Ομιλίες / Δηλώσεις

Χαιρετισμός του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Α. Ρέτσου στο 4th Posidonia Sea Tourism Forum

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
Αγαπητοί διοργανωτές,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες & Κύριοι,

Εκ μέρους του ΣΕΤΕ, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να απευθύνω έναν σύντομο χαιρετισμό στο 4ο Posidonia Sea Tourism Forum. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη παρουσία μου ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σηματοδοτώντας τη σημασία που έχει τόσο ο θαλάσσιος τουρισμός, όσο και η διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεων στη χώρα μας, για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνικού τουρισμού.  

Από την αρχή της κρίσης, ο τομέας πέρασε από πολλές και μεγάλες περιπέτειες. Χρονιές δύσκολες, με πολύ αγωνία και άγχος, κόπους και θυσίες. Παλέψαμε κάτω από δύσκολες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες, καλά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όμως, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, καταφέραμε να κρατήσουμε τον τουρισμό υγιή, ανταγωνιστικό, δημιουργικό και πρωτοπόρο. 

Και αυτό το πετύχαμε κυρίως γιατί δεν υποχωρήσαμε μπροστά στις πρώτες δυσκολίες που προέκυψαν, όταν η κρίση ξέσπασε στην χώρα μας. Αντίθετα, διεκδικήσαμε, πιέσαμε, μα πολύ περισσότερο, συνεργαστήκαμε. Για πολλούς από εμάς η κρίση λειτούργησε ως ένα κίνητρο εξέλιξης. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και τις αντιξοότητες, δείχνοντας χαρακτηριστικά διορατικότητας και ωριμότητας. Και αυτή μας η στάση αποδείχθηκε σωτήρια για τον τομέα και κατ’ επέκταση για την οικονομία και την κοινωνία. Πλέον ο τουρισμός συμβάλλει το 25% του ΑΕΠ και το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Ποσοστά σημαντικά υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας –δυστυχώς– μετρούν ακόμα απώλειες. 

Όμως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όπως λέει ο σοφός λαός μας. Σήμερα λοιπόν που η τουριστική περίοδος του 2017 έχει ήδη μπει για τα καλά, εμείς οφείλουμε και πάλι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που προκύπτουν και να μην επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας.

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Η οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να πάει καλά η ελληνική οικονομία και φυσικά μαζί της και ο τουρισμός. Το μόνο που δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι το 2017 να είναι έτος αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας. Η γενικότερη διεθνής αστάθεια θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς σε όλες μας τις κινήσεις. Η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους για να αποτελέσει σημείο σταθερότητας. Το τουριστικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όλες τις διεθνείς ή τις εσωτερικές αναταράξεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς νέα μέτρα που επιβαρύνουν το τουριστικό πακέτο, με περισσότερη αρωγή από την πολιτεία όπου χρειάζεται και φυσικά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Πρέπει να αναζητήσουμε τις νέες τάσεις και τις ανάγκες των τουριστών. Να δώσουμε έμφαση σε νέες υποδομές, συνεδριακές, εκθεσιακές, σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών ευεξίας, σε ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ποιοτικές υπηρεσίες αντάξιες του παγκόσμιου ανταγωνισμού μας. Να εκσυγχρονίσουμε τα λιμάνια και να προσθέσουμε νέες μαρίνες.

Πρέπει να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα για να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στο επόμενο καθοριστικό βήμα. Στο επίπεδο της ωριμότητας, της μακροχρόνιας ανάπτυξης, στο επίπεδο που θα μας κατατάξει, σε ακόμη καλύτερη θέση, στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου. Μακριά από συγκυριακές καλές ή κακές χρονιές, εξωγενείς παράγοντες, ή εσωτερικούς κλυδωνισμούς. Και ο ΣΕΤΕ, ως θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος, έχει πλέον στη διάθεσή του τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στον σημαντικότατο ρόλο του για την Ελλάδα, με τρόπο σύγχρονο και ανταγωνιστικό.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως σε κάθε του διοργάνωση, έτσι και το 4ο Posidonia Sea Tourism Forum, επιλέγει και αναλύει ένα καίριο ζήτημα για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα, με έμφαση στον κλάδο του ναυτικού τουρισμού και της κρουαζιέρας. Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν κάνει στροφή και έχουν επιλέξει να απομακρυνθούν από την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα από τις περιοχές οι οποίες θεωρούνται μη ασφαλείς. Δυστυχώς, η στροφή αυτή, έχει επηρεάσει και την Ελλάδα.

Όμως, εδώ ακριβώς κρύβεται η μεγάλη ευκαιρία.  Όλες οι διαδικτυακές έρευνες που έχει υλοποιήσει ο ΣΕΤΕ τα τελευταία δύο χρόνια, βγάζουν ως ξεκάθαρο συμπέρασμα, στην συνείδηση των επισκεπτών της χώρας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να πείσουμε τις εταιρείες να επιστρέψουν τα δρομολόγιά τους στις θάλασσές μας, να επανατοποθετηθούμε στην παγκόσμια αγορά, και να κερδίσουμε έτσι μεγαλύτερο μερίδιο.

Για να δώσω τροφή στο εξαιρετικό πάνελ που ακολουθεί, προφανώς, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν ενέργειες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών, των προσφερόμενων υπηρεσιών, της δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, της έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αλλά ακόμα και προς την κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, έστω και αν αυτό φαντάζει δύσκολο, στις σημερινές συνθήκες.

Επίσης, η ανάπτυξη του home-porting, η σωστή διαχείριση των ελλιμενισμών κρουαζιερόπλοιων και των ροών των επισκεπτών κρουαζιέρας, από πλευράς προορισμών και το στοχευμένο marketing στις αγορές στόχους, πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες.

Θα πρέπει τέλος να ερωτηθούμε γενικότερα, τι κάνουν οι προορισμοί για να υποδεχθούν τους επιβάτες της κρουαζιέρας; Είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν; Έχουν φροντίσει ώστε ο κάθε προορισμός να αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα; Υπάρχει σήμανση, καθαριότητα, βασικές υποδομές υποστήριξης; Γίνεται ομαλά η διακίνηση των επιβατών; Είναι ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι; Αναδεικνύονται τα τοπικά ήθη και έθιμα, τα τοπικά προϊόντα;      

Κυρίες & Κύριοι,

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρουσιαστούν σήμερα λύσεις και ενέργειες οι οποίες θα ενδυναμώσουν ξανά και θα θωρακίσουν τη ζήτηση συνολικά για τον θαλάσσιο τουρισμό. Ζήτηση αναγκαία για την ενίσχυση των τουριστικών εσόδων, της απασχόλησης, αλλά και της αύξησης της μέσης τουριστικής δαπάνης, η οποία θα διαχυθεί στις τοπικές κοινωνίες, με τα οφέλη που όλοι μας ξέρουμε.

Κλείνοντας την σύντομη παρέμβασή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στη μεγάλη εικόνα και στους 4 βασικούς στρατηγικούς στόχους του ΣΕΤΕ, οι οποίοι καλύπτουν και τον ναυτικό τουρισμό.

  1. Μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου.
  2. Ενότητα ολόκληρου του τομέα και εργασιακή ειρήνη ως απαραίτητος όρος επιτυχίας.
  3. Διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
  4. Ενδυνάμωση και προβολή της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.

Από τη θέση του Προέδρου του ΣΕΤΕ, που έχω την τιμή να υπηρετώ από την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνω ότι θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, για όλες τις μάχες που μας αναλογούν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας.

Ο ελληνικός τουρισμός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για ακόμα μια φορά το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Μια συλλογική εθνική προσπάθεια για να βγούμε επιτέλους από την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Γιάννης Α. Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο