Τα νέα των μελών μας

Artion Conferences & Events: Μεγάλες οι προοπτικές για ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη

Τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο: “Leadership Against Crisis: Public-Private Cooperation for Growth”, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Μαΐου και στη 1 Ιουνίου το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη ΝΑ Ευρώπη (Business Advisory Council for Southeastern Europe – BAC SEE), σε συνεργασία με το Vienna Economic Forum και τη στήριξη του ΣΕΒ, του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΕΒΕΘ, του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, της TUSIAD, του DEIK και της MUSIAD. Επίσημος φορέας φιλοξενίας ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών εκπροσώπων μεγάλων πολυεθνικών, του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής και των διεθνών  οργανισμών είναι τα εξής:

Πρώτον, η τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ευρώπη, δημιουργεί πρόσθετες, σοβαρές ανάγκες συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τις τοπικές κυβερνήσεις των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και Ευρασίας. Κύριος στόχος είναι το ξεπέρασμα της κρίσης μέσω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και αύξησης των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερον, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα εξακολουθεί να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης ακόμη και σε περιόδους διεθνών κρίσεων. Οι πρωτοβουλίες των ελληνικών επιχειρήσεων προσελκύουν διεθνείς συνεργασίες και τις καθιστούν σημαντικό περιφερειακό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Τρίτον, η δυναμική των ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών σχέσεων είναι μεγάλη. Από τα 400 εκατ. δολάρια των διμερών σχέσεων το 1999 έχουμε φτάσει στα 5 δισ. δολάρια του 2012. Προβλήματα –κυρίως γραφειοκρατικά- εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, τα οποία επιλύονται ευκολότερα στην Τουρκία και δυσκολότερα στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε κοινή πρόταση άρσης των υφιστάμενων εμποδίων για τις επενδύσεις.

Τέταρτον, οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Οι καθυστερήσεις συνιστούν αντικίνητρα για τους ξένους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εισηγήσεις στο συνέδριο φάνηκε η διάθεση της Κομισιόν να στείλει ένα θετικό μήνυμα για την περιοχή των Βαλκανίων για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Με ειδικές δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τεχνική βοήθεια και στήριξη των καινοτομικών και τεχνολογικών δράσεων. Τελικός στόχος είναι η ενσωμάτωση της περιοχής στο ευρωπαϊκό όραμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο