Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην εκπομπή “Μπρα ντε φερ” του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM Parapolitika με τους δημοσιογράφους κ.κ. Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Χριστίνα Κοραή: Έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο. Καλημέρα σας Πρόεδρε.

Γιάννης Ρέτσος: Καλημέρα κ. Κοραή, καλημέρα κ. Τάκη.

Δημήτρης Τάκης: Λοιπόν, είναι τόσο καλά τα πράγματα, όσο τα είπε η κα Ζαχαράκη προχθές, δηλαδή ότι είμαστε στο 60% του 2019 και ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο χθες ότι συγκρινόμαστε πια με το 2019 και το 2020 το έχουμε αφήσει πίσω μας, γιατί το έχουμε ξεπεράσει. Είναι όντως τόσο καλά;

Γιάννης Ρέτσος: Κ. Τάκη, ο ΣΕΤΕ από το τέλος του 2020, έκανε την εκτίμηση ότι ένας στόχος για το 2021, αν και εφόσον τα πράγματα τότε θα εξελίσσονταν ομαλά, θα ήταν ένα 50% του 2019. Από τότε, θα το έχετε παρατηρήσει νομίζω, δεν έχουμε ξαναμιλήσει για νούμερα. Και δεν έχουμε ξαναμιλήσει για νούμερα, γιατί τη  χρονιά που διανύουμε, δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία εκτίμηση. Τον Μάιο που ξεκινούσαμε, μόλις είχε αν θέλετε γκρεμίσει το 3ο κύμα και ήμασταν πάρα πολύ απαισιόδοξοι, γιατί βλέπαμε πόσο πολύ θα επηρεάσει τα πράγματα και πόσο ο σχεδιασμός μας έχει ανατραπεί . Ξαφνικά τον Ιούνιο, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα από ότι το βλέπαμε και εκεί που ξεκινήσαμε να αναθεωρούμε προς τα πάνω, ήρθε το 4ο κύμα και ανέτρεψε εκ νέου τα πράγματα.

Χριστίνα Κοραή: Απρόβλεπτοι παράγοντες.

Γιάννης Ρέτσος: Ακριβώς. Εκείνο που θα συνεχίσω να λέω είναι να μη μετράμε, να κάνουμε τη δουλειά μας και σε αυτή τη δουλειά, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Και όταν λέω όλοι μαζί, εννοώ επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, επισκέπτες, ταξιδιώτες και κράτος. Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Πρέπει να φροντίσουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, γιατί το στοίχημα κ. Τάκη και κα Κοραή, δεν είναι να δουλέψει ο Αύγουστος. Εγώ σας λέω υποθετικά ότι ο Αύγουστος πάει καλύτερα από κάθε προσδοκία.

Δημήτρης Τάκης: Είναι και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.

Γιάννης Ρέτσος: Το στοίχημα της χώρας, στο τέλος του Αυγούστου, ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι μηδενικός. Η οικονομία μας και ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν και τον Σεπτέμβριο, και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Χριστίνα Κοραή: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Βέβαια, αυτό είναι το στοίχημα.

Γιάννης Ρέτσος: Ας λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Το κράτος να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, που είναι να ελέγχει, και τότε τα πράγματα θα πάνε καλά.

Δημήτρης Τάκης: Το μήνυμά σας να βάλουμε χαμηλά τον πήχη φαντάζομαι ότι απευθύνεται και στην κα Ζαχαράκη και στον πρωθυπουργό,  γιατί αυτοί τον έβαλαν υψηλά.

Γιάννης Ρέτσος: Απευθύνεται σε όλους μας. Και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και στον κόσμο που ταξιδεύει και βέβαια στην κυβέρνηση και στους πάντες. Χαμηλά τον πήχη, να μείνει η χώρα ανοιχτή, να μείνει η χώρα ανοιχτή από έξω προς τα μέσα. Γιατί εγώ είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας δεν θα ξανακλείσει. Δεν έχει το περιθώριο να ξανακλείσει. Αλλά αν σε κλείσουν, δηλαδή αν ξαφνικά αρχίσουν να μπαίνουν σε καραντίνα για παράδειγμα λόγω επιδείνωσης των υγειονομικών από ξένες αγορές, τότε είναι πρόβλημα. Άρα λοιπόν, σε αυτό θα πρέπει να κάνουμε εμείς ότι μπορούμε για να μην ξεφύγουμε.

Χριστίνα Κοραή: Ανησυχείτε για το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι βασική μας τουριστική αγορά; Με την αύξηση των κρουσμάτων μήπως μπει κανένα νέο, επιβάλλει ο Τζόνσον καραντίνες σε όσους επισκέπτονται τη χώρα; Αν κοκκινίσει η Ελλάδα;

Γιάννης Ρέτσος: Το Ηνωμένο Βασίλειο μας ανησυχεί λόγω της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του Μπόρις Τζόνσον. Διότι, είδατε ότι μόλις άνοιξε, μόλις επέτρεψε μάλλον στους εμβολιασμένους της χώρας του να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς καραντίνα, την ίδια στιγμή απέκλεισε τη Γαλλία. Άρα λοιπόν βλέπουμε εδώ πέρα ότι είναι σε εξέλιξη και ένα πολιτικό μπρα ντε φερ, για να χρησιμοποιήσω και τον όρο της εκπομπής σας, δεν ξέρουμε αυτό πώς μπορεί να επηρεάσει στη συνέχεια. Άρα, προφανώς μας ανησυχεί. Η Μ. Βρετανία είναι μία χώρα που τώρα άνοιξε, είναι η μεγαλύτερη μας αγορά, περιμένουμε τον Αύγουστο να δουλέψει γιατί υπάρχουν προορισμοί που δουλεύουν αποκλειστικά με τη βρετανική αγορά, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό.

Δημήτρης Τάκης: Και από Αμερική τα πράγματα πάνε καλά; Γιατί εσείς είχατε πει ότι από την Αμερική έρχονται τουρίστες που δεν τους περιμέναμε. Αυτό το κύμα συνεχίζει;

Γιάννης Ρέτσος: Ναι, η Αμερική ήταν, ανάμεσα σε μία σειρά δυσάρεστων εκπλήξεων όλους αυτούς τους 18 μήνες με την πανδημία, η ευχάριστη έκπληξη. Δεν την περίμενε κανείς το 2021, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη γενικότερα. Και αυτή τη στιγμή έχουμε 9 εβδομαδιαίες πτήσεις, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχουμε 9 πτήσεις από 5 διαφορετικές αμερικανικές πόλεις, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, ούτε στα χρόνια προ της πανδημίας. Αυτό συνεχίζεται. Θεωρώ ότι μετά τον κορωνοϊό, μετά το τέλος της πανδημίας, θα διανύσουμε μία χρυσή δεκαετία, όσον αφορά τους Αμερικανούς επισκέπτες στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είμαστε αγαπημένος προορισμός, έχουμε γίνει αγαπημένος προορισμός και αυτό ήταν στα πολύ θετικά που παρατηρούμε μέχρι στιγμής στην εξέλιξη αυτής της χρονιάς.

Χριστίνα Κοραή: COVID-Free ξενοδοχεία θα έχουμε; Ελληνικά COVID-Free;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, εκείνο που βλέπω, τώρα ξέρετε ακόμα είμαστε σε μία περίοδο, το καλοκαίρι, που λειτουργούν όλοι οι ανοιχτοί χώροι αλλά βλέπω κάποιες περιπτώσεις των ξενοδοχείων, ξέρετε, είναι δομές που έχουν λειτουργήσει εδώ και 18 μήνες σε συνθήκες πανδημίας με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Βλέπω ότι αρκετοί επιχειρηματίες προσανατολίζονται στο να κάνουν τα εστιατόριά τους και τα επισιτιστικά τμήματά τους  COVID-Free.

Χριστίνα Κοραή: Εσείς θα το κάνετε; Στα Electra, που είναι μία αλυσίδα γνωστών ξενοδοχείων, θα το κάνετε κ. Πρόεδρε;

Γιάννης Ρέτσος: Παρ’ ότι τεχνικά δεν μου αρέσει να μιλάω για τα επαγγελματικά μας, το έχουμε κάνει ήδη.

Χριστίνα Κοραή: Το έχετε κάνει, ήδη, βέβαια, βέβαια…

Γιάννης Ρέτσος: Αυτό που σας είπα και στην αρχή κα Κοραή, σε αυτή την άσκηση τη δύσκολη, πρέπει αν είμαστε όλοι μαζί. Αν δεν συνεργαστούμε και δεν κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, ο καθένας στον τομέα του και στο επίπεδο που μπορεί να το κάνει, δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή την ιστορία.

Δημήτρης Τάκης: Σωστό. Να ρωτήσω και κάτι άλλο, μιλήσαμε αρκετές φορές με ανθρώπους από τη Μύκονο και μας είπαν ότι έχουν τουρισμό περισσότερο και από το 2019. Έχετε υπόψη σας αν υπάρχουν άλλοι προορισμοί που όντως έχουν ξεπεράσει και τα στοιχεία του 2019 σε τουρισμό, που το 2019 ήταν μια χρονιά χωρίς κορωνοϊό.

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, υπάρχουν προορισμοί και ειδικά μικροί προορισμοί, κυρίως μικρά νησιά των Κυκλάδων, οι οποίοι λειτουργούν κυρίως με Έλληνες και τα λοιπά, υπάρχουν. Αλλά όταν μετράς τουριστικό έσοδο, μετράς το συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Και αν δεν έχεις αυτή την κρίσιμη μάζα, η οποία λείπει από την οικονομία μας, είναι λίγο αδιάφορο στο τέλος της ημέρας για το σύνολο της οικονομίας μας, αυτές οι κατά περίπτωση καλύτερες επιδόσεις. Προφανώς είναι πάρα πολύ καλές  για τους προορισμούς αυτούς, δεν το συζητάω, και για το πώς θα περάσουν τον χειμώνα και το υπόλοιπο της χρονιάς. Αλλά ακόμα λείπει από την οικονομία μας και τον τουρισμό μας αυτή η κρίσιμη μάζα. Μένει να δούμε στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα γίνει ένας κατ’ αρχήν λογαριασμός για το τι έχει γίνει, αν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τους στόχους.

Χριστίνα Κοραή: Εγώ θέλω λίγο να γυρίσουμε και με αυτό να κλείσουμε κ. Πρόεδρε, στα COVID-Free ξενοδοχεία, εστιατόρια και λοιπά. Με τους εργαζόμενους τι γίνεται; Γιατί έχουμε βγάλει και από τη Μύκονο επιχειρηματίες και από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι λένε τους λέμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, άλλοι δέχονται, άλλοι δεν δέχονται, πώς μπορεί να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο να δηλώνει COVID-Free, αλλά αυτός που θα πάει να σερβίρει να μην είναι εμβολιασμένος.

Γιάννης Ρέτσος: Είναι πού δύσκολη η άσκηση κα Κοραή, έχετε απόλυτο δίκιο. Νομίζω ότι στο μυαλό τουλάχιστον το δικό μου και το δικό μας στον τουρισμό το ξέρετε είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση για να μπορέσουμε να βγούμε από την πανδημία και να αποκατασταθεί η κανονική ροή. Πέρα από την πειθώ που προσπαθούν οι επιχειρήσεις να ασκήσουν προς τους εργαζόμενούς τους, νομίζω από εκεί και πέρα εστιάζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ή θα αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, που τελικά να οδηγήσει στον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους. Ξέρετε είναι δύσκολη η υποχρεωτικότητα…

Δημήτρης Τάκης: …ξέρετε οι επιστήμονες λένε, σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, ότι πιθανότατα ο κορωνοϊός να είναι μαζί μας για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Άρα ενδεχομένως θα πρέπει να μάθει και ο τουρισμός να προχωράει και να δουλεύει και να ανθίζει με τον κορωνοϊό.

Γιάννης Ρέτσος: Προφανέστατα και κ. Τάκη είναι οξύμωρο αυτό που είπε πριν η κα Κοραή, το να αποφασίσει ο επιχειρηματίας ότι κάνει τον χώρο του COVID-Free και να δέχεται μόνο εμβολιασμένους, είναι οξύμωρο να μην υπάρχει διασφάλιση ότι και οι εργαζόμενοι μέσα στο χώρο να είναι εμβολιασμένοι. Άρα λοιπόν ισχύει αυτό που σας λέω, χρειάζονται πρωτοβουλίες, έχουν ήδη αναληφθεί, για παράδειγμα η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει πλέον το rapid test με δαπάνη του ανεμβολίαστου εργαζόμενου, είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά νομίζω θα έρθουν και άλλες το επόμενο διάστημα. Θα σας πω ένα παράδειγμα, ότι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλουν να έχουν ένα βιβλιάριο υγείας θεωρημένο, το οποίο έχει μία σειρά μέσα εξετάσεων και εμβολίων που είναι προαπαιτούμενα. Γιατί λοιπόν να μην είναι και το εμβόλιο COVID ένα από αυτά. Αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα και την κατάλληλη χρονική στιγμή θα προχωρήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες διότι επαναλαμβάνω αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό το…

Δημήτρης Τάκης: Μια και το λέτε επειδή εμείς δεν το ξέρουμε, ποια είναι τα υποχρεωτικά εμβόλια που πρέπει να κάνει κάποιος για να εργαστεί στην εστίαση και στον τουρισμό;

Γιάννης Ρέτσος: Δεν το ξέρω να σας το πω απέξω, σας λέω όμως για παράδειγμα, ηπατίτιδα και τα λοιπά, είναι ασθένειες οι οποίες ελέγχονται και οφείλεις να ελεγχθείς και να είσαι υγιής από τέτοιου είδους παθήσεις. Είναι κάτι το οποίο ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Χριστίνα Κοραή: Πρόεδρε, και κάποιος που πάει σε μία πισίνα για να κάνει μία συνδρομή, κι εκεί πάμε κάποια στοιχεία, έτσι;

Δημήτρης Τάκης: Όχι, ρωτάω τώρα γιατί το πιστοποιητικό υγείας χρειάζεται ορισμένα εμβόλια για αυτό…

Χριστίνα Κοραή: Λοιπόν, πρόεδρε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δημήτρης Τάκης: Ευχαριστούμε πολύ κ. Ρέτσο, να είστε καλά.

Γιάννης Ρέτσος: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Χριστίνα Κοραή: Καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο