Το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη, θερινό σχολείο Νανοτεχνολογίας διεξάγεται και φέτος στο πλαίσιο της επιστημονικής πολυεκδήλωσης που γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης στις εγκαταστάσεις της Helexpo-ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Το 6ο Θερινό Διεθνές Σχολείο «Νανοτεχνολογίας: Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοϊατρικής» (ΝΝ: Organic Electronics & Nanomedicine) (ISSON12) εξελίσσεται φέτος σε τρεις διαφορετικούς τομείς: Ι Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, ΙΙ Οργανικά Ηλεκτρονικά, ΙΙΙ Νανοϊατρική.
«Πρόκειται για μοναδικό εκπαιδευτικό γεγονός σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού διδάσκονται οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Νανοτεχνολογίας» εξηγεί ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Nanotexnology 2012 καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Το 6ο Θερινό Διεθνές Σχολείο δίνει τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές και επιστήμονες να παρακολουθήσουν σειρά διαλέξεων από εγκεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδος και του εξωτερικού με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας. Έμφαση θα δοθεί σε δύο βασικούς τομείς εφαρμογών, όπως τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, που υποστηρίζεται και από Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας στα οργανικά ηλεκτρονικά FlexNet, και τη Νανοϊατρική, τονίζει ο κ Δρ Χριστόφορος Γραβαλίδης.
«Κάθε φορά προσπαθούμε να έχουμε διεθνούς κύρους καθηγητές και νέα γνωστικά αντικείμενα ακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης. Για παράδειγμα φέτος για πρώτη φορά στο Θερινό Σχολείο Νανοϊατρικής έχει συμπεριληφθεί και το μάθημα της Αναγεννητικής Ιατρικής» εξηγεί η κ Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη που είναι υπεύθυνη για τα θέματα Νανοϊατρικής τόσο του Θερινού Σχολείου, όσο και της στρογγυλής επιστημονικής τράπεζας του Συνεδρίου.
H παρακολούθηση των μαθημάτων ολοκληρώνεται με εξετάσεις και δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης, στην οποία αναγράφεται η βαθμολογία των εξετάσεων. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγνωριστεί από τα οικεία τμήματά των φοιτητών για την πίστωση διδακτικών μονάδων ECTS (European Credit Transfer System).
Τα μαθήματα απευθύνονται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές, ενώ ορισμένα από αυτά τα παρακολουθούν και καθηγητές.
«Φροντίζουμε κάθε χρόνο να έχουμε καθηγητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Νανοεπιστήμης και της έρευνας απ’ όλο τον κόσμο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που είναι ραγδαίες και γι’ αυτό το εκπαιδευτικό υλικό ανανεώνεται συνεχώς» εξηγεί η κ Καραγκιοζάκη.
Φέτος οι συμμετοχές από 35 χώρες από ολόκληρο κυριολεκτικά τον κόσμο ανέρχονται σε εκατοντάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας βρίσκεται στην αιχμή των παγκόσμιων εξελίξεων.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΟΛΥΓΕΓΟΝΟΣ
Το Διεθνές Συνέδριο Nanotexnology 2012 που εξελίσσεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, είναι το μοναδικό στο είδος του.
Και φέτος επιστήμονες διεθνούς κύρους από κάθε γωνιά του κόσμου έρχονται να διδάξουν, να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την έρευνα, αλλά και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο τομέα που διαρκώς διευρύνεται, αυτόν της Νανοτεχνολογίας.
Η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιείται σε συνέχεια της επιτυχίας της NANOTEXNOLOGY 2011 που είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 600 παρουσιάσεις και 2.000 ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες, υλοποιείται με την υποστήριξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και άλλων ελληνικών και ξένων οργανισμών, και φέρει την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση περιλαμβάνει:
• τη 2η Διεθνή Έκθεση για τις Nανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά “NΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012Expo” (2-6 Ιουλίου),
• το 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά“ISFOE-12” (2-5 Ιουλίου),
• το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες “NN12” (3-6 Ιουλίου) και
• το 6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική “ISSON12” (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου).
Τα διεθνή συνέδρια ISFOE12, NN12 μαζί με το θερινό σχολειό ISSON12 διοργανώνονται από το 2004 και για οκτώ συνεχόμενα χρόνια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και έχουν πλέον καθιερωθεί ως τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα στα πεδία των Νανοτεχνολογιών & Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ν.Α. Ευρώπη, αναδεικνύοντας την αριστεία της Ελλάδας και ενδυναμώνοντας, παράλληλα, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας σε αυτά.