Ομιλίες / Δηλώσεις

Χαιρετισμός της Αντιπροέδρου ΔΣ ΣΕΤΕ, κ. Αγάπης Σμπώκου στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι ξενοδόχοι,

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Γιάννη,

Είναι μεγάλη η τιμή και ιδιαίτερη η χαρά μου, ως ξενοδόχος να εκπροσωπώ σήμερα στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ τον ΣΕΤΕ και τον Πρόεδρο, Γιάννη Παράσχη. Η ΠΟΞ, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, και η συνεργασία της με τον ΣΕΤΕ  είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι το όπλο μας για να σταθούμε δυνατοί, δημιουργικοί και ενωμένοι, σε ένα κόσμο που αλλάζει σε μια περίοδο που τα προβλήματα διογκώνονται, σε μια εποχή όμως που οι ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν και εμείς όλες και όλοι μαζί καλούμαστε να τις εκμεταλλευτούμε. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η συμβολή του τουριστικού τομέα στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση είναι αδιαμφισβήτητη. Η άμεση επίδραση του τουριστικού τομέα (περιλαμβανομένου του εισερχόμενου, του εγχώριου τουρισμού αλλά και των επενδύσεων) ανήλθε το έτος 2023 σε € 28,5 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας. Aν μάλιστα συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του μέσω πολλαπλασιαστών, το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 30%. Στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός συγκεντρώνει το 16,4% της απασχόλησης, ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις, αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, με τις επιχειρήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά κρίσιμες προκλήσεις όπως:

Διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, αυξημένα λειτουργικά κόστη που θέτουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και των υπηρεσιών μονίμως σε μια δοκιμασία.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η τάση για υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος. Ο τουρισμός εν γένει και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελούν διαχρονικά, λόγω των επιδόσεων σε επίπεδο τζίρου και ανθεκτικότητας, την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν. Μετά την ανάκαμψη του 2023 η  συζήτηση για την φορολόγηση της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και την επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο νόμος περί ποσοστώσεων πνευματικών δικαιωμάτων,  Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι συζητήσεις που γίνονται από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για την επιβολή τουριστικού φόρου επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία του «υπερτουρισμού» και της αδυναμίας των υποδομών για ουσιαστική διαχείριση των προορισμών, αρμοδιότητάς του. Την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας, τα οφέλη της οποίας διαχέονται σε όλη την αγορά, οικονομία και κοινωνία, καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι νόμιμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι … Ο ΣΕΤΕ έχει διαχρονικά μια απολύτως σαφή και ξεκάθαρη θέση για την ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχουν τα τουριστικά έσοδα στις τοπικές οικονομίες, καθώς οι προορισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος. Άλλωστε η σωστή διαχείριση εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε τόπου, αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η συμβολή των ΟΤΑ είναι πολύ κρίσιμη και απαιτείται από την κεντρική διοίκηση η σωστή ανακατανομή των τουριστικών εσόδων, προκειμένου να διασφαλίζεται ο δίκαιος κοινωνικός διαμοιρασμός

των ωφελειών από την τουριστική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου και κατ΄ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας. Ο τουριστικός τομέας και ο ξενοδοχειακός κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο ανάλογο της συνεισφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να  προστατεύσουν τις επιχειρήσεις μας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία μη αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων. Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι να σταματήσουν να λαμβάνονται αποφάσεις που μας αφορούν χωρίς τη δική μας γνώμη.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή τη στιγμή οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του  παγκόσμιου και κατ΄ επέκταση του ελληνικού τουρισμού είναι η ορθολογική διαχείριση πόρων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Ο ΣΕΤΕ έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για το αύριο του ελληνικού τουρισμού. Είναι η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030.

  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα,
  • Η απαραίτητη βελτίωση σε δημόσιες υποδομές,
  • Η διαμόρφωση των οργανισμών DMO’s για την ολιστική διαχείριση προορισμών,
  • το φλέγον ζήτημα της αγοράς εργασίας και του εργατικού δυναμικού

και ….

  • κυρίως η βιωσιμότητα,

αποτελούν τους 5 κεντρικούς άξονες των δράσεων του Συνδέσμου, που κάνουν το σχέδιο αυτό ακόμη πιο συγκεκριμένο και επίκαιρο, πάντα με επιδίωξη την συντονισμένη συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Κοινή συνισταμένη, είναι η ανάγκη για τη δημιουργία σύνθετων, και όχι μονοθεματικών,

προϊόντων και υπηρεσιών που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία. Βασική επιδίωξη είναι η σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας

και η χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητες σε περιοχές με αναπτυξιακές δυνατότητες, η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση της Μέσης Δαπάνης και της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι αναγκαία η δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών σχετιζόμενών άμεσα με τον τουρισμό, αλλά και έργων κοινής ωφέλειας σχετικά με την υγεία, τη διαχείριση απορριμμάτων, υδάτων, έργων  ψηφιοποίησης κλπ, που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες εξίσου, αν όχι περισσότερο. Είναι επίσης αναγκαίο να δοθεί έμφαση σε δράσεις εκπαίδευσης / κατάρτισης και επιχειρηματικότητας. Όμως η επιτυχής εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου -πέρα και πάνω από όλα- προϋποθέτει συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων, φορέων.

Προϋποθέτει πως ο τουρισμός θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη χώρα μας όχι ως ανάγκη, αλλά ως συνειδητή επιλογή. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται εμείς πρώτα και πάνω από όλα

να είμαστε μαζί …

Ενωμένοι, δυνατοί, αποφασιστικοί.

Γι’ αυτό και η συνεργασία με τον ΣΕΤΕ είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδης. Είναι προϋπόθεση για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Καθήκον μας είναι όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά κυρίως, να την αναπτύξουμε παραπάνω. Να την κάνουμε πιο ουσιαστική, πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική για να μπορέσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Ο δρόμος της ενότητας και της συνεργασίας δεν είναι ευχή… Είναι αναγκαιότητα.

Ο τουριστικός τομέας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, μια ισχυρή και ενιαία φωνή. Ελπίδα και επιδίωξη μας είναι να εργαζόμαστε μαζί, να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερο και ανταγωνιστικότερο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο