Τα νέα των μελών μας

HAPCO: Απαραίτητη μία εθνική συμμαχία για τη σωτηρία του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού

Την αναγκαιότητα χάραξης και υλοποίησης ενός στοχευμένου πλάνου δράσεων για την ανάπτυξη του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού, το οποίο θα βασίζεται σε μία εθνική συμμαχία με ουσιαστική συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συνδέσμου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Ντίνο Αστρά και την Ειδική Γραμματέα, κα Ρένα Τόλη, συναντήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 με την Υπουργό, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κο Αναστάσιο Λιάσκο. Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε όχι μόνο καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και λύσεις για την έξοδο από την κρίση και την ουσιαστική σωτηρία της «συνεδριακής» Ελλάδας.

Βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η σημαντική συρρίκνωση των ιατρικών κυρίως συνεδριακών διοργανώσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται σε κάποιες παραμέτρους της Εγκυκλίου του ΕΟΦ και του Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ. Για τα προβλήματα στις διοργανώσεις ιατρικών επιστημονικών εκδηλώσεων η Υπουργός ήταν αρκετά ενήμερη και όπως δήλωσε έχουν γίνει από το Υπουργείο Τουρισμού σημαντικές προσπάθειες για την απάλειψη των σχετικών περιορισμών. Ο HAPCO δια των αντιπροσώπων του, ενημέρωσε την Υπουργό ότι για τους περιορισμούς σχετικά με τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τη χρονική περίοδο στις τουριστικές περιοχές, έχει συναντηθεί με τα Προεδρία του ΕΟΦ και του ΣΦΕΕ, επισημαίνοντας τους τα προβλήματα που προκλήθηκαν και προτείνοντας παράλληλα λύσεις (π.χ. διαγραφή των ανωτέρω περιορισμών, προσθήκη του μηνός Μαρτίου στις αιτήσεις εγκρίσεων, κ.ά.). Σημειώνεται ότι σύντομα αναμένεται ενημέρωση έκδοσης νέας διορθωτικής Εγκυκλίου, στην οποία – σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις τους – θα περιλαμβάνονται και οι σχετικές προτάσεις του HAPCO.

Πέραν όμως των πρακτικών προβλημάτων, το σημαντικότερο είναι ότι τόσο η Εγκύκλιος του ΕΟΦ, όσο και ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ έχουν καλλιεργήσει ένα αίσθημα φόβου στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα για  διοργανώσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να «μεταφέρονται» πολλές εκδηλώσεις σε όμορες ανταγωνίστριες χώρες. Προκειμένου λοιπόν να καταπολεμηθεί αυτός ο φόβος και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της αγοράς για επιτυχημένες διοργανώσεις στην Ελλάδα, ο HAPCO έχει προτείνει στο Υπουργείο Τουρισμού τη διοργάνωση τουλάχιστον μίας ενημερωτικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο του «Ambassadors Programme» με πρόσκληση προς τους Τακτικούς Καθηγητές Α’ & Β’ βαθμίδας, Προέδρους Επιστημονικών Εταιρειών και διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να ενθαρρύνουν διοργανώσεις στην Ελλάδα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών (Υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Παιδείας, ΕΟΦ, ΣΦΕΕ, κτλ).

Το Δ.Σ. του HAPCO επεσήμανε στην Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μία τέτοια δράση συλλογικής προσπάθειας! Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία έχει υλοποιήσει αντίστοιχη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του συνεδριακού της τουρισμού, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, και το οποίο μπορεί να ακολουθήσει εξίσου πετυχημένα και η Ελλάδα.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε κατά τη συνάντηση και στο θέμα του Μητρώου Συνέδριων, αφού δίχως αυτό είναι αδύνατη κάθε προσπάθεια καταγραφής και κατ’ επέκταση επεξεργασίας και μελέτης της συνεδριακής δυναμικής της Ελλάδας βάσει στατιστικών στοιχείων. Για μία ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης απαραίτητη είναι επίσης μία συνεργασία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ Οργανωτών Συνεδρίων (PCOs), εμπλεκόμενων Υπουργείων και αρμόδιων φορέων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο