Εκδηλώσεις ΣΕΤΕ

17 ΟΚΤ 2015

1ο SETE Tourism Crowdhackathon

Ο ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, διοργάνωσε τον 1ο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών για τον Τουρισμό. 

Η Εκδήλωση με θέμα: “SETE Tourism Crowdhackathon, Innovating with Open Data” πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

To  SETE Tourism Crowdhackathon υλοποιήθηκε από τον ΣΕΤΕ σε συνεργασία με την εταιρία ανοιχτής καινοτομίας Crowdpolicy και είχε την υποστήριξη της Google.

Στο SETE Tourism Crowdhackathon συμμετείχαν προγραμματιστές, αναλυτές, designers, επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικοί στην επικοινωνία και το marketing, μαθητές και φοιτητές και γενικότερα οποιοσδήποτε επιθυμούσε να συμμετάσχει και να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που συντελούν στην ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού, βελτιώνουν και αναδεικνύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητα ζωής και συμβάλουν ενεργά στην Εθνική Οικονομία. Στον διαγωνισμό κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ενεργά φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας ανοιχτά δεδομένα (Open Data) σε τομείς σχετικούς με τον τουρισμό.

Στόχοι της διοργάνωσης του SETE Tourism crowdhackathon ήταν:

  • Να προκληθεί ενδιαφέρον σε δυναμικούς ανθρώπους ώστε ομαδικά και συμμετοχικά να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες για τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία θα δημιουργούν πρόσθετη αξία και θα μπορούν να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.
  • Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή εταιρεία που θα συμβάλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας μας.
  • Να δημιουργηθούν χρήσιμα εργαλείακαινοτόμες εφαρμογές και μεθοδολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να εξελιχθούν και να χρησιμοποιούνται από μέλη του ΣΕΤΕ καθώς και από κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα με ανοικτό τρόπο για όλη την κοινωνία.
  • Η προώθηση τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό μέσα από τη διάθεση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών που θα υλοποιηθούν.
  • Η υποστήριξη του Στρατηγικού Τουριστικού Σχεδιασμού 2021.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 170 συμμετέχοντες, 200 επισκέπτες, 35 μέντορες και 16 μέλη της επιτροπής αξιολόγησης! Συνολικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό 25 ομάδες με πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές για τον τουριστικό κλάδο, καθιστώντας το έργο της επιτροπής αξιολόγησης ακόμη πιο δύσκολο!

Από τις 25 εφαρμογές που παρουσιάστηκαν, οι 7 κατάφεραν να διακριθούν και να κερδίσουν ένα από τα βραβεία του διαγωνισμού! Οι νικητήριες εφαρμογές ήταν:

Πρώτη θέση: S.A.T./SmartXplorer

Ένα πληροφοριακό δίκτυο το οποίο βασίζεται στην εκτεταμένη χρήση Beacons, ένα είδος τεχνολογίας μικρο-εντοπισμού χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί διεπαφές Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης και μεταδίδει σήματα, τα οποία μπορούν να λάβουν και να ερμηνεύσουν οι “έξυπνες” συσκευές, παρέχοντας ειδοποιήσεις βάσει περιεχομένου. Η εφαρμογή SmartXplorer χαρτογραφεί και κατευθύνει τον τουρίστα, εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία αυτή.

Δεύτερη θέση: Hot City 

Η εφαρμογή αυτή μπορεί να “διαβάσει” ένα χάρτη, οποιονδήποτε χάρτη, υποδεικνύοντας στο χρήστη τα πλέον δραστήρια σημεία μίας πόλης/περιοχής σε πραγματικό χρόνο, καθοδηγώντας τον εκεί που διασκεδάζουν οι ντόπιοι.

Τρίτη θέση: RSK-Project 

Αναζητώντας τις παραδόσεις και τα όμορφα τοπία της ελληνικής επαρχίας, η εφαρμογή αυτή μας προτρέπει να κάνουμε διακοπές στο χωρίο, παρέχοντας για κάθε προορισμό σχεδόν οποιαδήποτε πληροφορία κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο – δημιουργώντας σε πραγματικό χρόνο ένα “mini-site” για τον κάθε προορισμό

Τέταρτη θέση: Hopwave 

Άγονες γραμμές, γραφικά νησιά, όμορφες και παρθένες παραλίες, μέσα από ένα δαιδαλώδες και δύσκολο στην παρακολούθηση του πρόγραμμα δρομολογίων. Η ομορφιά κρύβεται σε κάθε νησί της Ελλάδας – μεγάλο ή μικρό – και η εφαρμογή της Hopwave θα σας βοηθήσει να την ανακαλύψετε.

Πέμπτη θέση: Karibou/Xaplostra 

Θέλετε να πάτε στην παραλία και ανησυχείτε μήπως δεν θα βρείτε κάποια διαθέσιμη ξαπλώστρα, ώστε να απολαύσετε το μπάνιο σας αλλά και την παραμονή σας στην παραλία; Νοικιάστε μία ή περισσότερες ξαπλώστρες μέσω της νέας αυτής εφαρμογής.

Έκτη θέση: Bazinga/The Greek Way 

Ένα “organizer” το οποίο βοηθά να διοργανώσετε ένα ολοκληρωμένο ταξίδι και το σημαντικότερο: σας υπενθυμίζει τι χρειάζεται να πάρετε μαζί σας, προκειμένου να μην σας λείψει κατά τη διάρκεια των διακοπών – είτε είστε μόνος, είτε με την οικογένεια.

Έβδομη θέση: Journey Post 

Δημιουργία ενός ψηφιακού ξεναγού με τη χρήση ανοιχτών δεδομένων, η οποία διαθέτει “cognitive” χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ιδανικούς περιπάτους και τουριστικές εμπειρίες με το πάτημα λίγων πλήκτρων.

Για να πάρετε μια ιδέα όσων έγιναν στο 1ο SETE Tourism Crowdhackathon, παρακαλούμε ακολουθείστε το link: https://www.youtube.com/watch?v=AgfB-9woloM.

ΩΡΑ
09:00 - 23:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
INNOVATHENS  Δείτε Google Map
ΕΙΣΟΔΟΣ
Δωρεάν
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
http://crowdhackathon.com/tourism/