Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο για τους Αλευρώδεις «First International Whitefly Symposium» που θα πραγματοποιηθεί στις 20-24 Μαΐου 2013 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.
Το Συμπόσιο που αφορά στους αλευρώδεις, τους σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς καλλιεργειών παγκοσμίως (κοινώς ονομαζόμενους ως πετάρι ή άσπρα μυγάκια) και τις τελευταίες εξελίξεις των επιστημονικών ερευνών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, διοργανώνεται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και φέρει την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το Διεθνές Συμπόσιο για τους Αλευρώδεις αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200 επιστήμονες και ερευνητές. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 33 χώρες από τέσσερις ηπείρους – Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία.
Ανάμεσα τους, δύο καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της Περιβαλλοντικής Επιστήμης θα παραθέσουν τις κύριες ομιλίες του Συμποσίου. Πρόκειται για τους επίσημους κύριους προσκεκλημένους ομιλητές: Prof. George K. Roderick από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και Dr. Paul De Barro από τον Κοινοπολιτειακό Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – SCIRO) της Αυστραλίας.
Ο Prof. Roderick θα παρουσιάσει την επίδραση που έχει η παγκόσμια κλιματική αλλαγή στις συνεχώς αυξανόμενες βιολογικές εισβολές από τον αλευρώδη, ενώ ο Dr. De Βarro θα προσπαθήσει να αναλύσει το φαινόμενο των αλευρωδών επιδιώκοντας να πετύχει την καλύτερη κατανόηση του και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του εχθρού.
Η δυναμική της διοργάνωσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα και το σύνολο των επιστημονικών προφορικών και αναρτημένων διαλέξεων από ομιλητές με διεθνή αναγνώριση οι οποίες ανέρχονται σε 169 (69 προφορικές και 100 αναρτημένες). Το Συμπόσιο θα παρακολουθήσουν ερευνητές και επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου, στελέχη επιχειρήσεων φυτοπροστασίας της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Συμπόσιο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Φαιστού, ενώ το Bill & Melinda Gates Foundation χρηματοδοτεί τη συμμετοχή στο Συμπόσιο Αφρικανών Επιστημόνων και Ερευνητών, αλλά και τη φροντίδα νεογνών και παιδιών, των οποίων οι μητέρες θα συμμετέχουν στις εργασίες του Συμποσίου. Το Συμπόσιο στηρίζουν οι χορηγοί του / Πλατινένιος χορηγός: Dupont, Χρυσοί χορηγοί: Sumitomo Chemical, Bayer CropScience, Syngenta-Bioline, Dow – Elanco Hellas και Ασημένιοι χορηγοί: Hazera Hellas, Biobest.