Τα νέα των μελών μας

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Γιάννης Οικονομίδης: Η επόμενη μέρα της πανδημίας απαιτεί την υλοποίηση ενός επενδυτικού σοκ

undefined

 

Απαιτείται ένα πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, πλέον των 100 δισ. ευρώ, για την επόμενη δεκαετία, το οποίο θα αφυπνίσει όλους τους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας και θα οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό τονίζει ο κ. Γιάννης Οικονομίδης, Διευθυντής Πιστοποίησης της TÜV HELLAS (TÜV NORD), προσθέτοντας πως η οικονομική κρίση που προκύπτει αυτή τη φορά από την πανδημία φαίνεται να μην έχει άλλο προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις που ήταν πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνέχειας είναι βέβαιον ότι είχαν αναπτύξει την κατάλληλη κουλτούρα ώστε να αντιδράσουν άμεσα στο lock down της χώρας. Και εκτιμά πως η κρίση της πανδημίας ανέδειξε ως κυρίαρχα ζητήματα τόσο την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές μας, κυρίως στον τομέα της υγείας, όσο και την ανάγκη για βελτιωθούν οι ψηφιακές υποδομές της χώρας για ταχύτερο και αξιόπιστο Internet.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη παρακάτω ή να την δείτε στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3e0dA1u
Τι πρέπει να γνωρίζουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι επιχειρήσεις όσον αφορά τις πιστοποιήσεις τους στην τρέχουσα συγκυρία; Tι κάνετε ως Φορέας πιστοποίησης προκειμένου να τους διευκολύνετε;

Από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης, με συνέπεια και απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας, ενημερώσαμε το σύνολο του πελατολογίου μας με επιστολές αλλά και κάνοντας χρήση των social media, για τις δυνατότητες που μας δίνουν τόσο οι αποφάσεις του IAF (International Forum Accreditation) όσο και της TÜV NORD για τη διεξαγωγή remote επιθεωρήσεων εν μέσω της πανδημίας. Με αυτό τον τρόπο διευκολύναμε τις επιχειρήσεις με τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων τους επιθεωρήσεων από απόσταση, περιορίζοντας σημαντικά τους κινδύνους από την μετάδοση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του Remote Audit κατά το στάδιο της επαναπιστοποίησης, η διάρκεια της επιθεώρησης μπορεί να φτάσει μέχρι και κατά μέγιστο το 50% του υπολογιζόμενου χρόνου on site. Με δεδομένη την διενέργεια Remote Audit κατά το στάδιο επαναπιστοποίησης δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του πιστοποιητικού του πελάτη κατά έξι (6) μήνες.

undefined

 

Στην περίπτωση του Remote Audit κατά το στάδιο της επιτήρησης, η διάρκεια της επιθεώρησης μπορεί να φτάσει μέχρι και κατά μέγιστο το 100% του υπολογιζόμενου χρόνου on site, ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης και το ιστορικό της πιστοποίησης. Στην περίπτωση 100% Remote Audit το πιστοποιητικό διατηρείται χωρίς να απαιτηθεί επιπλέον επιθεώρηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπολειπόμενος χρόνος επιθεώρησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι (6) μήνες.
Αντίστοιχα, ποιες είναι οι προτάσεις σας για την επόμενη ημέρα, αναφορικά με την πιστοποίηση των επιχειρήσεων;

Η κρίση ανέδειξε πολλά ζητήματα, αλλά κρατώ ένα που είναι πολύ κοντά στο θέμα της ερώτησής σας. Και αφορά στην πιστοποίηση μιας επιχείρησης σύμφωνα με το πρότυπο IISO 22301 “Business Continuity Management System», δηλαδή του Συστήματος Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνέχειας.

Το πρότυπο αυτό προδιαγράφει τις βασικές προϋποθέσεις ώστε ένας οργανισμός να λειτουργεί ακόμη και κατά την διάρκεια των πλέον απαιτητικών και μη αναμενομένων συνθηκών.

Η περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια από αυτές, αν και στην περίπτωσή μας, πρόκειται για την πιο ακραία εκδοχή συνθήκης παρόμοιας με αυτή του πολέμου. Η πιστοποίηση κατά συνέπεια σύμφωνα με πρότυπο ISO 22301 βοηθά μια επιχείρηση να προστατεύσει το προσωπικό της, να διατηρήσει τη φήμη της και να εξασφαλίσει την συνέχεια της λειτουργίας της.

Οι επιχειρήσεις που ήταν πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο είναι βέβαιον ότι είχαν αναπτύξει την κατάλληλη κουλτούρα ώστε να αντιδράσουν άμεσα στο lock down της χώρας και να προσαρμοσθούν ταχύτατα, χωρίς σημαντικές απώλειες, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι βέβαιον ότι η απαίτηση για πιστοποίηση των επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας είναι κάτι που θα έρθει εκ νέου στο προσκήνιο και, κατά την άποψή μου, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ζήτηση. Μια τέτοια επιλογή θα λειτουργήσει θετικά στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας αναγνώρισης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των ρίσκων με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη μια επιχείρηση και να λάβει μέτρα για τον μετριασμό τους.

Τι κρίνετε ότι πρέπει να γίνει ευρύτερα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας;

H οικονομική κρίση που προκύπτει αυτή τη φορά από την πανδημία φαίνεται να μην έχει άλλο προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας, δεν υπάρχει κοινωνική κατηγορία, δεν υπάρχει πολίτης που να μην πλήττεται. Ίσως η περίοδος των Μνημονίων να μοιάζει «με παιδική χαρά» σε σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα. Βλέπετε, στην κρίση της τελευταίας δεκαετίας ουδέποτε βιώσαμε τέτοια ύφεση το μέγεθος της οποίας είναι ακόμη αδύνατον να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια.

Από τις επιπτώσεις της πανδημίας ένα είναι βέβαιο, θα αυξήσουμε το χρέος μας, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Τώρα προέχει να μείνει ζωντανή η οικονομία. Όπως είναι επίσης βέβαιο ότι τα χρήματα που δαπανούμε σήμερα θα κληθούμε να τα πληρώσουμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο στο μέλλον.

Η κρίση της πανδημίας από την άλλη πλευρά ανέδειξε ως κυρίαρχα ζητήματα τόσο την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές μας, κυρίως στον τομέα της υγείας, όσο και την ανάγκη για βελτιωθούν οι ψηφιακές υποδομές της χώρας για ταχύτερο και αξιόπιστο ίντερνετ.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι επιχειρήσεις υπό την πίεση του κορωνοϊού αντέδρασαν μάλλον ταχύτατα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία σχετικής έρευνας της Endeavor Greece, επτά στις δέκα (7/10) επιχειρήσεις έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό 50%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά την κατήφεια που έχει δημιουργήσει η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχει και η θετική εκδοχή της κρίσης σύμφωνα με την οποία αρχίζει πλέον να εμφανίζεται μια νέα τάση από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων για ταχύτερη προσαρμοστικότητα στο ψηφιακό μετασχηματισμό και, ως ένα βαθμό, στην αυτοματοποίηση.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας απαιτεί με μεγαλύτερη πια ένταση την υλοποίηση ενός επενδυτικού σοκ: Ενός προγράμματος δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, πλέον των 100 δις, για την επόμενη δεκαετία. Ενός προγράμματος που θα αφυπνίσει όλους τους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας και οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο