που επιλέγουμε να μιλήσουμε για το μέλλον. Σε μια μέρα που, φέτος, έχει αφιερωθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Εμείς, που εκπροσωπούμε τον ελληνικό τουρισμό, έχουμε το χαρακτηριστικό να κοιτάμε πάντα μπροστά. 

Αυτό το χαρακτηριστικό μας έκανε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων τα χρόνια της κρίσης. 

Επιλέγουμε να μην θριαμβολογήσουμε για μια ακόμα καλή χρονιά. Να μην επαναλάβουμε τις γνωστές κοινοτυπίες περί τουρισμού των ρεκόρ και των θεαματικών αποτελεσμάτων.

Να εστιάζουμε στο αύριο του τουρισμού, αλλά κυρίως στο αύριο της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση για το μέλλον όλων μας. 

Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν θα περιγράψουν με λεπτομέρεια την επίδραση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στον τουρισμό. 

Εμένα επιτρέψτε μου να περιγράψω την μεγάλη εικόνα, να δούμε τα μελλούμενα όχι μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ζωή μας. 

Κυρίες και κύριοι, 

Βρισκόμαστε σε ένα ακόμα ιστορικό μεταίχμιο. Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν ραγδαία. Ήδη μπήκαμε σε μια νέα εποχή που θα μεταμορφώσει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα.

Ακόμα και κάποιος που δεν είναι γνώστης των τεχνολογιών μπορεί να αντιληφθεί ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας είναι συγκλονιστικές και όχι μόνο δεν πρόκειται να περιοριστούν, αλλά το αντίθετο, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με αυξητικούς ρυθμούς στο άμεσο μέλλον. 

Σήμερα, διανύουμε την 4η Βιομηχανική επανάσταση ή αλλιώς την ψηφιακή επανάσταση.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλάζουν με ασύλληπτους ρυθμούς την παγκόσμια οικονομία και φυσικά την κοινωνία μας. 

Η 1η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε στην εμφάνιση της βιομηχανίας και την απομάκρυνση από την αγροτική οικονομία.

Η 2η βιομηχανική επανάσταση, στις αρχές του 20ου αιώνα, σκιαγράφησε τη γραμμή παραγωγής με την εισαγωγή της επιστημονικής διοίκησης και τη ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας. 

Η 3η βιομηχανική επανάσταση στο τέλος του 20ου αιώνα, στηρίχτηκε στη δύναμη του Διαδικτύου και τις νέες μορφές ενέργειας οι οποίες άρχισαν να αλλάζουν μέρα με τη μέρα το τρόπο που οι επιχειρήσεις και η οικονομία λειτουργούσαν μέχρι πρότινος.  

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η προηγούμενη μεγάλη αλλαγή, έχουμε πλέον την έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. 

Την έλευση των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης, της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, αλλά και του διαδικτύου των αντικειμένων (InternetofThings). 

Ας αναλογιστούμε λίγο τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον και αφορούν την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, την ιατρική και φυσικά την καθημερινότητα μας.

Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, μέχρι που μπορούν να φτάσουν όλες αυτές οι αλλαγές, ιδίως τώρα που δίπλα στο ανθρώπινο μυαλό προστίθεται και η τεχνητή νοημοσύνη. 

Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτή την τεκτονική αλλαγή. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι –και κυρίως οι πολιτικοί– θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η τεχνολογική πρόοδος που συντελείται, όλα όσα θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, θα είναι προς όφελος της κοινωνίας. 

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι σημαντικά … 

Νέες κοινωνικές ανισότητες, ανεργία, νέα φτώχεια σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι μερικά από αυτά. 

Σημαντικές όμως θα είναι και οι δυνατότητες επίλυσης, επούλωσης ή –γιατί όχι– και εξάλειψη πολλών προβλημάτων …

Νέος πλούτος θα παραχθεί, η ιατρική θα είναι σε θέση να βελτιώσει θεαματικά τόσο το προσδόκιμο όσο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αναχαιτιστεί … 

Αυτό που χρειάζεται, που θα πρέπει να θέτουμε όμως όλοι επιτακτικά στον δημόσιο διάλογο, είναι μια δικαιότερη κατανομή. 

Μια συνολική στρατηγική διάχυσης όλων των ωφελειών που θα προκύψουν.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα πρέπει να εμπεριέχει το στοιχείο της δικαιοσύνης.

Να έχει στον πυρήνα της πρωτοβουλίες για τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν και φυσικά που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. 

Εγώ –και από την φύση μου– είμαι από την αισιόδοξη πλευρά, αυτή που πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν και θα γίνουν καλύτερα.

Αρκεί, να κινηθούμε γρήγορα, αποφασιστικά, χωρίς φόβους, αντιλαμβανόμενοι την ιστορικότητα της περιόδου. 

Αρκεί να διεκδικήσουμε μια συνολική ψηφιακή στρατηγική για την χώρα μας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. 

Να περάσουμε από ένα αναλογικό, σε ένα ψηφιακό κράτος. 

Ένα κράτος που αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες,

Που σχεδιάζει και υλοποιεί νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς του πολίτες,

Που θέτει την επιχειρηματικότητα στο κέντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Θα πρέπει να είμαι σαφής χωρίς να θέλω να φανώ σε καμία περίπτωση κινδυνολόγος. Αν η Ελλάδα δεν κινηθεί γρήγορα, αν δεν ανέβει στο τρένο – που ήδη έχει ξεκινήσει – της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, το μέλλον μας προβλέπεται δυσοίωνο. Ήδη όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε πολύ πίσω, στην κατηγορία των ψηφιακών ουραγών της Ευρώπης.

Τις παθογένειες και τα γιατί τα γνωρίζετε όλοι και όλες πολύ καλά. 

Μακροχρόνια έλλειψη στρατηγικής και οράματος, απουσία συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά η οικονομική κρίση που λειτούργησε σε πολλά πράγματα ως φρένο σε οποιαδήποτε εξέλιξη. 

Στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δομημένο σχέδιο δράσης, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μια συνολική ψηφιακή στρατηγική. 

Και φυσικά, χρειαζόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και φυσικά του τουρισμού.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο τουρισμός και η τεχνολογία βρίσκονται σε μια άρρηκτη σχέση αλληλεξάρτησης πλέον.

Όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν διαδικτυακές υπηρεσίες και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. 

Η ψηφιακή επανάσταση έχει φέρει ένα τσουνάμι αλλαγών στη νέα γενιά ταξιδιωτών.

Η τεχνολογία των κινητών συσκευών για παράδειγμα, αλλάζει σχεδόν τα πάντα, με τους χρήστες να απαιτούν ολοένα και περισσότερο εξατομικευμένες υπηρεσίες. 

Ότι είπα πριν για το γενικό πλαίσιο, ισχύει και για το ειδικό, και για τον τουρισμό.

Η ψηφιακή επανάσταση δεν περιμένει κι εμείς, ο τουριστικός τομέας, οφείλουμε να την ακολουθήσουμε. 

Να περάσουμε από τα παραδοσιακά, σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Να επαναπροσδιορίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. 

Αυτός ο μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία. 

Ο ΣΕΤΕ αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των αλλαγών, εκτός των άλλων ενεργειών, αφιερώνει το ετήσιο συνέδριό του στη μετάβαση του τουρισμού στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Με θέμα “Tourism in Transition”, στόχος της φετινής διοργάνωσης θα είναι να αναδειχθούν, νέες πρακτικές τοποθέτησης, προώθησης και προβολής προορισμών, νέα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργούν χώρο για επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και ζητήματα που οδηγούν στη σταδιακή αναδιαμόρφωση του παγκοσμίου τουριστικού προϊόντος. 

Διεθνείς προσωπικότητες της επιχειρηματικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας και άλλοι σημαντικοί ομιλητές θα αναφερθούν σε ζητήματα καινοτομίας, ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων που μεταμορφώνουν τον τρόπο του ταξιδιού στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας. 

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι, 

Εμείς από την πλευρά μας, ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος, αλλά και ως δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, πρωτοπόροι και δημιουργικοί αρωγοί σε κάθε νέα μεγάλη αλλαγή που εμφανίζεται. 

Το μέλλον είναι σήμερα, ας αδράξουμε την ευκαιρία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.