Η εξαιρετική δουλειά της διεθνούς ομάδας του Dr Δημήτρη Νιάρχου, π. Δ/ντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η οποία μάλιστα βραβεύτηκε από την Ε.Ε. ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, παρουσιάστηκε στα πλαίσια επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Fodele Beach & Water Park Holiday Resort, στο Φόδελε.
Το επιτεύγματα του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο Rare Earth Free Permanent Magnets, εκτός από την επιμόρφωση νέων ερευνητών για την απόκτηση του διδακτορικού τους, συνοψίζονται και στο ότι:
– Για πρώτη φορά στο κόσμο επιτεύχθηκε η παρασκευή μονίμων μαγνητών που βασίζονται σε νανοσύρματα.
– Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος για ανακάλυψη νέων υλικών που επιταχύνει τη διαδικασία περίπου εκατό φορές από ότι μέχρι σήμερα.
– Φτιάχτηκαν μαγνήτες χωρίς σπάνιες γαίες με μόνο μαγγάνιο (πολύ φτηνό υλικό) και Βισμούθιο και αντικατέστησαν τους ακριβούς μαγνήτες Nd-Dy-Fe-B με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι Ελληνικές ομάδες μπορούν να ηγηθούν με καινοτόμες ιδέες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αξίζει και η Ελληνική πολιτεία να τις υποστηρίξει αλλά και γενικότερα να υποστηρίξει την Έρευνα και Τεχνολογία γιατί είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Μόνιμοι μαγνήτες είναι ένα από τα βασικά τμήματα συσκευές μετατροπής ενέργειας για να επίτευξη ύψιστης αποτελεσματικότητας. Κινητήρες συνεχούς ρεύματος μέχρι την τάξη των 100 kW είναι αυτοί που χρησιμοποιούνται στα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (HEV) και στα οποία χρησιμοποιούνται οι κορυφαίας ποιότητας μαγνήτες τύπου Nd-Dy-Fe-Β, δηλαδή από στοιχεία φτηνά όπως ο σίδηρος αλλά και τα πολύ ακριβά και σπάνια όπως Nεοδύμιο-Δυσπρόσιο, υλικά που προέρχονται κυρίως από την Κίνα.
Λόγω της αύξησης της τιμής αλλά και του στρατηγικού χαρακτήρα των σπανίων γαιών, καθόσον η Κίνα μπορεί να αυξομειώνει τις τιμές όπως έγινε το 2010, η Ε.Ε. και η ΗΠΑ χρηματοδότησαν νέα προγράμματα για ανακάλυψη νέων κραμάτων μετάλλων με βάση το σίδηρο. Στα πλαίσια αυτής της πρόκλησης η επιστημονική ομάδα των μαγνητικών υλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», με υπεύθυνο το Δρ. Δ. Νιάρχο, διευθυντή έρευνας στο ΕΚΕΦΕ «Δ», ηγήθηκε μιας πανευρωπαϊκής ερευνητικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν τα καλύτερα εργαστήρια της Ε.Ε. από Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία με την υποστήριξη δύο Ευρωπαϊκών βιομηχανιών.